ΑΣΤΡΑΚΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ή ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΡΤΕΡΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 23 Αυγούστου 2012

ΑΣΤΡΑΚΙΑΝΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ή ΦΑΡΑΓΓΙ ΚΑΡΤΕΡΟΥ


Το Αστρακιανό φαράγγι ή φαράγγι του Καρτερού βρίσκεται στο νομό Ηρακλείου ανατολικά της πόλης. Έχει συνολικό μήκος 21,5 χλμ και ξεκινάει από το χωριό Κάτω Αστρακοί. Σε όλη τη διαδρομή κυλάει το ποτάμι του Καρτερού όπου και καταλήγει στον Καρτερό, μια τουριστική περιοχή με όμορφη παραλία. Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες και το βάδισμα είναι εύκολο μιας και κι έχουν γίνει έργα υποδομής για την ευκολία του επισκέπτη


ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ

ΟΙ ΜΥΛΟΙ ΤΟΥ ΣΙΓΑΝΟΥ

 . Μέσα στο φαράγγι λειτουργούσαν κάποτε 10 νερόμυλοι και ντόπιοι ψαράδες ψάρευαν χέλια κι έπιαναν καβούρια. Το τοπίο που αντικρίζει κανείς στο Φαράγγι του Καρτερού είναι πανέμορφο! Ένα καταπράσινο μονοπάτι με μικρές λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες, θαυμάσιοι σχηματισμοί στα πετρώματα, δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σ' έναν τόπο μαγικό. Μπορείτε να επισκεφθείτε το φαράγγι είτε για πεζοπορία είτε για βόλτα με mountain bike, όπου και θα χρειαστεί σε κάποια σημεία να σηκώσετε το ποδήλατό σας. Η επίσκεψή σας στο Φαράγγι του Καρτερού θα είναι σίγουρα μια αξέχαστη εμπειρία! 







 Το φαράγγι το συναντάμε με τρία ονόματα, Καρτερού (Βυζαντινός Στρατηγός που αποβιβάστηκε στην παραλία που εκβάλει ο ποταμός μαζί με των στρατό του, έχοντας σκοπό να απελευθερώσει την Κρήτη από τους Άραβες Σαρακηνούς Κουρσάρους, που κατείχαν την Κρήτη, από το 824 έως το 961 μΧ) Αϊτανίων, από το ομώνυμο χωριό που βρίσκετε κοντά περίπου στην μέση του φαραγγιού, και φαράγγι Αστρακών, όπου ξεκινά το ποτάμι.







Στην αρχαιότητα ο σημερινός σχεδόν ξεροπόταμος είχε πολύ νερό, και ονομάζονταν Αμνισός, στου οπίου τις εκβολές ήκμασε η Μινωική πόλη Αμνισός.

  Η μυθολογία αναφέρει τον ποταμό αυτόν, και με το όνομα Τρίτων, λέγετε ότι στις πηγές του, γεννήθηκε η Θεά Αθηνά η Τριτογένεια, υπήρχε και ναός μέσα σε σπήλαιο που σήμερα είναι γνωστό, ως Νεραϊδόσπηλιος.









  Κατά τον Στράβων, η παραλία ήταν ιδανική για την ανέλκυση πλοίων, καθώς επίσης χρησίμευε και σαν καταφύγιο για τον στόλο της Μινωικής Κρήτης.







 Σύμφωνα με τον Όμηρο στην παραλία της Αμνισού αποβιβάστηκε ο Θησέας, γιος του Βασιλιά της Αθήνας Αιγέα, που έρχονταν στην Κρήτη ως βαρύς φόρος των Αθηναίων στον Μίνωα, για να γίνουν βορά στον Μινώταυρο, 10 νέοι και 10 νέες,
επίσης εκεί αποβιβαστικέ και ο Οδύσσεας, κατά την περιπετειώδη περιπλάνησή του, μετά τον Τρωικό πόλεμο, για την επιστροφή του στην Ιθάκη.







ΠΗΓΗ - 2811.gr / www.dpgr.g
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............