ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ


Η Κρήτη περιτριγυρίζεται από 82 μικρά νησάκια και νησίδες, τα περισσότερα από τα οποία είναι ιδανικοί τόποι για ημερήσιες εκδρομές ή για ψάρεμα. 
Τα σπουδαιότερα από αυτά είναι: η Ντία, η Γαύδος, η Γραμβούσα, η Χρυσή, τα Κουφονήσια, το Ελαφονήσι και οι Διονυσάδες.


ΓΑΥΔΟΣ

Η Γαύδος είναι το ονειρεμένο νησί όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας τον υποδέχτηκε η Καλυψώ, το αραξοβόλι των ταξιδιωτών, των εμπόρων της Αφρικής και των πειρατών, ο τόπος μέθεξης χιλιάδων αναχωρητών του καλοκαιριού. Ένας από τους τελευταίους παραδείσους της Ευρώπης, όπου η ζωή κυλάει αργά και σταθερά, όπως ακριβώς γινόταν πολύ παλιά. Ο πολιτισμένος κόσμος είναι πολύ μακρυά και μακάρι εκεί να μείνει.


ΓΑΥΔΟΣ


 




ΝΤΙΑ


Η ακατοίκητη σήμερα νήσος Δία ή Ντία βρίσκεται 12 μίλια βορειοανατολικά του Ηρακλείου. Αποτελεί προστατευόμενη περιοχή Natura, λόγω της πολύ σημαντικής βιοποικιλότητας που συναντάει κανείς στο νησί. Το νησί δεν έχει καθόλου υποδομές και είναι ανέγγιχτο από την ανθρώπινη παρέμβαση.


ΝΗΣΟΣ ΝΤΙΑ




ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

Η Σπιναλόγκα είναι ένα μικρό νησάκι το οποίο βρίσκεται στην είσοδο της λιμνοθάλασσας της Ελούντας και βόρεια του κόλπου του Μιραμπέλου με ιστορία που προκαλεί δέος.Έχει υπάρξει ενετικό οχυρό, καστροπολιτεία, καταφύγιο επαναστατών, τόπος εξορίας λεπρών, κρίκος επικοινωνίας με το Κάιρο επί κατοχής.


ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ
 


Η ΧΡΥΣΗ 

Η Νήσος Χρυσή ή Γαϊδουρονήσι Βρίσκεται 8 μίλια νότια της Ιεράπετρας. Οι Γεραπετρίτες την αποκαλούν απλώς «Νησί» καθώς υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους, μια σχέση που χάνεται μέσα στο χρόνο. Για πέντε μήνες ,από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια μικρών επιβατηγών σκαφών, που αναχωρούν από το λιμάνι της Ιεράπετρας με προορισμό το νησί.




ΤΑ ΠΑΞΙΜΑΔΙΑ
Τα νησιά Παξιμάδια είναι δύο μικρές ακατοίκητες νησίδες ανοιχτά του κόλπου της Μεσαράς, 12km (7.5 μίλια) νότια της Αγίας Γαλήνης. Από μακρυά φαίνονται ως ένα νησί, καθώς είναι πολύ κοντά, σχεδόν ενωμένα. Δεν αποκλείεται να ακούσετε τους Μεσαρίτες να αναφέρονται σε αυτά ως «Ελεφαντάκι», καθώς από μακρυά θυμίζουν ένα ξαπλωμένο ελέφαντα. Το συνολικό τους μήκος είναι περίπου 3km.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
Το Κουφονήσι ή Λεύκη βρίσκεται στο Λιβυκό Πέλαγος, νότια του Νομού Λασιθίου. Το νησί δεν κατοικείται σήμερα, αλλά είναι γεμάτο από ερείπια ανθρώπινης δραστηριότητας που αρχίζει από τους Πρωτομινωικούς χρόνους και φθάνουν μέχρι τα μεταβυζαντινά χρόνια. Οι ντόπιοι αρέσκονται να αποκαλούν το Κουφονήσι τους ως την Δήλο της Κρήτης, λόγω των σημαντικών αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί.
ΚΟΥΦΟΝΗΣΙ
ΝΗΣΙΑ ΓΡΑΜΒΟΥΣΑΣ
Τα δύο ακατοίκητα νησιά της Γραμβούσας, η Άγρια και η Ήμερη Γραμβούσα βρίσκονται κοντά στο ομώνυμο ακρωτήρι των Χανίων. Είναι πολύ κοντά στον Μπάλο, διάσημο για τα εξωτικά του νερά που θυμίζουν Καραϊβική. Η Ήμερη Γραμβούσα είναι διάσημη για το επιβλητικό της κάστρο, για την πανέμορφη παραλία και το μοναχικό ναυάγιο.
ΓΡΑΜΒΟΥΣΑ
ΝΗΣΟΣ ΣΟΥΔΑ
Η Σούδα είναι ένα μικρό νησί που στέκει σαν φύλακας στην είσοδο του κόλπου της Σούδας, ένα φυσικό λιμάνι που προστατεύεται από τα υψηλά βουνά στα ανατολικά των Χανίων, στην βορειοανατολική πλευρά του λιμένα των Χανίων. Είναι ένα από τα σημαντικότερα φρούρια της Κρήτης.
ΣΟΥΔΑ


 



ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ
Το νησί Θοδωρού ή Άγιοι Θεόδωροι βρίσκεται απέναντι από την παραλία του Πλατανιά στα Χανιά, μόλις μισό μίλι βορειότερα. Η ιστορία της νησίδας και η οικολογική της σημασία για την διάσωση του προστατευόμενου Κρητικού Αίγαγρου, κάνει την αναφορά σε αυτό το μικρό σημείο του χάρτη επιτακτική.
ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΘΟΔΩΡΟΥ


 


ΝΗΣΟΣ ΨΕΙΡΑ

Στα ΒΔ του Μόχλου βρίσκεται το μικρό νησάκι Ψείρα το γνωστό Scoglio di Psira των Ενετών. Είναι ακατοίκητο αλλά και άγονο. Η ονομασία του -γράφεται και Ψύρρα και Ψίρα- πρέπει να προέρχεται από το σχήμα του νησιού που έμοιαζε σύμφωνα με την φαντασία αυτών που την ονομάτισαν σαν το ομώνυμο παράσιτο του σώματος.

Στα ΝΔ του νησιού αυτού, σχεδόν στο μυχό του κόλπου του Μεραμπέλου, 
άλλο μικρό νησάκι έχει το όνομα Κόνιδα. Είναι επισκέψιμομε πλοιάριο από τον Άγιο Νικόλαο και από τον Μόχλο. Ένας μεγάλος πολιτισμός άκμασε εκεί στην ανατολική ακτή της την πρωτομινωική εποχή και η Ψείρα έγινε ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια μαζί με το Παλαίκαστρο, Μόχλο, Γουρνιά και Ζάκρο. Ο συνοικισμός κτισμένος αμφιθεατρικά στην πλαγιά μιάς γλώσσας ξηράς που σχηματίζει λιμάνι εξασφαλισμένο από τους ανέμους, ήταν κατοικία εμπόρων και ναυτικών κυρίως.


ΝΗΣΟΣ ΨΕΙΡΑ


 




ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ

Σύμπλεγμα νήσων στα βόρεια του κόλπου της Σητείας στα ΒΔ του Κάβο Σίδερου. Απέχει περίπου 10 μίλια από την πόλη της Σητείας και αποτελείται από τέσσερεις ακατοίκητες και βραχώδεις νησίδες: την Γιαννισάδα, Δραγονάρα, Παξιμάδα και Παξιμαδάκι
Ο Διόδωρος αναφέρει (Ε' 75, 5) πως η Κρητική παράδοση θέλει τις Διονυσάδες τόπο λατρείας του Διονύσου. Σήμερα στη Δραγονάρα φαίνονται ίχνη αρχαίας κατοικήσης και έχουν βρεθεί επιτύμβιες πλάκες των πρώτων Χριστιανικών χρόνων. Οπωσδήποτε τα νησιά θα ήταν στην κατοχή των Ιτανίων. Στην Δραγονάδα υπάρχει σπήλαιο γνωστό σαν «Δραγονάδας σπήλιος». Στο ίδιο νησί, που είναι το μόνο με βλάστηση, ο Δήμος Σητείας σκέφτεται να δημιουργήσει εκτροφείο θηραμάτων ή τουριστικούς ξενώνες.

ΔΙΟΝΥΣΑΔΕΣ / φωτ - sitiapress.gr


ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ

Ελαφονήσι ( Ελληνική : Ελαφονήσι [Ελαφονήσι] "ελαφιών νησί") είναι ένα νησί που βρίσκεται κοντά στη νοτιοδυτική γωνιά τηςΜεσογείου νησί της Κρήτης , των οποίων είναι διοικητικά μέρος, στην περιφερειακή μονάδα Χανίων . Όταν ο καιρός είναι καλός, είναι δυνατόν να περπατήσει στο νησί μέσω ρηχών νερών. Το νησί είναι ένα προστατευόμενο βιότοπο. 
ΕΛΑΦΟΝΗΣΙ / φωτ - agonaskritis.gr
Στο ψηλότερο σημείο του νησιού υπάρχει μια πινακίδα που τιμά την μνήμη ενός τραγικού γεγονότος. Την Κυριακή του Πάσχα των 24 Απρ 1824 πολλές εκατοντάδες Έλληνες, ως επί το πλείστον γυναίκες και παιδιά, σκοτώθηκαν στο Ελαφονήσι από Οθωμανούς στρατιώτες. Για να αποφευχθεί η προώθηση οθωμανικά στρατεύματα, σαράντα ένοπλοι άνδρες είχαν καταφύγει στο νησί με ​​τις γυναίκες, παιδιά και γέρους, όπου περίμεναν για ένα πλοίο για να τους μεταφέρουν στα Ιόνια Νησιά . Οι στρατιώτες Οθωμανική είχε αποφασίσει να κατασκήνωση στην παραλία απέναντι από το νησί. Ένα από τα άλογά τους περπάτησαν κατά μήκος του ρηχά νερά στο νησί και οι άνθρωποι που κρύβονται στο νησί ανακαλύφθηκαν. Σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπήρχαν μεταξύ 640 και 850 άτομα συνολικά, περισσότεροι από τους οποίους σκοτώθηκαν και οι υπόλοιποι επιζώντες πωλήθηκαν για να δουλεία στην Αίγυπτο.











ΝΗΣΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑ

Η Κολοκύθα έχει μια μικρή αμμουδιά με ένα φαρδύ, ρηχό κόλπο με υπέροχα διάφανα νερά. Στο δρόμο προς την Κολοκύθα υπάρχουν πολλοί μικροί κολπίσκοι με φαρδιά βράχια, με εξίσου όμορφα καταγάλανα νερά. Τα σημεία αυτά είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για καταδύσεις, καθώς ο βυθός της θάλασσας εδώ είναι εξαιρετικά παρθένος και πλούσιος σε θαλάσσια ζωή. Η νήσος Κολοκύθα, το ξερονήσι όπως λένε, αποτελεί χώρο αναπαραγωγής για απειλούµενα είδη (µαυροπετρίτης,αιγαιόγλαρος και άλλα) και είναι καλό να αποφεύγεται η προσέγγισή της την περίοδο από Απρίλιο ως Οκτώβριο. Να σημειωθεί πως προ ημερών ξεβράστηκε στην Κολοκύθα Ελούντας μια θαλάσσια χελώνα Καρέτα-Καρέτα. 



ΝΗΣΟΣ ΚΟΛΟΚΥΘΑ




ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ

Το νησί των Αγίων Πάντων με το ομώνυμο εκκλησάκι οπου εορτάζει στις 19 Ιουνίου.
Το νησί ειναι ακατοίκητο, βρίσκεται απέναντι από την πόλη του Αγίου Νικολάου και φιλοξενεί απο τα μέσα του προηγούμενου αιώνα όπου και μεταφέρθηκαν κρητικοί αίγαγροι. 










ΠΟΝΤΙΚΟΝΗΣΙ


Το Ποντικονήσι Χανίων είναι μια ακατοίκητη νησίδα, απέναντι από τον νομό Χανίων. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Κισσάμου.





ΠΕΤΑΛΙΔΙ


Το Πεταλίδι ή Ξέρα, είναι μια ακατοίκητη βραχονησίδα που βρίσκεται κοντά στη βόρεια ακτή της Κρήτης, στο Αιγαίο Πέλαγος. Βρίσκετα ανάμεσα στην Κρήτη και την Ήμερη Γραμβούσα. Διοικητικά ανήκει στο δήμο Κισσάμου (Νομός Χανίων).






ΠΕΡΙΣΤΕΡΟΒΡΑΧΟΙ


Οι Περιστερόβραχοι είναι ακατοίκητες (απογραφή 2011) ελληνικές βραχονησίδες κοντά στην ανατολική πλευρά τηςΚρήτης. Διοικιτικά ανήκει στο δήμο Ιτάνου, στον Νομό Λασιθίου.







ΕΛΑΣΑ



Η Ελάσα είναι νησίδα που βρίσκεται βορειοανατολικά της Κρήτης, απέναντι από το φοινικόδασος του Βάι όπου απέχει 3,5 ν.μ.. Είναι βραχώδες και ακατοίκητο νησί με έκταση 1,746 τ.χλμ., το υψηλότερο της σημείο είναι 79 μέτρα. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιτάνου.
Η Ελάσα όπως και οι γειτονικές Διονυσάδες γεωλογικά αποτελείται από ασβεστόλιθους ή δολομίτες του ανώτερουΚρητιδικού και ασβεστόλιθους του Περμίου. Η Ελάσα μαζί με τις Διονυσάδες και την απέναντι ακτή της Κρήτης όπου βρίσκεται το φοινικόδασος του Βάι είναι προστατευόμενη περιοχή από την συνθήκη της Βαρκελώνης, ευρωπαϊκό Δίκτυο φύση (Natura) 2000 (τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος GR4320006 “Βορειοανατολικό άκρο Κρήτης: Διονυσάδες, Ελάσα και Χερσόνησος Σίδερο – Άκρα Μαυροβούνι – Βάι – Άκρα Πλάκα και Θαλάσσια Ζώνη”, Ζώνη Ειδικής Προστασίας GR4320009 “Βορειοανατολικό Άκρο Κρήτης” η οποία έχει χαρακτηριστεί κατ’ εφαρμογή της οδηγίας για την πτερωτή πανίδα 79/409/ΕΟΚ ). Στην προστατευόμενη περιοχή υπάρχουν πολλά είδη σπάνιων φυτών και ζώων όπως η φώκια μονάχους μονάχους και ο μαυροπετρίτης



ΦΩΤ ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ









... ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ !!!

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............