ΕΛΟΥΝΤΑ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

ΕΛΟΥΝΤΑ - ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Ελούντα εναλλακτικές μεταγραφές Ελούντα ή Ελούντα , είναι ένα μικρό ψαροχώρι στη βόρεια ακτή του νησιού της Κρήτης , Ελλάδα . Είναι μέρος του δήμου Αγίου Νικολάου , μέχρι πρόσφατα (2010) που ανήκει στο νομόΛασιθίου και από το πέρασμα της νέας νομοθεσίας, η περιφέρεια της Κρήτης .
Ο δρόμος στην Ελούντα από τον Άγιο Νικόλαο βρίσκεται περίπου 12 χιλιόμετρα σε μήκος και ακολουθεί την ακτή, καθώς ανεβαίνει στην κορυφή ενός μικρού βουνού. Η θέα από την κορυφή είναι ασύγκριτη? Σε μια σαφή ημέρα μπορείτε να δείτε το σύνολο του Μιραμπέλλου και σε όλη τη διαδρομή προς το ανατολικό άκρο της Κρήτης.





Είναι επίσης το πιο κοντινό μεγάλη πόλη στην πρώην λεπρός αποικία της Σπιναλόγκας ( ελληνικά : Σπιναλόγκα ), που βρίσκεται σε ένα νησί που ονομάζεται επισήμως Καλυδών ( ελληνικά : Καλυδών ). Το 1579, οι Βενετοί έχτισαν ένα ισχυρό φρούριο στο νησί πάνω στα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης. Οι Βενετοί διατήρησαν τον έλεγχο του νησιού ακόμη και μετά την υπόλοιπη Κρήτη έπεσε στα χέρια των Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1669 και παρέμεινε υπό τον έλεγχό τους για σχεδόν άλλο μισό αιώνα μέχρι τη συνθηκολόγηση της το 1715. Σπιναλόγκα το νησί είναι ξεχωριστός για την ύπαρξη ο τελευταίος ενεργός αποικία λεπρών από το 1903 μέχρι το 1957. Σήμερα, είναι ακατοίκητα και είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή.




Το μικρό ψαροχώρι της Πλάκας (Λασιθίου) , το οποίο έχει θέα το νησί της Σπιναλόγκας και της Χερσονήσου Kolikithia, μπορεί να φτάσει σε ένα μόλις 5 χλμ από την κεντρική πλατεία της Ελούντας κατευθυνόμενοι βόρεια μακριά από τον Άγιο Νικόλαο. Η Ελούντα είναι ένα διάσημο τουριστικό αξιοθέατο, σε μεγάλο βαθμό επισκέπτονται VIPs για πολυτελή παραθαλάσσια θέρετρα του. Ο Πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, συνήθιζε να περνά τα καλοκαίρια του στην Ελούντα? σήμερα, το επισκέπτονται σχεδόν κάθε χρόνο από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας . Το 1984, ο πρόεδρος της Γαλλίας , Φρανσουά Μιτεράν , και ο συνταγματάρχης Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης συναντήθηκαν σε ένα πολυτελές θέρετρο Ελούντα για να συζητήσουν την επίλυση των συγκρούσεων στο Τσαντ .




Η παλαιότερη καταγεγραμμένη οικισμός στην Ελούντα ήταν η αρχαία ελληνική πόλη της Ολούς , της οποίας οι άνθρωποι ήταν σε διαλείπουσα σύγκρουση με τους πολίτες της δωρικής Lato , έως ότου μια συνθήκη ειρήνης τελικά έφτασε Η Ελούντα έχει μια ιστορία αργότερα ως μέρος του ενετικό εποχής. Ελούντα έχει αλλάξει σημαντικά κατά τη διάρκεια της ζωής του. Το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας πόλης Ολούς είχε ανακτηθεί από τη θάλασσα προς το τέλος της αρχαίας ελληνικής περιόδου και είναι ακόμα ορατό, εν μέρει, κατά την κατάδυση στον κόλπο της Ελούντας.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1900, Ελούντα ενήργησε ως στάση από το σημείο για τους λεπρούς που μεταφέρονται στηναποικία λεπρών στη Σπιναλόγκα .






Ελούντα χρησιμοποιήθηκε για τα γυρίσματα της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς του BBC Ποιος πληρώνει το βαρκάρη; στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Είναι η ρύθμιση για την Belinda Jones μυθιστόρημα Out of the Blue . Διαθέτει σε Victoria Hislop τουμυθιστόρημα Το νησί , το μυθιστόρημα έχει επίσης προσαρμοστεί για την ελληνική τηλεόραση, που στον αέρα ως μίνι σειρά αρχίζοντας από τον Οκτώβριο του 2010.









ΠΗΓΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............