ΚΕΡΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

ΚΕΡΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ




Το τελευταίο χωριό της επαρχίας Πεδιάδος στο δρόμο προς το οροπέδιο του Λασιθίου είναι η Κερά, σε υψόμετρο 560 μ. Αποτελείται από δυο μικρούς οικισμούς, την Κάτω Κερά και την Απάνω Κερά, που σε παλαιότερες πηγές αναγράφεται και ως Μηνυτής και, σε έγγραφα της βενετοκρατίας, ως Μεσομούρι. Στην απογραφή του 1881 η Κερά υπαγόταν στον Δήμο Μοχού, το 1900 στον Δήμο Λαγκάδας και το 1920 αναφέρεται ως αυτοτελής κοινοτητα. Σήμερα υπάγεται στον Δήμο Χερσονήσου.



Ο οικισμός έλαβε την ονομασία του από το Μοναστήρι της Κεράς Καρδιώτισσας, το οποίο βρίσκεται στα βόρεια. Στη θέση του υψώματος Καρφί και στο ύψωμα Παπούρα (υψόμετρο 1.026 μ.) έχουν βρεθεί λείψανα προελληνικών πόλεων. Λόγω της θέσης του, παλαιότερα αναφέρεται με το όνομα Μηνυτής, επειδή στη θέση αυτή οι σκοποί εμήνυαν την παρουσία του εχθρού.




 Στα νεότερα χρόνια στην κατωφέρεια από τον Άγιο Γεώργιο Ασφεντάμη μέχρι το Κάτω Χωριό Κεράς βρίσκονταν 35 νερόμυλοι που κινούνταν με τα άφθονα πηγαία ύδατα της περιοχής. Εκεί αλέθονταν τα σιτηρά της επαρχίας Λασιθίου.




Ο οικισμός αναφέρεται στην ενετική απογραφή του 1583 με την ονομασία Mesomuri mettocchio ]με 83 κατοίκους.





ΠΗΓΗ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............