ΝΕΑΠΟΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

ΝΕΑΠΟΛΗ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ



Ο Δήμος Νεάπολης ήταν δήμος του νομού Λασιθίου που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Αγίου Νικολάου. Βρισκόταν στα βόρεια και δυτικά του νομού Λασιθίου και είχε σαν έδρα την Νεάπολη. Πρόκειται για παραθαλάσσιο δήμο ο οποίος, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, είχε συνολικά 5.059 κατοίκους και έκταση 193.860 στρέμματα.







ΦΩΤ - ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΜΕΡΑΜΒΕΛΟΥ

Η Νεάπολη βρίσκεται 15 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά από τον Άγιο Νικόλαο σε μια καταπράσινη κοιλάδα με ελιές και λαχανόκηπους. Έχει 2765 κατοίκους.
Σε απόσταση 3 χιλιόμετρα Βορειοανατολικά από την πόλη ο επισκέπτης θα βρει τα ερείπια της αρχαίας Δωρικής πόλης Δρηρού στον λοφίσκο Άγιος Αντώνιος. Έχουν ανασκαφτεί ενδιαφέροντα κτίρια (Ναός του Δελφίνιου Απόλλωνα, 8 ος π.Χ. αιώνας) και έχουν βρεθεί πολλά σημαντικά κινητά ευρήματα. 






Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου εκθέτονται 3 χάλκινα αγάλματα (ένα αντρικό και δυο γυναικεία) που παριστάνουν κάποιες θεότητες. Στο Επιγραφικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης βρίσκεται μια ενεπίγραφη πέτρινη πλάκα με τον όρκο των εφήβων της πόλης σε δωρική διάλεκτο. Η επιγραφή μιλάει για την πίστη των νέων αυτών στην πατρίδα τους και την σύμμαχό τους Κνωσό και για το μίσος τους για τους Λυττίους που ήταν ορκισμένοι εχθροί τους.









Όσοι περαστικοί βρεθούν στην περιοχή της Νεάπολης μπορούν να επισκεφτούν πολλά Μοναστήρια και παλιές βυζαντινές εκκλησίες που βρίσκονται διάσπαρτες στην περιοχή.
Σε μικρή απόσταση από την Νεάπολη βρίσκονται μερικά όμορφα παραδοσιακά χωριουδάκια, όπως ο Νικηθιανός (1 χιλιόμετρο Ανατολικά) με τους ωραίους παλιούς ανεμόμυλους, ο Χουμεριακός (3 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά) με ωραία γραφικά πέτρινα σπίτια, την παλιά βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας και μια τοξωτή πόρτα από την εποχή της Ενετοκρατίας, τις Λίμνες (3 χιλιόμετρα Ανατολικά), με ωραίες βυζαντινές εκκλησίες και καλή θέα και το ορεινό Βρύσες (4 χιλιόμετρα Νότια, 450 μέτρα υψόμετρο).
Η Νεάπολη διαθέτει αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο με πολλά παραδοσιακά σκεύη, έπιπλα, έργα τέχνης, κυρίως ξυλόγλυπτα και είδη καθημερινής χρήσης. Επίσης διαθέτει σοβαρή αρχαιολογική συλλογή με ευρήματα από ολόκληρη την περιοχή, νομίσματα, κεραμική, αγάλματα, επιγραφές και άλλα αντικείμενα τέχνης και είδη καθημερινής ζωής των αρχαίων κατοίκων.








Περισσότερο συγκοινωνιακός κόμβος και οικονομικό κέντρο της περιοχής και λιγότερο τόπος διαμονής διαθέτει ξενοδοχείο όλο το χρόνο και έχει καλό φαγητό σε ταβέρνες και εστιατόρια. Οι κάτοικοι της περιοχής προτιμούν για το μπάνιο τους την Παραλία Μιλάτου που βρίσκεται 13 χιλιόμετρα Βόρεια.
Οι κάτοικοι της Νεάπολης γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο με πανηγύρι,. Στις Λίμνες στις 26 Σεπτεμβρίου γίνεται ομοίως μεγάλο πανηγύρι στη γιορτή του Άγιου Ιωάννη του Θεολόγου.
Έκτακτες περιπτώσεις υγείας καλύπτονται από το τοπικό Κέντρο Υγείας και το φαρμακείο της πόλης.
Η πρόσβαση από τον Άγιο Νικόλαο, ή το Ηράκλειο γίνεται με πυκνά και τακτικά δρομολόγια λεωφορείων, με ταξί από τον Άγιο Νικόλαο και με νοικιασμένο ή ιδιωτικό αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα.












ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ / GREEKISLAND.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............