ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - 27 εως 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - 27 εως 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012


Με χρώματα, μουσικές, τοπικά προϊόντα και παράδοση γέμισε το κέντρο του Ηρακλείου που πλημμύρισε μ’ επισκέπτες ντόπιους και ξένους, κατά την έναρξη των τριήμερων εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που διοργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου με τη στήριξη των οκτώ Δήμων και των τουριστικών φορέων, παντρεύοντας τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα και την έρευνα με την παράδοση.




Επίκεντρο των εκδηλώσεων είναι οι πλατείες Ελευθερίας, Καλλεργών (απέναντι στην Ενετική Λότζια) και Αγίου Τίτου, που φόρεσαν τα γιορτινά τους για να υποδεχτούν δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών, με στόχο την καθιέρωση του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, ως θεσμού υπό την ομπρέλα της Περιφέρειας Κρήτης.


Απόψε γεννήθηκε ένας θεσμός» δήλωσε μ’ έμφαση η αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης και πρόσθεσε με νόημα: «Εμείς από Δευτέρα ξεκινάμε τη διοργάνωση των εκδηλώσεων για του χρόνου!»





Κατά την έναρξη των εκδηλώσεων, ο ίδιος δεσμεύτηκε ότι του χρόνου οι εκδηλώσεις θα είναι επταήμερες με αιχμή του δόρατος την εντός των τειχών πόλη και το λιμάνι. «Για ένα εορτασμό μαζί με τους τουρίστες» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων έγινε παρουσία πλήθους κόσμου στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και λειτούργει η έκθεση των προϊόντων του πρωτογενούς τομέα και της λαϊκής παράδοσης, μέσα σ’ ένα… δάσος καλαίσθητων περιπτέρων, που στήθηκαν για τις ανάγκες τις έκθεσης.
Περισσότεροι από 300 εκθέτες παρουσιάζουν τα προϊόντα της Κρητικής γης, ευελπιστώντας στην ανάδειξη και προώθησή τους στις ντόπιες και ξένες αγορές.




Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, έκανε λόγο για ξεχωριστό εορτασμό και τόνισε: «Θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν περιμένουμε τη σημερινή ημέρα για να γιορτάσουμε τον τουρισμό. Η Περιφέρεια μας κάθε μέρα προσπαθεί με όλες τις δυνάμεις της για την ανάδειξη των πυλώνων ανάπτυξης, που είναι ο τουρισμός και ο πρωτογενής τομέας




. Ενώνουμε δυνάμεις- και βλέπετε την επιτυχία των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε- και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, τους αντιπεριφερειάρχες και το περιφερειακό συμβούλιο για τις προσπάθειες που καταβάλουν. Παράλληλα ευχαριστώ τον τουριστικό και τον πρωτογενή τομέα γιατί αναδεικνύουν τα θετικά της Κρήτης. Όλη μας η προσπάθεια είναι πως θα μπορέσουμε να προωθήσουμε τα ποιοτικά προϊόντα του νησιού μας και πως θα έχουμε ένα ποιοτικό τουρισμό. Πιστεύω ότι η συνύπαρξη των δύο επιτυγχάνεται με τις ενέργειες που όλοι μαζί κάνουμε.»
 


Από την πλευρά του, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης δήλωσε ότι
«Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων παρότι είχαμε ελάχιστο χρόνο στη διάθεση μας, αγγίζει τις προσδοκίες μας και τις ξεπερνά. Είμαστε βέβαιοι ότι τις δύο επόμενες ημέρες που ο κόσμος θα πληροφορηθεί τι εξελίσσεται στο κέντρο του Ηρακλείου, η προσέλευση θα είναι ακόμα μεγαλύτερη. Αύριο οι πλατείες Ελευθερίας Καλλεργών και Αγίου Τίτου θα ζήσουν μέρες από τα παλιά.» Παράλληλα τόνισε ότι το πιο εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης, είναι το φιλότιμό της.




Την παράσταση στο χώρο της Πλατείας Ελευθερίας «έκλεψαν» οι γιαγιάδες από το Ίνι και τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, που με ιδιαίτερη χαρά και περίσσιο κουράγιο μπλέχτηκαν στα μιτόκτενα της παράδοσης και έδειξαν στους επισκέπτες τον παραδοσιακό τρόπο ύφανσης, ξεκινώντας από την επεξεργασία του μαλλιού με τη ρόκα την ανέμη και όλα τα σύνεργα μιας άλλης εποχής, κάνοντας τους παλιότερους να θυμηθούν και τους νέους να μάθουν.


Υπό τους ήχους της ζωντανής Κρητικής μουσικής- συμμετείχε και ο  Ψαραντώνης- ο κόσμος διασκέδαζε και παράλληλα περιδιάβαινε ανάμεσα στα περίπτερα παίρνοντας γεύση από τα τοπικά προϊόντα και τα προϊόντα της λαϊκής μας παράδοσης και παράλληλα έντυπο υλικό για την ενημέρωση του. Παράλληλα ένα βαν του ΤΕΙ Κρήτης στις παρυφές της έκθεσης σηματοδοτούσε την ερευνητική πτυχή των εκδηλώσεων.
Την ίδια ώρα στην Πλατεία Καλλεργών η νεολαία του Ηρακλείου έδινε το δικό της παρόν κα στίγμα, με ντόπια νεανικά συγκροτήματα σε άλλους ρυθμούς και ήχους υποδηλώνοντας την εξέλιξη αλλά και την πολυπολιτισμικότητα της Κρήτης, που έχει αποδείξει στο πέρασμα των αιώνων ότι μπορεί να λειτουργήσει ως χωνευτήρι, λαών, πολιτισμών και ρευμάτων, χωρίς ποτέ να χάνει την ταυτότητά της.
Βορειότερα στην όμορη πλατεία του Αγίου Τίτου, τα χρώματα και οι μουσικές ήταν πιο κλασικά με την μπάντα του Δήμου Ηρακλείου να έχει το γενικό πρόσταγμα και να δίνει στην καλοκαιρινή νύκτα μια άλλη διάσταση.
Οι μουσικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διήμερο και στις τρεις πλατείες, με εκπλήξεις και καλλιτεχνικά σχήματα, που ικανοποιούν όλα τα γούστα και τα ακούσματα. Παράλληλες εκδηλώσεις γίνονται και σε Δήμους του νομού Ηρακλείου.
Να σημειωθεί ότι όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα μετέχουν αφιλοκερδώς στα εκδηλώσεις η επιτυχία των οποίων δεν θα είχε διασφαλιστεί χωρίς την υπερπροσπάθεια στελεχών και υπαλλήλων της Περιφέρειας Κρήτης και την εθελοντική προσφορά μιας αλυσίδας ανθρώπων.


ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............