...ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ... ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

...ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ... ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ !!!

Η αλήθεια είναι πως αν ακούσει κανείς τον τίτλο ξεκομμένο από το συνολικό θέμα αισθάνεται  λίγο παράξενα. Σαν να μιλάμε για κάτι που δεν υπάρχει πια. Την Κρήτη την προσεγγίζουμε πάντα σαν ένα ενιαίο και δυναμικό σύνολο που έχει μια απίστευτη συνέχεια στο χρόνο. Υπό αυτό το πρίσμα δεν θα έπρεπε κανονικά να την χωρίσουμε σε χρονικές κατηγορίες που εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο ως εγχείρημα. Πότε ξεκινά η Κρήτη του Χθες;  Ένας τόπος με τέτοια ιστορία και με τέτοια αντανάκλαση αυτής της ιστορίας στη σημερινή του πραγματικότητα μοιάζει να έχει συγχωνεύσει  το Χθες, το Σήμερα και το Αύριο σ' ένα αδιάσπαστο πυρήνα ζωής. Κι όμως υπάρχουν κριτήρια χρονικής οριοθέτησης που είναι λιγότερο ρομαντικά και αφορούν μετρήσιμα μεγέθη όπως η Οικονομία, η Τεχνολογία, η Πολιτική, οι δείκτες παραγωγικότητας αλλά και κριτήρια πιο προσιτά στον άνθρωπο όπως , το μορφωτικό επίπεδο, οι κοινωνικές παροχές, η ποιότητα ζωής.

Η Κρήτη που διαβάζουμε στα βιβλία, η Κρήτη των Θεών και των Ανθρώπων, έχει, σύμφωνα με αρχαιολογικά ευρήματα ζωή 10.000 ετών.

Από την εποχή του Δία που αποτέλεσε τη γενέτειρά του, το καταφύγιό του με την αρπαγή της Ευρώπης και τον τόπο γέννησης των παιδιών του, μέχρι το θαυμαστό Μινωϊκό Πολιτισμό που συγκαταλέγεται στους πρώτους πολιτισμούς της Ευρώπης, και από την πολυτάραχη- και με λιγοστές εξαιρέσεις υποτυπώδους πολιτιστικής ανάπτυξης- παρακμιακή εποχή των Δωριέων και των Αχαιών μέχρι την  ευημερούσα περίοδο της ρωμαιοκρατίας, από την πρωτοβυζαντινή περίοδο και την εξάπλωση του Χριστιανισμού μέχρι τη βάρβαρη κατάληψή της από τους Σαρακινούς και την απελευθέρωσή της από το Νικηφόρο Φωκά, από την ενετοκρατία που μας κληροδότησε έναν ανεκτίμητο  αρχιτεκτονικό, πνευματικό  και πολιτιστικό πλούτο, μέχρι την τουρκοκρατία που ευτυχώς δεν πρόφτασε να τα ισοπεδώσει όλα κι από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι την Αυτονομία της και την Ένωση της με τη Μητέρα Ελλάδα, η Κρήτη αντιστάθηκε στο χρόνο και στις ανθρώπινες ορέξεις και επέζησε, καταγράφοντας μια γοητευτική, τολμηρή και γενναία παρουσία στο ιστορικό γίγνεσθαι, το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο. Σε βαθμό μάλιστα τέτοιο, που κατόρθωσε, παρά την συγκριτικά μικρή έκτασή της  να επηρεάσει την έκβαση σημαντικών ιστορικών γεγονότων και να αλλάξει τους εδαφικούς και πολιτικούς συσχετισμούς των κρατών, με αντίκτυπο στην διεθνή πολιτική σκηνή,  ειδικά την περίοδο που η χώρα ευτύχησε να έχει ως Πρωθυπουργό ή επίσημο διπλωματικό της εκπρόσωπο τον Ελ. Βενιζέλο.

Η Κρήτη ήταν και παραμένει, τόσο λόγω γεωγραφικής θέσης, όσο  και λόγω κλίματος, εδαφικής μορφολογίας, Παράδοσης, Πολιτισμού και ψυχοσύνθεσης των ανθρώπων της, το σημείο αναφοράς  κάθε φιλόδοξου ή  οραματιστή, τεχνοκράτη ή  ρομαντικού, ανήσυχου ή προσγειωμένου,  αριβίστα ή έντιμου αγωνιστή.

Δεν εξηγείται αλλιώς αυτή η παρέλαση λαών και πολιτισμών που έγραψαν μαζί με την αδιάκοπη αντίσταση των ντόπιων την ιστορία της.

Ας σταθούμε όμως για λίγο στην Κρήτη πιο πρόσφατου Χθες. Ας μιλήσουμε για την Κρήτη των τελευταίων 30 χρόνων, περίοδος από την οποία οι περισσότεροι από μας τουλάχιστον έχουμε μνήμες και βιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............