ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2013


Ταξιδεύουμε στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, μετά το Ηράκλειο και τα Χανιά, στο όμορφο Ρέθυμνο, με αφορμή τα εικοστά γενέθλια που γιορτάζει φέτος το ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, δημοφιλέστερη και πολυπληθέστερη εκδήλωση της Κρήτης, η οποία τα τελευταία χρόνια αναπτύσσει ιδιαίτερη δυναμική, περνώντας όχι μόνον τα σύνορα του νησιού, αλλά και της χώρας (www.rethymnocarnival.gr).


Το θέμα του Καρναβαλιού είναι «20 χρόνια Μύθοι», με τη φετινή επέτειο να αποτελεί τον προάγγελο του μεγάλου εορτασμού της συμπλήρωσης των 100 χρόνων καρναβαλικών εκδηλώσεων στο Ρέθυμνο, που θα πραγματοποιηθεί το 2014.
Στο όμορφο Ρέθυμνο, χρονολογούνται ήδη από το 1914 τα πρώτα στοιχεία παρόμοιων εκδηλώσεων. Απόκριες μιας άλλης εποχής, που έχει αφήσει το νοσταλγικό της άρωμα διάχυτο να μοσχοβολά ακόμη, με χορούς ρομαντικούς και τους Ρεθυμνιώτες να υποδέχονται με τις δέουσες τιμές την «Αυτού Εξοχότητα, Βασιλέα Καρνάβαλο, μέσα στην αταξία του ακράτητου γέλιου!».
Ενα έθιμο της παλιάς αυτής Ρεθυμνιώτικης Αποκριάς του περασμένου αιώνα, το «Κυνήγι του κρυμμένου Θησαυρού», γίνεται αφορμή, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, να δημιουργηθούν οι «Ομάδες», οι οποίες αργότερα, το 1993, προσκαλούνται από το δήμο Ρεθύμνης, ως αρωγό και χρηματοδότη, να αναλάβουν, να στηρίξουν και να δώσουν δημιουργική πνοή στο Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι, ένα Καρναβάλι που, στην αυγή του 21ου αιώνα, έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης»!


Οσον αφορά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, την Κυριακή 3 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 24ο Κυνήγι Θησαυρού, την Τρίτη 5/3 κάθε γωνιά του Ρεθύμνου γέμισε με παλιές ελληνικές καντάδες, την Τσικνοπέμπτη 7/3 όλη η πόλη γιορτάζει με τσίκνα, χορό και ξεφάντωμα, το Σάββατο 9/3 θα γίνει ο χορός των Ομάδων του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, την Κυριακή 10 Μαρτίου, σειρά θα πάρει το Ελληνικό Αποκριάτικο Γλέντι του Λυκείου Ελληνίδων, την Παρασκευή 15/3 η Κρητική Παραδοσιακή Καντάδα με κρητικές καντάδες που θα γεμίσουν κάθε γωνιά της πόλης.
Το Σάββατο 16/3 θα πραγματοποιηθεί η νυχτερινή παρέλαση, ενώ την Κυριακή 17/3, της Τυρινής, σειρά θα πάρει η μεγάλη παρέλαση με τα πληρώματα και τα άρματα, στις 14.00, παίρνοντας εκκίνηση από τον κόμβο Θεοτοκοπούλου. Μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου.


ΠΗΓΗhttp://www.agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............