ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙΣ ΠΕΤΡΑ.- ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΠΕΡΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

ΜΑΘΕ ΝΑ ΧΤΙΖΕΙΣ ΠΕΤΡΑ.- ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΠΙΠΕΡΑΚΗ

Ενα εντυπωσιακό βιβλίο το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο εγχειρίδιο που μέσα από τα είκοσι ένα συνολικά κεφάλαια του περιγράφει με τρόπο ιδιαίτερα περιγραφικό και αναλυτικό, το χτίσιμο της πέτρας, τις ιδιαιτερότητες διαφορετικών ειδών πετρωμάτων, αλλά και κτισμάτων, καθώς και πλούσιες οδηγίες για αρχάριους, αλλά και για τεχνίτες. 



Στις 100 συνολικά σελίδες του καλαίσθητου εγχειριδίου, περιγράφονται μεταξύ άλλων καλές πρακτικές για χτίσιμο φούρνου, για πέτρινη γέφυρα, για κατασκευή ψηλών τοίχων, για μοντέρνα κτίσματα, θεμελιώσεις, γωνίες, σκάλες και πατητήρια.




( ... του Μανώλη Πιπεράκη )
( Αυτό το βιβλίο ανήκει στην γυναίκα μου Μαρία γιατί 45 χρόνια έχει αντέξει με 

υπομονή εμένα και τις κουζουλάδες μου....




Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα, αλλά και σε πολλά ακόμη, θα δώσει θεωρητικά –αλλά και στην πράξη- ένας μεγάλος μάστορας, ο Κρητικός Μαστρομανώλης Πιπεράκης, που δούλεψε την πέτρα μισόν αιώνα και ξέρει καλά τα μυστικά της.

Το βιβλίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα πλούσιο εγχειρίδιο και μέσα από τα είκοσι ένα συνολικά κεφάλαιά του περιγράφει με τρόπο ιδιαίτερα περιγραφικό και αναλυτικό, το χτίσιμο της πέτρας, τις ιδιαιτερότητες διαφορετικών ειδών πετρωμάτων, αλλά και κτισμάτων, ενώ δίνει και πλούσιες οδηγίες για αρχάριους, αλλά και για τεχνίτες.

Στις 100 συνολικά σελίδες του καλαίσθητου εγχειριδίου, περιγράφονται μεταξύ άλλων καλές πρακτικές για χτίσιμο φούρνου, για πέτρινη γέφυρα, για κατασκευή ψηλών τοίχων, για μοντέρνα κτίσματα, θεμελιώσεις, γωνίες, σκάλες και πατητήρια.

Τις σελίδες του βιβλίου συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό και επεξηγηματικό υλικό.

Το βιβλίο "Μάθε να κτίζεις πέτρα" με εκδοτική επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα είναι αφιερωμένο στους μαθητές του "που μου έδωσαν την ιδέα και επέμεναν να γράψω αυτό το βιβλίο". 



Ο Μαστρομανώλης, συγγραφέας του βιβλίου «Μάθε να κτίζεις πέτρα», ξεκίνησε να χτίζει από πολύ μικρός και έγινε ένας από τους πλέον καταρτισμένους μάστορες. Η αγωνία του; Να μάθουν οι νεώτεροι την τέχνη της πέτρας, να μη χαθεί με τους παλιούς.

«Δυστυχώς εμείς οι Έλληνες δεν προβλέπουμε το μέλλον. Όλα τ’ αφήνουμε στην τύχη κι έτσι πέρασαν απαρατήρητοι όλοι οι μεγάλοι τεχνίτες στο χτίσιμο της πέτρας. Το κράτος έπρεπε να μεριμνήσει και να καταγράψει την τεχνική που ήξεραν και να διδαχτεί στα Πολυτεχνεία και τα πανεπιστήμια. Από χρόνια έπρεπε να είναι το βασικότερο μάθημα για [πολιτικούς] μηχανικούς και αρχιτέκτονες», γράφει ο Μαστρομανώλης στον πρόλογο του βιβλίου του.

Και συνεχίζει: «Όλοι αυτοί οι καλοί μάστοροι χάθηκαν μέσα στην άναρχη οικοδόμηση των πόλεων της Ελλάδας, γιατί είχαν φάει τη ζωή τους να χτίζουν πέτρα και παρέμειναν φτωχοί. Η απότομη αλλαγή που έγινε πριν 40 χρόνια κι άρχισε όλος ο κόσμος να πηγαίνει στις πόλεις για μια καλύτερη ζωή έφερε μια υπερζήτηση των μαστόρων για καλουπώματα και χτισίματα με τούβλα. Εκεί χάθηκαν όλοι οι μεγάλοι καλλιτέχνες στο χτίσιμο της πέτρας και από τότε κανείς νέος Έλληνας δεν θέλησε να μάθει την τέχνη του κτίστη. Όλα αυτά τα χρόνια που έχουν περάσει κι όλα τα νιάτα της Ελλάδας έψαχναν μια θέση στο δημόσιο, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν σε λίγο καιρό. Τότε ήρθε η εποχή που τελείωσαν οι τσιμεντουπόλεις και έπρεπε να ομορφύνουμε την ασχήμια αυτή, [να την ομορφύνουμε χρησιμοποιώντας την πέτρα]».




Στην μνήμη της Μάνας μου Ερασμίας που με πήγε 13 χρόνω στο μάστορα και του ζήτησε να με μάθει να χτιζω πέτρα )

Τις σελίδες του βιβλίου συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό και επεξηγηματικό υλικό. 

Το βιβλίο «Μάθε να κτίζεις πέτρα» που τυπώθηκε από την Τυποκρέτα σε εκδοτική επιμέλεια του ίδιου του συγγραφέα είναι αφιερωμένο στους μαθητές του «που μου έδωσαν την ιδέα και επέμεναν να γράψω αυτό το βιβλίο». 



ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΡΑΚΙ !!!

Post Top Ad

.............