ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΑΔΑΙΝΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

ΦΑΡΑΓΓΙ ΑΡΑΔΑΙΝΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


Με μήκος περίπου 5,5χλμ., το φαράγγι της Αράδαινας, κοντά στη Χώρα Σφακιών στο νομό Χανίων, αποτελεί ιδανικό προορισμό για σχετικά ήπια πεζοπορία ανάμεσα σε απότομους γκρεμούς και με φόντο το Λυβικό Πέλαγος. Η πανίδα της περιοχής είναι ανάλογη με αυτή μεγαλύτερων φαραγγιών της περιοχής, όπως της Σαμαριάς, και περιλαμβάνει γυπαετούς και άλλα σπάνια πτηνά, ενώ οι τυχεροί μπορεί να συναντήσουν και αιγάγρους. Η καταλληλότερη εποχή για εξορμήσεις είναι η άνοιξη, όταν η θερμοκρασία είναι ανεκτή και το φαράγγι γεμίζει χρώματα χάρη στα αγριολούλουδα, που φυτρώνουν στα πιο απίθανα σημεία.




Η διάσχιση του φαραγγιού μπορεί να γίνει είτε ξεκινώντας από τηνπαραλία Μάρμαρα ανηφορίζοντας, είτε κατηφορίζοντας από το χωριό Αράδαινα. Στην πρώτη περίπτωση, χρειάζεται να πάμε με καραβάκι από Σφακιά μέχρι το χωριό Λουτρό και από εκεί να περπατήσουμε μέχρι τηνπαραλία Μάρμαρα. Ειδάλλως θα πρέπει να πάμε με αυτοκίνητο μέχρι το χωριό Αράδαινα που βρίσκεται σε υψόμετρο 520μ, και να ακολουθήσουμε το λιθόστρωτο μονοπάτι ως το φαράγγι.
Εδώ συναντάμε χαλάσματα από παλιά σπίτια που μαρτυρούν την τοπική αρχιτεκτονική αλλά και το σκληρό πρόσωπο της Κρήτης, αφού σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό εγκαταλείφθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα έπειτα από μια αιματηρή βεντέτα ανάμεσα σε δύο οικογένειες. Στις δύο εκκλησίες του χωριού αναφέρονται τα ονόματα των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της διαμάχης, η οποία λέγεται ότι είχε ως αφορμή ένα λέρι (κουδούνι ζώου).




Παραλία Μάρμαρα – Αράδαινα (χωριό). Φτάνοντας στην παραλία Μάρμαρα συναντάμε την είσοδο του φαραγγιού δίπλα σε μια ταβέρνα, που είναι χτισμένη επάνω σε βράχο. Το μονοπάτι στην αρχή είναι αρκετά φαρδύ ενώ σε περίπου μισή ώρα αρχίζει να γίνεται πιο απότομο. Πέτρες που έχουν κυλήσει από ψηλά δημιουργούν στενά περάσματα, σε κάποια από τα οποία χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε. Το μονοπάτι είναι εμφανές και είναι απίθανο να χαθεί κανείς.
Στη συνέχεια περνάμε ανάμεσα από πικροδάφνες και λίγο αργότερα φτάνουμε στα μέσα της διαδρομής. Σε αυτό το σημείο το φαράγγι στενεύει και υπάρχει μονοπάτι που φεύγει δεξιά για το χωριό Λιβανιανά. Υπάρχει σήμανση με σπρέι στα βράχια. Στην αρχή αυτού του μονοπατιού βρίσκεται η μοναδική πηγή του φαραγγιού, και καλό είναι γεμίσουμε τα παγούρια μας. Στη συνέχεια της πορείας μας το μονοπάτι για λίγο γίνεται απότομο ενώ σύντομα φαρδαίνει και πάλι.



Σε λίγο φτάνουμε στο πιο επικίνδυνο σημείο του φαραγγιού: Μετά από μεγάλη κατολίσθηση έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο φυσικό φράγμα πολλών μέτρων από πέτρες. Εδώ έχουμε δύο επιλογές. Είτε να συνεχίσουμε ανεβαίνοντας τις μεταλλικές σκάλες που έχουν τοποθετηθεί επάνω στα βράχια, ή να ακολουθήσουμε το μονοπάτι στα αριστερά μας, το οποίο ανηφορίζει αποφεύγοντας το σημείο της κατολίσθησης και μας βγάζει ξανά στην κοίτη του φαραγγιού με ασφάλεια. Αποφύγετε να ανεβείτε τις σκάλες μετά από βροχή.
Σύντομα περνάμε κάτω από την γέφυρα της Αράδαινας και λίγα λεπτά αργότερα συναντάμε λιθόστρωτο μονοπάτι το οποίο αριστερά μας οδηγεί στην Αράδαινα, ενώ δεξιά συνεχίζει προς το χωριό Άγιος Δημήτριος. Εδώ τελειώνει η διαδρομή μας, η οποία διαρκεί περίπου δυο ώρες και είναι αρκετά εύκολη.




Στη μέση του φαραγγιού, το μονοπάτι, που οδηγεί προς το χωριό Λιβανιανά περνάει πρώτα από τον οικισμό Αζωγυρές, με τα χαλάσματα σπιτιών, την παλιά εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, καθώς και την αμφιθεατρική θέα προς το φαράγγι της Αράδαινας και το Λιβυκό Πέλαγος. Οι λιθόχτιστες πεζούλες μαρτυρούν την ενασχόληση των κατοίκων με την καλλιέργεια. Η ταβέρνα του “Γερμανού” προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους πεζοπόρους. Ανάλογο ενδιαφέρον παρουσιάζει το χωριό Αράδαινα, με τα παλιά μισογκρεμισμένα σπίτια να δημιουργούν μυστηριακή ατμόσφαιρα.

Βγαίνοντας από το φαράγγι προς το χωριό Αράδαινα αριστερά μας συναντάμε μια εκκλησία. Η περιοχή εδώ είναι αρκετά καλή για διανυκτέρευση. Πηγή δεν υπάρχει, αλλά αν χρειαστεί μπορείτε να ζητήσετε λίγο νερό από τους κατοίκους των δύο γειτονικών σπιτιών. Εναλλακτικά, είναι δυνατόν να κατασκηνώσετε στο ερειπωμένο χωριό Αζωγυρές. Η έλλεψη σκιάς δυσκολεύει αρκετά την παραμονή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όμως η θέα στο φαράγγι είναι εντυπωσιακή.


Φαγητό και νερό θα βρείτε στην αρχή του φαραγγιού στην παραλία Μάρμαρα, καθώς και στο χωριό Λιβανιανά. Και στις δύο περιπτώσεις, πρόκειται για ταβέρνες – καφέ που προσφέρουν και αρκετά παραδοσιακά εδέσματα. Στο τέλος του φαραγγιού, προς το χωριό Αράδαινα, δεν υπάρχουν υποδομές εστίασης.










ΠΗΓΗ / ΦΩΤΟ - http://mountainsgreece.com





Post Top Ad

.............