ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΙ ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το οροπέδιο Λασιθίου, στα 850 υψόμετρο, περιοχή υψηλού κάλλους, αφού εκτός των άλλων μέχρι το τέλος της δεκαετίας του '70 λειτουργούσαν εκεί περίπου 13.000 ανεμόμυλοι, δημιουργώντας μία μοναδική παγκοσμίως αισθητική εικόνα, τώρα αποτελεί το αντικείμενο μιας καινούργιας επιστημονικής μελέτης, που σκοπό έχει να ανακατασκευάσει το κλίμα και το περιβάλλον των τελευταίων 150 χιλιάδων ετών στην ανατολική Μεσόγειο.



Οι ανεμόμυλοι στη θέση Σελί Αμπέλου (Αυχήν Αμπέλου) είναι το πιο αξιόλογο συγκρότημα ανεμόμυλων που σώζεται στην Κρήτη. Βρίσκονται σε απόσταση 52 χιλιόμετρα Ανατολικά από τον Άγιο Νικόλαο και 3 χιλιόμετρα Δυτικά από το Τζερμιάδο στην βορινή είσοδο του οροπεδίου του Λασιθίου αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής. Αρχικά ήταν 26 ανεμόμυλοι και σήμερα σώζονται μόνο οι 24, εκ των οποίων οι 7 νότια του δρόμου και οι υπόλοιποι 17 βόρεια.



Οι μύλοι έχουν κατασκευαστεί στον τύπο του «μονόπαντου», ή «αξετροχάρη» ανεμόμυλου, δηλαδή του ανεμόμυλου που αλέθουν σε μία σταθερή κατεύθυνση του αέρα και που απαντάται σήμερα μόνο στην Κρήτη και στην Κάρπαθο, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των κρητικών να είναι περισσότερο προσεγμένοι και κομψοί. Το συγκρότημα των μύλων χαρακτηρίστηκε το 1986 ως έργο τέχνης και σήμερα είναι ιδιόκτητοι. Κάποιοι ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει και τους επισκευάζουν, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισοερειπωμένοι.




Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο γίνεται με νοικιασμένο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, καθώς και με οργανωμένες εκδρομές με τουριστικά λεωφορεία.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............