ΜΥΡΣΙΝΗ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

ΜΥΡΣΙΝΗ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Το χωριό βρίσκεται πάνω στον οδικό άξονα ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΣΗΤΕΙΑΣ (44Km από Άγιο Νικόλαο, 22Km από Σητεία) και φημίζεται για τη σπάνια θέα που προσφέρει στους κατοίκους του και στους περαστικούς, για το καλό κρασί και τη ρακί και  για τη φιλοξενία του.



    Βρίσκεται σε υψόμετρο 350m περίπου και μπροστά του απλώνεται ο κόλπος του Μεραμπέλλου. Δυτικά το Αλτσί, η Μαλάβρα, η Λάστρος, η Σφάκα και η Τουρλωτή. Ανατολικά ο Κάστελλος με την άγρια ομορφιά των γκρεμνών του που καταλήγουν στη θάλασσα. Από πάνω του ο Αγριλός. Μπροστά του το Μόχλος και τα νησιά Ψείρα και Ψύλλος καθώς επίσης και ο Άγιος Νικόλαος, η Ελούντα, η Σπιναλόγκα ο κάβος Αφορεσμένος, το Χαλινομούρι, η Ασπροσπηλιά, το Προσφορίδιτο Ργυακάκι.
    Στην τοποθεσία Άγιος Αντώνιος, κοντά στη θάλασσα, υπάρχει ένας Ενετικός πύργος και μέσα στην εκκλησία, σκαλισμένη σε μια πέτρα, η υπογραφή του Βιτσέντζου Κορνάρου. Πριν μερικά χρόνια ο Πύργος αναπαλαιώθηκε και αποτελεί ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα της Ανατολικής Κρήτης με μηδέν επισκεψιμότητα δυστυχώς. 



 Το χωριό ίχε μια βρύση στην κεντρική πλατεία που χειμώνα-καλοκαίρι έτρεχε και δίπλα ήταν το καφενείο του Μακράκη του Γιάννη που τώρα πια έχει κλείσει λόγω του ότι πήρε σύνταξη. Κυριολεκτικά ερήμωσε το χωριό μας με το κλείσιμο του καφενείου αυτού. Όσο για τη βρύση, μετά τις γεωτρήσεις στην περιοχή,  μάλλον δεν θα ξανανοίξει.
    Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο που είχε φτιάξει ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΥΡΣΙΝΗΣ στην τοποθεσία ΚΟΠΡΑΝΑ, κάθε καλοκαίρι έδιναν συναυλίες οι καλύτεροι τραγουδιστές και τα καλύτερα συγκροτήματα της Ελλάδας. "Περασμένα μεγαλεία και διηγόντας τα να κλαις". Έχουν δώσει συναυλίες την περίοδο 1990-2000: Αρβανιτάκη, Μητροπάνος, Σαββόπουλος, Τρύπες, Ξύλινα Σπαθιά, και  ο Νίκος Παπάζογλου με τη Λοξή Φάλαγγα. Παλαιότερα είχαν έρθει οι Σκουλάς, Ψαραντώνης, Γαργανουράκης κ.ά. Τώρα τα σταματήσαμε. και καλά κάναμε, γιατί, φτωχό το χωριό, που να αντέξει τέτοια μεγαθήρια της λαϊκής παράδοσης όταν θέλουν 20.000 € για 2 ώρες συναυλία.




 Φτωχό χωριό με λίγους ψήφους=εγκατάλειψη! Κανένα έργο, οι λακκούβες παντού, τα σπίτια παλιά- καταρρέουν.   Η πρόσβαση στα  χωράφια  μας είναι δύσκολη γιατί χρήματα για δημοτική οδοποιία δεν υπάρχουν, έχουμε και την οικονομική κρίση, μας βλέπω πάλι με τα γαϊδουράκια. (Να και ένα καλό. Θα κάνουμε και αγνούς φίλους).


Αν περάσετε από τη Μυρσίνη, μην ξεχάσετε να περάσετε από το "Καθ' Οδόν" του Μανόλη Μακρινάκη πάνω στην εθνική οδό στην άκρη του χωριού. Η μαμά του μαγειρεύει ό,τι πιο ωραίο κρητικό παραδοσιακό φαγητό σκεφτείτε. Επίσης, δίπλα στην εκκλησία, είναι το καφενείο του Γιάννη του Καμπουράκη με πολύ φιλική και φτηνή εξυπηρέτηση, με καλούς μεζέδες και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Αν πάλι προσπεράσετε το χωριό, σε 1Km προς την Σητεία θα δείτε  το τουριστικό περίπτερο του Βασίλη του Δαριβάκη (αριστερά) πάνω στην εθνική οδό, με τοπικά προϊόντα, μεζέδες και ρακί. Κι αν αποφασίσετε να μείνετε ως την ώρα που θα βασιλέψει ο ήλιος, θα δείτε το πιο όμορφο ηλιοβασίλεμα.


ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............