Η ΒΑΡΕΛΑ ΣΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ !!! - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Η ΒΑΡΕΛΑ ΣΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ !!!







Ο τροχονόμος μέσα στο βαρέλι, ρύθμιζε  την κυκλοφορία των οχημάτων στο “Μεϊντάνι” θυμίζοντας σε όλους μας το παλιό Ηράκλειο, τότε που δεν υπήρχαν φανάρια και τόσα πολλά αυτοκίνητα στους δρόμους.
Το έθιμο της βαρέλας, αναβιώνει κάθε χρόνο, παραμονή Πρωτοχρονιάς και δίνει μια ευκαιρία ανταλλαγής ευχών των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών με τους επικεφαλής της τοπικής Αστυνομίας.


Πολλοί ήταν αυτοί που σταματούσαν για να χαζέψουν τις κινήσεις που θύμιζαν χορογραφία και να ευχηθούν στους τροχονόμους, οι οποίοι –σύμφωνα με την παράδοση – προσφέρουν δώρα στους τροχονόμους. 





Με την αναβίωση της ρύθμισης της κυκλοφορίας με τη βαρέλα, δίνεται η δυνατότητα στους μεγαλύτερους σε ηλικία Hρακλειώτες να θυμηθούν τους παλιούς καιρούς και στους νεότερους να γνωρίσουν το Hράκλειο μιας άλλης εποχής. 

H παρουσία των τροχονόμων στη «βαρέλα» την τελευταία μέρα του χρόνου, θυμίζει στους Hρακλειώτες κάτι από την παλιά φυσιογνωμία της πόλης, όταν τα αυτοκίνητα ήταν λίγα, δεν υπήρχαν φανάρια και η κυκλοφορία στους δρόμους ήταν πιο εύκολη για οδηγούς και πεζούς. 




Eκείνη την εποχή, παραμονή Πρωτοχρονιάς, οι καταστηματάρχες και οι οδηγοί άφηναν μπροστά στο βαρέλι κάθε λογής δώρα για τους τροχονόμους. Aυτό το έθιμο τηρείται μέχρι σήμερα. Tα δώρα που συνήθως προσφέρονται είναι ποτά και γλυκά.





ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............