ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΥΝΑ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΥΝΑ και ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ


Ο κουραμπιές... είναι ένα χαρακτηριστικό γλύκισμα ευρύτατα διαδεδομένο σε όλη την Ελλάδα που κατατάσσεται στα πατροπαράδοτα γλυκίσματα όπως το μελομακάρονο και που συνήθως παρασκευάζεται τα Χριστούγεννα. 
Το όνομά του οφείλεται εκ του τουρκικού "Kurabiye" γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρης.Βάση της επιτυχίας του είναι το αγνό βούτυρο και το επιμελημένο κτύπημα.




Στα παλιά τα χρόνια, πριν να ανακαλυφθεί το μίξερ, οι κουραμπιέδες ήθελαν πολλή δουλειά για να γίνουν γιατί η παρασκευή τους γινόταν με το χέρι και ήθελαν πολύ κόπο.  Έτσι αυτό δεν ήταν ένα έδεσμα που θα το έφτιαχναν όλες τις ώρες αλλά το έφτιαχναν σε ειδικές περιπτώσεις όπως σε γάμους, βαφτίσια ή άλλες ειδικές περιπτώσεις.Παραδοδιακά τους αρωματίζανε με ροδόνερο ή ανθόνερο και αργότερα βανίλια.  Χρησιμοποιούσαν ντόπιο αγνό πρόσβειο βούτυρο που παρήγαγαν στην κάθε περιοχή και κάποιες φορές έβαζαν μέσα καβουδισμένα αμύγδαλα.  Αφού τα έπλαθαν στρογγυλά ή σε μισοφέγγαρο, μετά το ψήσιμο, αφού κρύωναν τα έβρεχαν με ροδόνερο και μετά τα τύλιγαν στη ζάχαρη άχνη, κάτι που δεν συνηθίζεται στις μέρες μας.   Με το πέρασμα του χρόνου, όπως όλα εξελίσσονται έχουν προστεθεί και άλλα υλικά όπως το κονιάκ, η μαστίχα, το ούζο.  Οι πιο σύγχρονες παραλλαγές περιλαμβάνουν πλέον και άλλα μη παραδοσιακά συστατικά, όπως ρούμι, σοκολάτα, φυστίκια Αιγίνης 






Το μελομακάρονο ή μελομακάρουνο είναι ελληνικό γλύκισμα που παρασκευάζεται βασικά από αλεύρι, λάδι και μέλι. 
Κατατάσσεται όπως και οι κουραμπιέδες στα πατροπαράδοτα εθνικά γλυκίσματα που θεωρούνται απαραίτητα σε κάθε ελληνική οικία ιδιαίτερα στη περίοδο των Χριστουγέννων. Το μελομακάρονο στην αγγλική λέγεται "small honey cake".
Τυπικά συστατικά των μελομακάρονων είναι το αλεύρι και το σιμιγδάλι, ζάχαρη, ξύσμα ή και χυμός πορτοκαλιού, κονιάκ,  κανέλα και άλλα αρωματικά, λάδι, μέλι και νερό.




Μελομακάρονα
Υλικά:
Για τη ζύμη
3 φλιτζάνια τσαγιού λάδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
1 φλιτζάνι τσαγιού χυμό πορτοκαλιού
1 φλιτζανάκι τσαγιού κονιάκ
1 κουταλάκι κανελλογαρύφαλλα
1 κουταλάκι κοφτή σόδα
Αλεύρι όσο σηκώσουν

Για το σιρόπι
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
1 ποτήρι νερού μέλι
1 ποτήρι νερό

Για το πασπάλισμα
Καβουρδισμένα αμύγδαλα
Κανέλλα τριμμένη και σησάμι

Εκτέλεση:
Χτυπάτε καλά το λάδι με τη ζάχαρη, το χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα, το κονιάκ και τα κανελλογαρύφαλλα.
Αφού χτυπηθούν καλά προσθέτετε το αλεύρι λίγο-λίγο ώσπου να γίνει η ζύμη μαλακή.
Πλάθετε τα μελομακάρονα σε διάφορα σχέδια και τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο. Φτιάχνετε και το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί επί 5 περίπου λεπτά. Αφού βγάλετε τα μελομακάρονα από το φούρνο, τα περιχύνετε με το βραστό σιρόπι μέσα στο ταψί και τα αφήνετε ώσπου να το απορροφήσουν.
Τα πασπαλίζετε με τα χοντροκοπανισμένα αμύγδαλα, την κανέλλα και το σησάμι.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............