ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΙΣ ΔΑΦΝΕΣ !!!

Το 1976, το Κοινοτικό Συμβούλιο Δαφνών έχοντας και την συμπαράσταση όλων των Δαφνιανών, αξιοποιώντας το  πλεονέκτημα της ποιότητας και της φήμης του Δαφνιανού κρασιού ξεκίνησε τις πολιτιστικές - εορταστικές εκδηλώσεις, οι οποίες καταξιώθηκαν πλέον, με το όνομα  ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΔΑΦΝΩΝ.





 Στόχος ήταν και είναι πάντα, η  ευρύτερη προβολή του Δαφνιανού κρασιού, η καλλιέργεια ευνοϊκής καταναλωτικής  συνείδησης γενικότερα για το κρασί, η προβολή της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής, η διαφύλαξη και διάδοση της Κρητικής μουσικής και παράδοσης, και γενικά η αναβάθμιση του πολιτιστικού επιπέδου των κατοίκων  της περιοχής μας.
Από το 1976 μέχρι σήμερα η γιορτή πραγματοποιείται ανελλιπώς. Οι εκδηλώσεις διαρκούν από 10 μέχρι 15 ημέρες και πραγματοποιούνται το 1ο δεκαπενθήμερο κάθε Ιουλίου, στην πλατεία του χωριού, όπου ο επισκέπτης μπορεί να διαλέξει και να απολαύσει δωρεάν καλό Δαφνιανό κρασί, να γευτεί  τους πλούσιους παραδοσιακούς μεζέδες και φαγητά, παρέα με την γνήσια Κρητική μουσική και χορούς από εκλεκτούς καλλιτέχνες με  διαφορετικό συγκρότημα κάθε βράδυ. Στο χώρο της γιορτής κατά καιρούς φιλοξενούνται εκθέματα της Κρητικής λαϊκής τέχνης (αγγειοπλαστική, αγιογραφία, ζωγραφική κλπ)  καθώς και εκθέσεις βιβλίων, παραδοσιακών αγροτικών εργαλείων και  ντόπιων κρασιών.
Πέρα από την προώθηση της Κρητικής παραδοσιακής διατροφής όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων, αφιερώνεται ειδική βραδιά προβολής της Κρητικής διατροφής σε συνδυασμό με την προβολή των Δαφνιανών ερασιτεχνών οργανοπαιχτών οι οποίοι και πλαισιώσουν μουσικά την βραδιά αυτή. Η γιορτή κρασιού Δαφνών κατάφερε να καθιερωθεί σαν θεσμός πλέον και κάθε χρόνο  προσελκύει χιλιάδες ντόπιους αλλά και ξένους επισκέπτες.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις «Γιορτή κρασιού Δαφνών», εκτός από την προσφορά ποιοτικής ψυχαγωγίας διακρίνονται για τον  κοινωνικοοικονομικό τους ρόλο με την στήριξη της ντόπιας αγροτικής παραγωγής, - του κρασιού - το οποίο είναι αιτία και πραγματοποιούνται αυτές οι εκδηλώσεις και με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη η περιοχή μας.





Επίσης συμβάλλουν στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς, στη προστασία της παράδοση μας από τα ισχυρά και αλλεπάλληλα κτυπήματα που δέχεται μέσα σ’ αυτό το συνεχώς μεταβαλλόμενο και σε μεγάλο βαθμό καθοδηγούμενο κόσμο. Προσπαθούν, να αναδείξουν και να προβάλλουν την καλλιτεχνική δημιουργική ικανότητα των νέων, τα ήθη και έθιμα του τόπου, τις παραδοσιακές μορφές παραγωγής, τα οποία σιγά – σιγά σβήνουν μέσα στη λαίλαπα της παγκοσμιοποίησης της εμπορευσιμότητας και του ανταγωνισμού που επικρατεί σ’ όλους τους τομείς δραστηριότητας  της κοινωνίας  σήμερα.
Σήμερα την ευθύνη διοργάνωσης της γιορτής κρασιού, έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνών ο οποίος έχει συστήσει οργανωτική επιτροπή αποτελούμενη από εκπροσώπους όλων των συλλογικών φορέων του χωριού.



ΠΗΓΗ - www.winefest-dafnes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............