ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΟΠΕΤΡΑ ή ΤΟΥ ΛΙΟΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΦΡΟΥΡΙΟ ΣΤΗ ΛΙΟΠΕΤΡΑ ή ΤΟΥ ΛΙΟΠΕΤΡΟΥ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το φρούριο του Λιόπετρου βρίσκεται 12 περίπου χιλιόμετρα Δυτικά από τη Σητεία και 8-9 χιλιόμετρα Βόρεια από το χωριό Χαμέζι. Κτίστηκε τους πρώτους χρόνους της Βενετοκρατίας στη ίδια φύσει οχυρά θέση όπου υπήρχε σε πρωιμότερους χρόνους αρχαία ακρόπολη. Το όνομα του φρουρίου είναι παραφθορά του «Leon di Pietra».
Σήμερα είναι εγκαταλειμμένο και κείτεται σε ερείπια και ο επισκέπτης βλέπει τα τεράστια τείχη του και τους αμυντικούς πύργους του σχεδόν διαλυμένους και ένα τεράστιο αριθμό από κτιστές δεξαμενές και άλλα δωμάτια που εξυπηρετούσαν διάφορες χρήσεις


. Το μέγεθός του είναι τέτοιο που τον 16ο αιώνα για να προφυλάξουν οι Βενετοί τους κατοίκους της Σητείας από τις επιδρομές των Τούρκων σκέφτηκαν να τους μεταφέρουν εκεί. Αλλά το σχέδιο εγκαταλείφτηκε γιατί κόστιζε πολύ η συντήρηση του ήδη ερειπωμένου κάστρου.





Το 1971 στη Θέση «Φατσή» κοντά στο φρούριο βρέθηκαν 5 μικροί τετραγωνικοί θολωτοί τάφοι και μάλιστα συλημένοι (Υπομινωική και Πρωτογεωμετρική εποχή). Στους τάφους βρέθηκαν κοσμήματα, σφραγιδόλιθοι, χάλκινα αντικείμενα και πολλά άλλα μικροαντικείμενα.
Ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να προσκυνήσει στο ναό του Αγίου Ιωάννη στο εσωτερικό του φρουρίου και να θαυμάσει την υπέροχη θέα της στεριά και κυρίως της απέραντης θάλασσας του Κρητικού Πελάγους



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............