ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

ΤΑ ΣΠΗΛΑΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΓΕΙΩΝ !!!







Στην ευρύτερη ορεινή περιοχή του δήμου βρίσκονται σημαντικοί γεωλογικοί σχηματισμοί οι οποίοι συμβάλουν στην παρουσία καρστικών σχηματισμών. 






Εκτός από τα λατρευτικά σπήλαια Καμαραϊκό (ανήκει διοικητικά στονΔήμο Τυμπακίου) και Ιδαίον Άντρο στην περιοχή των Ανωγείων αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός Σπηλαιοβαράθρων γνωστά με το χαρακτηρισμό Ταυκούρες η Ταύκοι και αποτελούν αντικείμενο ενδιαφέροντος σημαντικών σπηλαιολογικών αποστολών τόσο ελληνικών όσο και ξένων. Πολλά από αυτά παραμένουν ανεξερεύνητα. Από τα ήδη εξερευνημένα τα σημαντικότερα είναι:



Σπήλαιο

Τo σπηλαιοβάραθρο "Ταφκούρα"
Βρίσκεται στη θέση "Πετραδολάκκια" σε υψόμετρο 1.480 μέτρων. Εξερευνήθηκε πρόσφατα από Γάλλους και 'Ελληνες σπηλαιολόγους και αποτελεί μέχρι στιγμής το μεγαλύτερο εξερευνημένο σπηλαιοβάραθρο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. To βάθος του φτάνει τα 810 μέτρα ενώ το μήκος των συνολικών διαδρομών ξεπερνά τα 5 χιλιόμετρα. Ο μαγικός κόσμος του κρύβει ολόκληρα ποτάμια, λίμνες εκπληκτικές στοές και παραδεισένια περάσματα.



To σπήλαιο στο "Κορίτσι"
Σπήλαιο με σταλαγμιτικό ενδιαφέρον, μεγάλες γαλαρίες και υπόγεια ποτάμια. 'Εχει βάθος 200 μέτρα και βρίσκεται στη θέση Κορίτσι (3 χλμ. αριστερά μετά τη Ζώμινθο). Είναι επισκέψιμο μέχρι τα 25 μέτρα βάθος.

Σπήλαια"Του Σφεντόνη η Τρύπα"
Σε μικρή απόσταση από τα Ανώγεια (5 χιλιόμετρα) στο γειτονικό χωριό Ζωνιανά βρίσκεται το σπήλαιο "Του Σφεντόνη η Τρύπα". Είναι από τα μεγαλύτερα σε έκταση σπήλαια στην Ελλάδα. Βρίσκεται στη θέση Σκαφίδα μεταξύ Αξού και Ζωνιανών. Η πρόσβαση γίνεται από τα Ζωνιανά και από το δρόμο που οδηγεί στον οικισμό Αξό. Η έκταση του είναι 3.000 τ.μ., ολικό μήκος Ι45μ. σε οριζόντια κάτοψη. Διάδρομος μήκους 400 - 500μ. Αποτελείται από 16 θαλάμους, με εντυπωσιακό λιθωματικό διάκοσμο (μαργαριτάρια σπηλαίων, σταλαγμίτες, κολώνες, σταλακτίτες). Πρώτοι το εξερεύνησαν συστηματικά οι σπηλαιολόγοι Γιάννης και Άννα Πετρόχειλου το 1956 και 1963 αντίστοιχα. Από τότε κρίθηκε ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και προτάθηκε η αξιοποίηση του. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης αυτής, το 1987 το Υπουργείο Πολιτισμού προχώρησε σε ανασκαφική έρευνα που έδειξε εντατική εποχική κατοίκηση κατά την Πρωτομινωική Περίοδο και τυχαία χρήση κατά τα Μινωικά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............