ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΦΑΡΑΓΓΙ ΣΑΜΑΡΙΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


Το Φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στην Κρήτη στο Νομό Χανίων (16 χιλιόμετρα). Είναι ίσως το μεγαλύτερο σε μήκος φαράγγι της Ευρώπης μετά από τα γαλλικάφαράγγια του Βερντόν (Verdon). Είναι Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας από το 1962 και φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πιο γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος γνωστός και σαν κρι-κρι Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. 



Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίαςαποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού. Από το 2010 αποτελεί μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου Αποθέματων Βιόσφαιρα της Ουνέσκοο φαράγγι είναι από τα σημαντικά αξιοθέατα της Κρήτης έλκοντας πολλές χιλιάδες τουριστών που θέλουν να διασχήσουν περπατώντας τη διαδρομή των 16 χιλιομέτρων από το Ομαλόμέχρι την Αγία Ρούμελη




  • Υπάρχουν καθημερινά λεωφορεία του ΚΤΕΛ από τα Χανια ενώ μπορείτε να κλείσετε και εκδρομή μέσω τουριστικών πρακτορίων απο όλη τη Κρήτη.
  • Ο Εθνικός δρυμός της Σαμαριάς ανοίγει για τους επισκέπτες κάθε χρόνο 1η Μαίου μέχρι τα 15 Οκτωβρίου από τις 6 π.μ. μέχρι τις 4 μ.μ. από τις δύο εισόδους Ξυλόσκαλο (βόρεια) και Αγία Ρουμέλη (νότια)
  • Μέσα στο δρυμό απαγορεύεται η κατασκήνωση και η διανυκτέρευση, το άναμα φωτιάς και το κολύμπι.
  • Η είσοδος στο δρυμό κοστίζει €5(2011)
  • Η διαδρομή στο σύνολο της είναι 16 χιλιόμετρα και χρειάζεται περίπου 5 με 6 ώρες να το διασχείσετε λόγο της δυσκολίας της διαδρομής.
  • Υπάρχουν άφθονες πηγές με πόσιμο νερό στη διαδρομή.
  • Στο τέλος της διαδρομής στην Αγία Ρουμέλη υπάρχουν εστιατόρια, ταβέρνες και μέρη για διαμονή ενώ από εκεί αναχωρεί το καράβι για τη Χώρα Σφακίων από όπου μπορείτε να πάρετε το ΚΤΕΛ για τα Χανιά






πηγη στοιχειων - βικιπαιδεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............