ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ




Οροπέδιο Λασιθίου γενέτειρα θεών και τόπο ευνοημένο από τη φύση. Από τις λίγες περιοχές της Μεσογείου με μόνιμη κατοίκηση στο υψόμετρο πάνω από 800 μ. το Οροπέδιο του Λασιθίου με κλίμα εύκρατο και υγιεινό ανοίγεται στις δυτικές κλιτύες του Ιερού Ορους της Δίκτης στο ανατολικό τμήμα της νήσου Κρήτης. Εχει διαστάσεις 11 ΚΜ μήκος στον άξονα Ανατολή - Δύση και 6 ΚΜ στον άξονα Βοράς - Νότος και εμβαδόν 25 τετρ. χλμ.


Η υπόλοιπη έκταση της περιοχής αποτελείται από μικρότερα Οροπέδια όπως του Λιμνακάρου και Νησίμου και από ένα μεγάλο μέρος των ορεινών όγκων που το περιβάλουν όπως Δίκτη, Σελένα, Λασιθιώτικα βουνά , Καθαρό, Τσιβί, Αφέντης κτλ.
Με 16 χωριά Πινακιανό, Λαγού, Τζερμιάδων, Μαρμακέτο ,Μέσα Λασίθι, Μέσα Λασιθάκι, Αγιος Γεώργιος, Αγιος Κωνσταντίνος, Κουδουμαλιά , Αβρακόντε, Καμινάκι ,Μαγουλάς, Ψυχρό, Πλάτη, Αγιος Χαράλαμπος, Κάτω Μετόχι και πληθυσμό 4220 κατοίκους (τελευταία στοιχεία 1998) με τάσεις μείωσης τα τελευταία χρόνια αλλά και διατήρησης της τοπικής παράδοσης.





Το ειδυλιακό και δυστυχώς ξεχασμένο Οροπέδιο Λασιθίου βρίσκεται περίπου 25km νότια από τα Μάλια και 70km νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου. Βρίσκεται σε μια ήρεμη και γόνιμη περιοχή που περιτριγυρίζεται από τα άγρια ψηλά βουνά της Δίκτης και αρκετά μικρότερα Οροπέδια. Η θέα στα τριγύρω βουνά της Σελένας και του Αφέντη Χριστού είναι μοναδική.





Το υψόμετρο του ποικίλει από 800 έως 850m, γεγονός που το κάνει από τις ελάχιστες κατοικημένες περιοχές της Μεσογείου σε ψηλό υψόμετρο. Μάλιστα, κάθε χρόνο το οροπέδιο καλύπτεται από χιόνι και τότε κατακλύζεται από χιλιάδες Κρητικούς, που έρχονται να θαυμάσουν το λευκό τοπίο. Πολλές χρονιές, το χιόνι παραμένει στις βουνοκορφές μέχρι τα μέσα της άνοιξης.








Τα 18 γραφικά χωριά του Οροπεδίου είναι κτισμένα στους πρόποδες των τριγύρω βουνών, αφήνοντας τον κάμπο ελεύθερο για καλλιέργεια, και συνδέονται μεταξύ τους με έναν κυκλικό δρόμο μήκους 23km. Μάλιστα η πανέμορφη αυτή κυκλική διαδρομή είναι ιδανική για ποδηλασία, καθώς ο δρόμος δεν έχει μεγάλες ανηφόρες και κατά μήκος του μπορείτε να επισκεφτείτε όλα τα αξιοθέατα του Οροπεδίου.





 Πρωτεύουσα του Οροπεδίου και έδρα του ομώνυμου δήμου αποτελεί το κεφαλοχώρι Τζερμιάδο. Πρόκειται για ένα όμορφο χωριό με καταπληκτική θέα. Από το Τζερμιάδο και ακολουθώντας ένα βατό χωματόδρομο μπορείτε να φτάσετε στη θέση Καρφί, σε υψόμετρο 1100μ. και να δείτε τα ερείπια του μινωικού οικισμού των Ετεοκρητών. 
Από το χωριό Ψυχρό του οροπεδίου μπορείτε να προσεγγίσετε το σπήλαιο του Δικταίου Άντρου. 









Βρίσκεται σε υψόμετρο 1025 μέτρων και είναι συνδεδεμένο με την ελληνική μυθολογία. Εκεί, λέγεται ότι η Ρέα γέννησε τον Δία για να τον προστατεύσει από τον πατέρα του τον Κρόνο, ο οποίος κατάπινε τα αρσενικά παιδιά του για να μην χάσει από αυτά, όταν θα μεγάλωναν την εξουσία. Έπειτα, έδωσε τον νεογέννητο Δία στους Κουρήτες και τον μετέφεραν στο Ιδαίον Άντρο, που βρίσκεται στο οροπέδιο Νίδας του Ρεθύμνου, όπου και έζησε τα πρώτα χρόνια του. Γι’ αυτό και ο Δίας ονομάζεται Κρηταγενής. Στο εσωτερικό του Σπηλαίο ανασκάφηκαν ευρήματα που φανερώνουν ότι το Δίκταιο Άντρο αποτελούσε χώρο λατρείας του Δία, μέχρι και τα ρωμαϊκά χρόνια. 
Η περιήγηση στο οροπέδιο γεμίζει τον επισκέπτη με ανεπανάληπτες εικόνες.



























ΠΗΓΗ - CRETAN BEACHES



ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............