Ανεμόσπηλια - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Ανεμόσπηλια - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Από τις σημαντικότερες θέσεις στην περιοχή Αρχανών είναι τα Ανεμόσπηλια. Στη θέση αυτή, βρέθηκε το 1979 ο πρώτος ανεξάρτητος ναός στην Κρήτη με το μοναδικό εύρημα της ανθρωποθυσίας. 



Τα Ανεμόσπηλια βρίσκονται σε επίκαιρο σημείο συμβολής αρχαίων δρόμων, όπου και χτίστηκε ένα σημαντικό κτίριο, από το οποίο σκάφτηκαν μέχρι στιγμής τέσσερις χώροι με ισχυρότατη κατασκευή καθώς και περίβολος που αναμφίβολα περικλείει το τέμενος από όλες τις πλευρές. Σπάνια μια ανασκαφή και μάλιστα ενός τόσο περιορισμένου χώρου, έδωσε τόσο πολλά και σημαντικά στοιχεία, όσο η αποκάλυψη του ναού στα Ανεμόσπηλια.


Ο σκελετός νεαρού άνδρα όπως ήρθε στο φως στα Ανεμόσπηλια


Στα Ανεμόσπηλια, «πριν από τριάντα εφτά αιώνες, σε μια εποχή που άγριοι σεισμοί σάρωναν την Κρήτη, ένας Μινωίτης ιερέας προσπάθησε να εξορκίσει τη μεγάλη καταστροφή με μια σπάνια, απελπισμένη πράξη: στη θεότητα του ναού της λοφοπλαγιάς πρόσφερε την πιο μεγάλη θυσία: μια ανθρώπινη ζωή». Θύμα και θύτης θάφτηκαν την ίδια στιγμή από σεισμική δόνηση, που γκρέμισε το ιερό. Δεν πρόλαβε ο Σακελλαράκης να εκφράσει την εικασία του κι άρχισε ένας λυσσαλέος πόλεμος εναντίον του από τους θιασώτες της καθαρής φυλής των αρχαίων Ελλήνων, που δεν έκαναν τέτοιες... βαρβαρότητες. Η άποψη αυτή του στοίχισε μια καθηγητική έδρα και στέρησε γενιές νέων αρχαιολόγων από έναν προικισμένο δάσκαλο.

ΠΗΓΗ - ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
ΦΩΤ -ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Εκτός την 3η φωτογραφια





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............