ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η χειμερινή κολύμβηση σε φυσιολογικές ώρες και υπό φυσιολογικές καιρικές συνθήκες (όπου φυσιολογικές, βλέπε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες δεν περιλαμβάνουν κεραυνούς) από την άλλη συνίσταται ανεπιφύλακτα, από γιατρούς, εναλλακτικούς θεραπευτές αλλά και όλους όσοι την δοκίμασαν έστω μία φορά.




Τα πρώτα πέντε λεπτά είναι δύσκολα, μετά συνηθίζεις. Αν, βέβαια, τα αντέξεις αυτά τα πέντε λεπτά και δεν βγεις έξω τρέχοντας. «Το “κόλπο” που εφαρμόζουν οι περισσότεροι την πρώτη φορά είναι ότι δεν σταματούν καθόλου τα μπάνια. Είναι γενικώς λάθος να κάνεις το τελευταίο σου μπάνιο τον Αύγουστο και μετά να ξαναπάς στη θάλασσα τον Δεκέμβριο. Θα σου φανεί τεράστια η διαφορά»
Μαγιό μέσα από τα ρούχα, ζεστά παπούτσια, φόρμα, φούτερ, μπουφάν, σκουφάκι για τα μαλλιά, μία μεγάλη πετσέτα και εσώρουχα για να αλλάξετε αμέσως μόλις βγείτε είναι ο απαραίτητος εξοπλισμός του χειμερινού κολυμβητή. «Και βουτιά κατ’ ευθείαν», λέει η κ. Αποστόλου, «εκτός αν σε έχει συμβουλεύσει ο γιατρός να προσέχεις, αν πάσχεις από καρδιαγγειακά προβλήματα, και πρέπει να μπεις σιγά σιγά, να βουτήξεις με την πλάτη για να μην βραχεί απότομα το στέρνο». 




Γενικώς, το σιγά-σιγά είναι μάλλον η ασφαλέστερη μέθοδος αν δεν είστε είτε υγιέστατοι είτε πολύ νέοι.
Η διαφορά θερμοκρασίας γίνεται αισθητή τις χειμωνιάτικες ημέρες με ήλιο. Όταν φυσά και κάνει κρύο, το νερό θα σας φανεί ζεστό–κι αυτό γιατί, ουσιαστικά, το σώμα έχει συνηθίσει την εξωτερική θερμοκρασία, η οποία δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά από αυτήν του νερού. Όπως και να έχει, είπαμε: τα πρώτα πέντε λεπτά είναι δύσκολα. Μετά το σώμα παίρνει τη θερμοκρασία του νερού. «Το νερό είναι πιο παγωμένο από κάθε άλλη περίοδο τον Μάρτιο»



«Αναμφισβήτητα είναι πολλά τα οφέλη της χειμερινής κολύμβησης, όπως βέβαια και κάθε άσκησης» λέει η κ. Μοσχοβάκη. «Πρέπει όμως να έχει προηγηθεί απαραιτήτως ιατρική εξέταση, καθώς και περιοδική ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια, ειδικά για άτομα προχωρημένης ηλικίας και ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις, πνευμονοπάθειες, αγγειοπάθειες, ορισμένες μυοσκελετικές παθήσεις, κάποιες μορφές νευροπάθειας και αλλεργίες» τονίζει. «Εφ’ όσον η φυσική κατάσταση του ατόμου είναι καλή, η χειμερινή κολύμβηση είναι ωφέλιμη, αν και η υπεροχή της χειμερινής κολύμβησης σε σχέση με άλλες ασκήσεις δεν έχει αποδειχθεί, γιατί δεν έχουν γίνει επισταμένες έρευνες» 



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............