ΤΟΤΕ... ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

ΤΟΤΕ... ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ !!!

 Από τις τέσσερεις δημαρχίες, 1926-1941,του Τίτου Πετυχάκη και μετά δεν νομίζω πως υπήρξε Ρέθεμνιώτης δήμαρχος, που δημιούργησε πλατεία με την έννοια της πλατείας στην πόλη του Ρεθύμνου. Ο φιλοπρόοδος δήμαρχος Τίτος Πετυχάκης, μέσα στον χαλασμό των εποχών της μικρασιατικής καταστροφής, και της προσφυγιάς και των καταπατητών των οθωμανικών περιουσιών, ονειρευόταν ένα ευρωπαϊκό Ρέθυμνο. Δενδροφύτεψε τους δρόμους της πόλης, τον λόφο Εβλιγιά και τον λόφο στα Τρία μοναστήρια, συνέχισε και υλοποίησε το έργο του δημάρχου Μενέλαου Παπαδάκη για την κατασκευή του σημερινού Δημοτικού κήπου προκειμένου να μη καταπατήσουν τα μεζάρια (οθωμανικά νεκροταφεία) οι αιώνιοι κυβερνητικοί οικοπεδοφάγοι.


Έκτισε το τελωνείο, ανακατασκεύασε και εκβάθυνε το παλιό λιμάνι, προστάτευσε με τσιμεντένιο θώρακα τον κατά τους nobilitas Ρεθεμνιώτες ενετικό φάρο, που τελικά είναι αιγυπτιακός και δεν καταδεχόμαστε να το πούμε έτσι μη τυχόν και πέσει η μύτη μας. Άνοιξε δρόμους, έκανε πλατείες, άσχετα αν στην προσπάθεια του να εξωραΐσει την πόλη στην πρώτη δημαρχία του 1926-1929 κατέστρεψε και τα τελευταία υπολείμματα των τειχών, κατέστρεψε τα χτίσματα του λιμανιού τον γκιουλ μπαξε ή κήπο του πρίγκηπα Γεωργίου, τα νεώρια, το λοιμοκαθαρτήριο και άλλα κτήρια για να τετραπλασιάσει τον χώρο στην σημερινή πλατεία του Τελωνείου, που οι μεταγενέστεροι την κάναμε πάλι δρόμο και πάρκινγκ του λιμανιού.


Τον δικαιολογώ, γιατί ίσως προκειμένου να κάνει το βενετοοθωμανικό χωριό, ευρωπαϊκή πόλη δεν είδε σε βάθος την ωφέλεια, που θα είχε η πόλη αυτή από τον τουρισμό, πενήντα μόλις χρόνια μετά από την καταστροφή των παραπάνω κτισμάτων.


Ο Τίτος Πετυχάκης , ως άλλος Κουτσερόφσκι – πρόεδρος της πόλης – υπερδήμαρχος 1898-1903 επί κατοχής των Ρώσων, που κατάστρεψε τα περισσότερα κιόσκια για να αναπνεύσει η πόλη, αποφάσισε να κάνει μια πλατεία καταστρέφοντας ένα ολόκληρο τετράγωνο στο Τούρκικο μεϊντάνι, που βρισκόταν στην σημερινή πάλαι ποτέ πλατεία Τίτου Πετυχάκη μπροστά από το οθωμανικό σειτάν γιόλ = διαόλοσοκάκι ή το ελληνικό κατρουλοσοκάκι. Αφου κατεδάφισε τα κτήρια δημιούργησε μια πλατεία, ένα χώρο αναπνοής ανάμεσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης, με το σιντριβάνι της και χώρο της για τους πεζούς.


Αυτή την πλατεία από την δικτατορία και μετά, ένεκα ψηφοσυλλεκτισμού οι εκάστοτε δήμαρχοι την παραχώρησαν στους όμορους γείτονες με ενοίκιο και δημιουργήθηκε μια τεράστια τραπεζαρία και ότι απέμεινε από την πλατεία την ονομάσαμε Οδός Πλατεία Τίτου Πετυχάκη. Το θράσος μας και η ηλιθιότητα μας, για να παινευτούμε, μας έκανε και αναρτήσαμε και σχετικό οδοδείκτη, που γράφει Οδός Πλατεία Τίτου Πετυχάκη.


Επί δημαρχιών Τίτου Πετυχάκη, 1922-1941, η σημερινή πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου δενδροφυτεύτηκε με πεύκα και τα λιγοστά καφενεία έβγαζαν κανένα τραπεζάκι έξω κάτω από τα πεύκα και βόλταραν οι Ρεθεμνιώτες της παλιάς εποχής. Επί δημαρχίας, 1960-1963, Στυλιανού Ψυχουντάκη η τότε πλατεία, τότε Δικαστηρίων και σήμερα Ηρώων Πολυτεχνείου διαμορφώθηκε το 1961 σε πλατεία με το σημερινό άχρηστο συντριβάνι, που τότε εντυπωσίαζε με τα νερά του, που φωτιζόταν, με τα τραπεζάκια των καφενείων, και με τον θερινό κινηματογράφο «Όασις». Σήμερα το συντριβάνι δεν λειτουργεί, τα φυτά πνίγουν τον χώρο και ο χώρος της πάλαι ποτέ πλατείας έγινε αποκλειστικός χώρος διπλοπάρκινγκ των υπηρεσιακών αυτοκινήτων της Νομαρχίας και των αυτοκινήτων των παρακείμενων υπηρεσιών της Αστυνομίας. Αν τολμάτε εσείς παρκάρετε εκεί και θα δείτε κλήση που θα φάτε, αντίθετα η εξουσία παρκάρει. Είναι δυνατόν τροχονόμος να γράψει περιπολικό ή υπηρεσιακό του αμάξι ή το αμάξι του νομάρχη, του αντινομάρχη και των λοιπών της νομαρχίας;




Η περιβόητη πλατεία των 4 Μαρτύρων προοριζόταν από τον καιρό που καταστράφηκαν τα μεζάρια – οθωμανικό νεκροταφείο επί δημαρχίας, 1922-1925, Μενελάου Παπαδάκη για να γίνει στεγασμένη αγορά, και στα νεότερα χρόνια πολυκέντρο, δημαρχείο, με υπόγεια πάρκινγκ και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, χωρίς όμως να γίνει τίποτα. Αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί διαχρονικά ως χώρος εναπόθεσης σκουπιδιών, σκουπιδιάρικων, γήπεδο μπάσκετ, , χώρος για περιοδεύοντα τσίρκο, γύρο του θανάτου, λούνα πάρκ, πάρκινγκ, αθλητικός χώρος και ότι μπορεί να φανταστεί κανείς εκτός από πλατεία.


                                                               Στρατώνες της Αρβανιτιάς




Αλήθεια πόσες άχρηστες μελέτες για αγορές, πολυκέντρα κ.λ.π έγιναν για το τεράστιο αυτό οικόπεδο στο κέντρο της πόλης και σήμερα σαπίζουν στα συρτάρια του Δημαρχείου και πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν γι΄ αυτές; Και το οικόπεδο παραμένει οικόπεδο από το 1924.Μετά την καταστροφή του κτηριακού συγκροτήματος των Χασαπιών το 1961 επί δημαρχίας, 1960-1963, Στυλιανού Ψυχουντάκη με το σκοπό να διαμορφωθεί ο χώρος τους και αυτός σε πλατεία, ο χώρος μετετράπη κατά ένα μικρό μέρος σε πάρκο και κατά ένα μέρος σε πιάτσα ταξί και ο υπόλοιπος χώρος σε πάρκινγκ ιδιωτικών αυτοκινήτων. Μετά από μακρόχρονες συζητήσεις μετατροπές σχεδίων κ. λ. π ο χώρος κατάφερε να γίνει ένας μικρός χώρος πάρκου με την έννοια του πάρκου, επί τελευταίας δημαρχίας 2003-2006 Δημήτρη Αρχοντάκη, που εμείς, ως φιλοπρόοδοι Ρεθεμνιώτες, σήμερα τον έχουμε μετατρέψει σε χώρο παρκαρίσματος μοτοποδηλάτων.


Υπόλείματα των τειχών στην οδό Δημακοπούλου.Οκοπεδοποιήθηκαν μετά το 1980

Τελευταία, εν έτει 2008, επί δημαρχίας Γιώργη Μαρινάκη υλοποιείται η μελέτη, που έγινε επί τελευταίας δημαρχίας Δημήτρη Αρχοντάκη, για την ανάπλαση της πλατείας Αγνώστου Στρατιωτη, με την ουσία της πλατείας και όχι τον χώρο πάρκινγκ ή στέγασης λαϊκης αγοράς έκθεσιακών κέντρων κ.λ.π όπως η υποτιθέμενη πλατεία Μενελάου Παπαδάκη στην μαρίνα.

Ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε! Δεν πρόλαβε να εγκατασταθεί ο εργολάβος και μας έπιασε το εθνικοπαριωτικό μας και αρχίσαμε τις φωνές.

- Που τοποθετήσατε βρε άσχετοι το άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη; Ανατολικα; Και ποιος θα μας προστατεύει τώρα από τον εκ του βορά κινδύνου.
- Και γιατι να κοιτάζει ανατολικά και όχι δυτικά να καμαρώνει την πόλη; φωνάζουν οι άλλοι;
- Και γιατί ανατολικά και όχι νότια; Φωνάζουν οι υπόλοιποι.
Τρελάθηκε ο εργολάβος και παραλίγο να ξανατοποθετήσει το άγαλμα σε περιστρεφόμενη βάση για να μη χαλάσει κανενός μας το χατίρι.

Υπολείματα των δυτικών τειχών.Κατεδαφίσθηκαν και έγιναν πάρκινγκ της Νομαρχίας μετά το 1980

Άντε πέρασε κι αυτό ησυχάσαμε. Μόλις πήγαν να τελειώσουν τα έργα υπόστρωσης αρχίσαμε και φωνάζαμε.
- Δεν περνάει λεωφορείο, δεν στρίβει νταλίκα! Που θα παρκάρουμε; Πως θα στρίβουμε;
Τρελάθηκε ο μελετητής, τρελάθηκε και ο εργολάβος και αναρωτήθηκαν
- Κάνουμε πλατεία ή εθνική οδό για νταλίκες και λεωφορεία;
Τίποτα, εμείς το χαβά μας! Τελικά, με την παρέμβαση των ημετέρων ψηφοσυλλεκτικών δημοτικών συμβούλων, κόψαμε λίγο πλατεία από εδώ, λίγο από εκεί. Άντε! να περνά και λεωφορείο και νταλίκα και τρενάκι. Μελλοντικοί ψήφοι είναι αυτοί, θα χαλάσουμε χατίρια;

Δεν προλαβαίνουν να μπουν οι πρώτες πλάκες και παρακείμενος ιδιοκτήτης βγάζει έξω χειμωνιάτικα μια ομπρελάρα να! με κάτι τραπεζάκια κάτω από αυτή πάνω στις χωρίς αρμοκόληση ακόμα πλάκες. Αλήθεια κύριε Δήμαρχε και κύριοι αντιδήμαρχοι, σύμβουλοι και παρασύμβουλοι, ποιός ημέτερος έκανε το ρουσφέτι; Πάμε για πλατεία ή για μελλοντική τραπεζαρία; που θα ονομαστεί μελλοντικά και αυτή οδός Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη όπως η οδός πλατεία Τίτου Πετυχάκη.




              Υπόλείματα των τειχών στην οδό Δημακοπούλου.Οκοπεδοποιήθηκαν μετά το 1980


Βρήκαμε τα θεμέλια της πύλης της Sabionara! φωνάζουν οι απόγονοι των nobilitas Ρεθεμνιωτών.

- Βρήκαμε τα θεμέλια τσ΄ Αμμου τση πόρτας! φωνάζουμε οι απόγονοι των χαχόλων Ρεθεμνιωτών.
Τέρμα τα έργα! Πέφτουν από πάνω οι αρμόδιοι δημοτικοί σύμβουλοι, αρχιτέκτονες του δήμου περί των ιστορικών κτισμάτων, πέφτουν πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι και όλο το σινάφι.

Ένας ταλαίπωρος εργάτης σκάβει, δέκα ειδικοί από πάνω κοιτάζουν και μαλώνουν.

- Εδώ είναι τα θεμέλια!
- Όχι δεν είναι εδώ, είναι εκεί!
- Που είναι τα θεμέλια; κατά το εδώ παπάς εκεί παπάς, που είναι ο παπάς;
- Θα αναδείξουμε τον πολιτισμό μας, θα ξαναχτίσουμε την πύλη της άμμου φωνάζουν οι ντεμί ονειροπόλοι, που δεν είναι ούτε nobilitas ούτε χαχόλοι.

- Θα τα σκεπάσουμε και θα βάλουμε ταμπέλα! φωνάζουν οι πραγματιστές.

- Θα τα σκεπάσουμε με γυαλί! φωνάζει ο σημερινός αντιδήμαρχος, που κορόϊδευε, πάλαι ποτέ, τον τότε δήμαρχο Αρχοντάκη, όταν ήθελε να σκεπάσει την οδό πλατείας Τίτου Πετυχάκη με γυαλί για να φαίνεται το υδρευτικό έργο, τα κουτούντα των Ενετών και των Οθωμανών και μαζί μ΄ αυτά οι κατσαρίδες και οι ποντίκαροι, που έκαναν τις αριστοκρατικές τους βόλτες στους ενετικούς υπονόμους μέσα στα nobilitas s…. Εδώ το έχω, να το πω ολόκληρο και ελληνικά.

Πάρτε μια απόφαση επιτέλους φωνάζει ο εργολάβος, θα με κηρύξουν έκπτωτο με τις μ…….. , κατά την γλώσσα των εργολάβων, πλάκωσε και κακοκαιρία και θα με βάλει μέσα το έργο και δεν θα τελειώσει ποτέ η πλατεία!!


Δυστυχώς αυτοί που φωνάζουν τις παραπάνω μ….., κατά την γλώσσα των εργολάβων, ανήκουν στην προοδευτική γενιά μου, με τα στομαχάκια σήμερα, την κάποτε επαναστατική και σήμερα βολεμένη γενιά του Πολυτεχνείου.

Όλοι εμείς οι φιλοπρόοδοι ψάχνουμε θεμέλια στην άμμο ή ψύλλους στ΄ άχερα και στην περίπτωση μας, ψύλλους στην άμμο!! Ποιοί εμείς; Εμείς οι Ρεθεμνιώτες που εξ αιτίας του δημοσίου συμφέροντος, που μεταφράζεται εξαιτίας του συμφέροντος ορισμένων

1) καταστρέψαμε τα τείχη της πόλης, τον προμαχώνα στην Μεγάλη Πόρτα, την στοά και το εξωτερικό μέρος της πόρτας και αφήσαμε μόνο το εσωτερικό της, που αν δεν στήριζε τα παρακείμενα σπίτια δεν θα είχε γλυτώσει ούτε αυτό. Οικοπεδοποιήσαμε επισήμως τα τείχη, στην περιοχή της Πύλης της Άμμου το 1899 επί υπερδημαρχίας, 1898-1903, Κουστερόφκι και δημαρχίας, 1898-1902, Γιουσούφ Βέη Αληγιατζιδάκι.
         Τμημα δυτικών τειχών.Κατεδαφίσθηκαν και έγιναν πάρκινγκ της Νομαρχίας μετά το 1980


…επιτρέπω εις τους κατοιοικούντας εις το άκρον της οδού Τσάρου (Τέρμα Αρκαδίου προς την πλατεία Αγνώστου στρατιώτη. όπου και η Πύλη της Άμμου) κατοίκους της πόλεως Ρεθύμνης να κατεδαφίσωσι δι ιδίων εξόδων το παρακείμενον εις τας οικίας αυτών μέρος του τείχους, υπό τον όρον να αγοράσωσιν από την Δημαρχίαν της πόλεως το γήπεδον όπερ κατελάμβανε το εν λόγω τείχος, όπως η πρόσοψις των οικιών των φθάσει μέχρι των ορίων της οδού. Δια τας θύρας και τα παράθυρα άτινα οι κάτοικοι των οικιών τούτων θα ανοίξωσιν επί της οδού οφείλουσι να λάβωσι σχέδιο παρά του μηχανικού της πόλεως.

Τα βορειονατολικά τείχη με τους στρατώνες οικοπεδοποιήθηκαν

2) καταστρέψαμε τα υπολείμματα των τειχών επί πρώτης δημαρχίας, 1926-1929, Τίτου Πετυχάκη

Κατεκρημνήσθησαν τα υπολείμματα των παλαιών τειχών της πόλεως.

3) καταστρέψαμε ότι απέμεινε από τα τείχη την δεκαετία του 1990 πίσω από την Νομαρχία, το μπαζώσαμε και κάναμε πάρκινγκ της Νομαρχίας.


4) καταστρέψαμε ότι απέμεινε από τα θαλάσσια τείχη, τα τσιμεντοποιήσαμε και τα κάναμε πάρκινγκ έξω από το λιμάνι, μέσα στην θάλασσα την τρέχουσα δεκαετία του 2000.

Αντίθετα οι Χανιώτες και οι Ηρακλιώτες δεν κατάστρεψαν τα τείχη τους ολοσχερώς και αγωνίζονται για να τα συντηρήσουν.

5) τσιμεντώσαμε και μετατρέψαμε σε νέα κτήρια, αφήσαμε μόνο ένα που ρημάζει, τους στρατώνες των stradioti, κατά τους nobilitas Ρεθεμνιώτες, ή τους στρατώνες της Αρβανιτιάς, κατά τους καθ΄ ημάς χαχόλους Ρεθεμνιώτες, που αποτελούσαν μέρος των ανατολικών τειχών, όπως η Πόρτα της άμμου, για την οποία λυσσάξαμε σήμερα.

Η έξοδος της Μεγάλης Πόρτας στο σημερινό πάρκο 4 Μαρτύρων οικοπεδοποιήθηκε


                                    Το συντριβάνι της πάλαι ποτέ πλατείας Τίτου Πετυχάκη


Ένας δήμαρχος μέχρι σήμερα ή ένας από τους παρατρεχάμενους αυτών δεν μπορούσε να ρίξει την ιδέα να αγοράσει ένα από αυτά τα κτήρια να το αναστηλώσει, έτσι για το ινάτι, να το θυμόμαστε ως το μοναδικό υπόλειμμα των πάλαι ποτέ τειχών της πόλης.


6) Καταστρέψαμε το ενετικό ρολόι επί πέμπτης δημαρχίας, 1945-1950, Τίτου Πετυχάκη, μόλις έφυγαν οι Γερμανοί και πουλήσαμε τις πέτρες του, εκμεταλλευόμενοι τον φόβο του λαουτζίκου και την δύναμη των καπεταναίων στα πέτρινα χρόνια, για να ανοίξει δρόμος για το λιμάνι που θα γινόταν.

Και που έγινε λιμάνι τι έγινε; Βαπόρι δεν έχουμε; Πάλι στη Σούδα και στο Ηράκλειο τρέχουμε.

7) Αποκαταστρέψαμε τους βομβαρδισμένους, από τους Γερμανούς, Οθωμανικούς και λάθος ονομαζόμενους Ρώσικους στρατώνες επί δημαρχίας, 1945-1950, Τίτου Πετυχάκη, αμέσως μετά την κατοχή και κάναμε τις πέτρες τους κερκίδες στο γήπεδο της Σωχώρας.


8 ) Καταστρέψαμε επί δημαρχίας, 1960-1963, Στυλιανού Ψυχουντάκη το κτιριακό συγκρότημα των Χασαπιών το 1961.




                               Τα βορειονατολικά τείχη με τους στρατώνες οικοπεδοποιήθηκαν


             Η έξοδος της Μεγάλης Πόρτας στο σημερινό πάρκο 4 Μαρτύρων οικοπεδοποιήθηκε



9) Αφήσαμε την Οθωμανική δεξαμενή χωρίς επισκευή από την κατασκευή της 1893, στην οδό Μαρκέλου και παρά του ότι έχουν ανοίξει τα κλειδώματα της, εξακολουθεί να λειτουργεί και καμιά μέρα θα πέσει και θα γελάσει το παρδαλό κατσίκι.


10) Αφήσαμε ασυντήρητο τον αιγυπτιακό φάρο μας, ένα από τους δύο αρχαιότερους της Μεσογείου, στην τύχη του και είναι ετοιμόρροπος και δεν έφτανε αυτό, από πάνω τον βάψαμε και με graffiti. Κάντε μια βόλτα κατά Χανιά και κατά Ηράκλειο μεριά να δείτε, πως είναι ο Αιγυπτιακός φάρος των Χανίων και πως τα υπολείμματα του φάρου στον Κούλε του Ηρακλείου και μετά ελάτε να μου πείτε τι είδατε.


11) Υπογράψαμε το 2008 να μη χαρακτηριστεί νεώτερο μνημείο το φουγάρο της Αγίας Φωτεινής και ως εκ τούτου κρίνεται κατεδαφιστέο, ως ετοιμόρροπο.


12) Οι μιναρέδες κρέμονται στον αέρα και ενώ η ΕΟΚ δίνει χρήμα εμείς ευχολογούμε και δεν προσπαθούμε να μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα.


Τα ανατολικά τείχη κ η κορυφή του τουρμπέ μπροστά από την πύλη της άμμου

Η πόλη μας είναι μουσείο πολλών πολιτισμών, ας συντηρήσουμε και ας διατηρήσουμε το ότι αφήσαμε και δεν το καταστρέψαμε Ας μη κάνουμε όνειρα απατηλά για μουσεία και ας μη διυλίζουμε το κουνούπι και να καταπίνουμε την καμήλα.

Αφήστε τα εθνικοπατριωτικοιστορικά και τους στρουθοκαμηλισμούς .

Αφήστε τον εργολάβο να τελειώσει την πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη.
Οι Ρεθεμνιώτες θέλουμε έστω και μια πλατεία με την έννοια της πλατείας.
Ας το καταλάβετε πριν ξυπνήσουν οι χαχόλοι και σας πιάσουν στις εργολαβικές βρισιές!
Και όσοι κόπτονται για τα πάρκινγκ, ας μη έκαναν τους χώρους πάρκινγκ των πολυκατοικιών τους παράνομα καταστήματα και παράνομες γκαρσονιέρες, που κατάφεραν και τα νομιμοποίησαν όποτε ο κρατικός γκορβανάς αδειάζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............