Η ΒΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η ΒΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ


Τα κρητικά υφαντά με γεωμετρικό διάκοσμο είναι τα πλουσιότερα και τα πιο δομημένα απ’ όλα τα γεωμετρικά παραδοσιακά υφαντά που συναντάμε και στις πέντε ηπείρους, έστω κι αν διαπραγματεύονται, με παραλλαγές, ένα μόνο γεωμετρικό σχήμα: το ρόμβο.
Τέτοια υφαντά δεν υφαίνονται πια εδώ και χρόνια και από τα παλαιά ελάχιστα έχουν μείνει, καθώς αγοράστηκαν από γυρολόγους και μεταπουλήθηκαν έξω από την Κρήτη ή ακόμα και την Ελλάδα. Στην ομορφιά, τον πλούτο και την ποικιλία των υφαντών αυτών, πρέπει να προσθέσουμε και τη μοναδικότητά τους, τόσο από την άποψη της υφαντικής τεχνικής όσο και των μορφολογικών τους στοιχείων.


Η Βούργια είναι η τσάντα των αγροτών και όχι μόνο στα παλαιότερα χρόνια στην Κρήτη. Ήταν πλεμένη στον Αργαλείο που συνήθως είχε κάθε σπίτι.
Είναι υφαντή με κορδόνια - βαστάγια η οποία είναι πλεμένη με τετράκλωνο νημάγια για να κρεμιλεται στους ώμους, καταλήγουν σε ένα κόμπο που στην άκρη έχει μια φούντα. Τα παλιά χρόνια ήταν το πρώτο δώρο στον γαμπρό όταν γονόταν ο αρραβώνας και συνοδευόταν με ένα μαντήλι.
Οπως προείπαμε ήταν χρήσιμη για τους αγρότες οι οποίοι έβαζαν μέσα στην βούργια το φαγητό που χρησιμοποούσαν μαζί με το φλασκί με το κρασί και το νερό. αλλά πολυ παλιότερα οι πολεμιστές την χρησιμοποιούσαν για να βάζουν μέσα στην βούργια το μπαρούτι, και τις σφαίρες τους.


Πολλές βούργιες της Κεντρικής Κρήτης έχουν μόνο στενές διακοσμητικές ζώνες με απλά μοτίβα. Συχνά οι ζώνες είναι τόσο λεπτές που τα μοτίβα τους δεν διακρίνονται και το υφαντό μοιάζει να είναι ριγωτό.
Άλλες φορές τα μοτίβα είναι μεγαλύτερα και τότε αποτελούν την αφορμή για ένα παιχνίδι της υφάντριας με τα χρώματα.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΕΘΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΦΩΤ. ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............