ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΥΑ ΨΥΛΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΠΟ ΕΥΑ ΨΥΛΛΑΚΗ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013




Η ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΕΥΑ ΨΥΛΛΑΚΗ Η ''ΣΑΡΑ΄΄ μας ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΄΄ΜΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ΄΄ 

Η Εύα Ψυλλάκη - η δική μας Ηρακλειώτισσα - η Σάρα στην τελευταία ταινία του Νίκου Κούνδουρου , με θέα το κάστρο του Κούλε στο Ηράκλειο , μας ταξιδεύει. 




Εύα, μεγάλωσες στο Ηράκλειο.. 

Ναι μεγάλωσα στο Ηράκλειο, έως και που τελείωσα το 2ο Λύκειο Ηρακλείου και πέρασα στο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, οπότε μετά αναγκαστικά, λόγω σπουδών και έπειτα επαγγελματικών υποχρεώσεων, παρέμεινα στην Αθήνα. Στο Γυμνάσιο πήγα στο Λύκειο «ο Κοραής», το οποίο δυστυχώς πια έγινε καφετέρια.. 

Πέρασες στο Πανεπιστήμιο.. 

Ναι, αρχικά τελείωσα το τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και στη συνέχεια, αφού μεσολάβησαν οι σπουδές μου στη Δραματική Σχολή και στο Ωδείο (Κλασσικό Τραγούδι) ξανακάθισα στα θρανία, όπου ολοκλήρωσα το master μου στην Πολιτιστική Πολιτική, Διοίκηση και Επικοινωνία στο αντίστοιχο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. 

Η σχέση σου με το θέατρο πως άρχισε;

Ήταν κάτι που πάντα υπήρχε μέσα μου, απλώς το κατάλληλο ερέθισμα δόθηκε εντελώς συγκυριακά ένα καλοκαίρι στην Αγγλία, σε ηλικία 16 ετών, όπου βρέθηκα για 3 εβδομάδες με την τάξη του φροντιστηρίου των αγγλικών, για πρακτική της γλώσσας. Στο κολλέγιο υπήρχε προαιρετικά το μάθημα υποκριτικής, το οποίο και παρακολούθησα με μεγάλη, ομολογώ, προσήλωση.. Ήταν κάτι εντελώς πρωτόγνωρο για μένα.. Θυμάμαι μας είχαν αναθέσει στο τέλος, την παρουσίαση της Σκηνής από τις 3 μάγισσες στον Μάκβεθ του Σαίξπηρ, στην ελισαβετιανή διάλεκτο παρακαλώ! ατέλειωτα ξενύχτια με το λεξικό, να ψάχνω λέξη-λέξη τι σημαίνει.. Αυτό ήταν! το μικρόβιο είχε κολλήσει.. 

Η οικογένειά σου πως δέχτηκε τη απόφασή σου;

Η οικογένειά μου δεν με εμπόδισε ποτέ στην απόφασή μου να ασχοληθώ με το θέατρο.. Απλώς η αγωνία τους είναι αρκετά μεγάλη σε σχέση με την δυσκολία επαγγελματικής αποκατάστασης μέσα από ένα τόσο ανασφαλές, οικονομικά, επάγγελμα, όπου είναι ταυτισμένο με την διαρκή αναζήτηση δουλειάς.. Πόσο μάλλον σ’ αυτές τις δύσκολες για όλους εποχές.. 




Με την Κρήτη έχεις επαφή ; Eκτός βέβαια από τους γονείς. Φίλους;

Βέβαια και έχω επαφή, είναι σαν να μην έφυγα ποτέ στην πραγματικότητα. Βασικά νοιώθω ότι ζω σε δύο μέρη συγχρόνως, στην Αθήνα και στο Ηράκλειο. Έρχομαι πολύ συχνά κάτω, περνάω μεγάλα διαστήματα, έχω πολλούς συγγενείς και από τους δύο μου γονείς και έχω κρατήσει και κάποιους φίλους από τα σχολικά χρόνια.. 

Η τελευταία σου ταινία ποια είναι; Μίλησέ μας για τον ρόλο σου. 

Η τελευταία μου ταινία είναι ουσιαστικά και η πρώτη μου εμφάνιση στον Κινηματογράφο μιας και τα προηγούμενα χρόνια, έπαιζα κυρίως σε θεατρικές και κατόπιν και σε μουσικές παραστάσεις. Είναι η νέα ταινία του Νίκου Κούνδουρου, με τίτλο « Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη», όπου υποδύομαι τον A΄ γυν. ρόλο, την Σάρα, εβραϊκής καταγωγής από την μητέρα της, δημοσιογράφο σε μια τοπική εφημερίδα σε μια μικρή εμπορική πόλη στο νότο της Πελοποννήσου. Πρόκειται για έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, με πολλές διαφορετικές πτυχές. Από τη μία πλευρά, θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω σαν μία σύγχρονη Αμαζόνα, μια πολύ δυνατή και ακέραιη προσωπικότητα, και από την άλλη, μία εύθραυστη και ευάλωτη νέα κοπέλα.. Ένα πληγωμένο ζώο, που στερημένο από την πραγματική αγάπη και την αποδοχή του πατέρα της καταφεύγει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, εκδικούμενη έτσι τόσο τον εαυτό της όσο και τον πατέρα της.. Όμως σε επίπεδο αρχών, η Εβραϊκή της καταγωγή από την μητέρα της σε σχέση με την εξέλιξη της ιστορίας την καθορίζει σε απόλυτο βαθμό. Εκεί βγαίνει ο δυναμισμός του χαρακτήρα όπου οδηγεί και στην δραματική σύγκρουση του φινάλε του έργου.. 

Πόσο κοντά είναι ο χαρακτήρας της ΣΑΡΑΣ με το χαρακτήρα της ΕΥΑΣ;

Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κατανοώ βαθιά την ηρωϊδα μου, μιας και αισθάνομαι ότι κι εγώ έχω δυναμικά παράλληλα με ευαίσθητα στοιχεία.. Βέβαια οι τρόποι αντίδρασης διαφέρουν κατά πολύ, εγώ δεν καταφεύγω σε σκοτεινές και αυτοκαταστροφικές καταστάσεις.. Αγαπώ πολύ το φως, την υγεία, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.. 




Η συνεργασία με το μύθο Νίκο Κούνδουρο;

Ο Νίκος Κούνδουρος ανήκει στην κινηματογραφική ιστορία αυτού του τόπου. Τι να πει κανείς για την συνεργασία.. Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε για δεύτερη φορά τα λέει όλα.. Η πρώτη ήταν στο Φεστιβάλ Αθηνών στο Ηρώδειο το 2000, όπου μου εμπιστεύτηκε την Αρετούσα στον Ερωτόκριτο. 

Εσύ επέλεξες το ρόλο ή σε διάλεξε αυτός;

Ο Νίκος Κούνδουρος με επέλεξε φυσικά, αλλά αυτά τα πράγματα είναι κάτι σαν γάμος, γίνονται κοινή συναινέσει.. Και μένα, μόλις διάβασα το σενάριο, με γοήτευσε πολύ ο ρόλος και ταυτίστηκα αμέσως με την ηρωϊδα μου.. Στη συνέχεια υποβλήθηκα σε 2 πολύωρα και απαιτητικά δοκιμαστικά, προκειμένου να πάρω τον ρόλο.. 

Σε αποκαλούν ΄΄ Η ΝΕΑ ΜΟΥΣΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΥ΄΄ 

Είναι βαρύς ο τίτλος. Πώς το διαχειρίζεσαι;
Σίγουρα είναι τιμητικός ο τίτλος και ίσως κάπως υπερβολικός σ’ έναν βαθμό.. Ίσως πηγάζει και από το γεγονός ότι η συνεργασία μας έχει προϊστορία όπως σας είπα, με την Αρετούσα στον Ερωτόκριτο, στο Ηρώδειο. Εγώ απλώς προσπαθώ να εξελίσσομαι διαρκώς μέσα από αυτήν την δουλειά, τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Δεν μπαίνω σε καμία περαιτέρω διαδικασία διαχείρισης- υπεράσπισης ή αποποίησης- κάποιου τίτλου.. 

Πόσο σε βοήθησαν οι σπουδές σου στην επιλογή των ρόλων, την πορεία αλλά και τη διαχείριση της δημοσιότητας;

Γενικότερα η παιδεία σε βοηθάει σε σχέση με την συνολική κρίση σου απέναντι στα πράγματα, καθώς και στην διαμόρφωση της ποιότητας των στόχων σου τόσο σε προσωπικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο. Υποθέτω, ότι οι οικογενειακές μου καταβολές παράλληλα με τις σπουδές μου στο Θέατρο και το Πανεπιστήμιο, με έχουν οδηγήσει στο να με ενδιαφέρει η ουσία στα πράγματα και όχι το φαίνεσθαι, γεγονός που χαρακτηρίζει και την έως σήμερα καλλιτεχνική μου πορεία και εικόνα προς τα έξω. 


Η ΕΥΑ ΨΥΛΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΤΗΣ

Πότε είναι η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας; Θα τη δούμε στην Κρήτη; Στο Ηράκλειο; 

Η επίσημη πρεμιέρα είναι την Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013, στον κινηματογράφο Λαϊς, στην Ταινιοθήκη στην Αθήνα με δύο διαδοχικές προβολές στις 18.00 και στις 20.00 με προσκλήσεις. Από 14 Μαρτίου θα βγει στους κινηματογράφους από την Feelgood. Δεν ξέρω αν θα προβληθεί άμεσα η ταινία στην Κρήτη, μακάρι πάντως να γίνει, το εύχομαι.. 

Έπαιξε ρόλο η κρητική σου καταγωγή στη συνεργασία σου με τον Νίκο Κούνδουρο; 

Ο Νίκος Κούνδουρος είναι ιδιοσυγκρασιακή προσωπικότητα, φέρει αυτήν την «κουζουλάδα» του Κρητικού που μόνο εμείς οι Κρήτες μπορούμε να νοιώσουμε βαθιά. Υποθέτω ότι σε αυτό το επίπεδο, ναι, έπαιξε ρόλο ώστε να υπάρχει μεταξύ μας αμοιβαία κατανόηση και καλή συνεργασία. Σε σχέση με την επιλογή μου για τον ρόλο, θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο. Το γεγονός πάντως ότι πέρασα δύο πολύ απαιτητικά δοκιμαστικά προκειμένου να κερδίσω τον ρόλο, κάτι δείχνει.. 



«Ένα πλοίο για την Παλαιστίνη» 

Του Νίκου Κούνδουρου

Με την Εύα Ψυλλάκη στον Α΄ γυν. ρόλο

Επίσημη πρεμιέρα: Δευτέρα 11 Μαρτίου στον κινηματογράφο Λαΐς  στην Ταινιοθήκη με δύο back to backπροβολές στις 18.00 και στις 20.00 (με προσκλήσεις)

Από 14 Μαρτίου στους κινηματογράφους από την Feelgood
Η τελευταία ταινία του Νίκου Κούνδουρου εμπνέεται από πραγματικά γεγονότα και διαδραματίζεται σ’ένα μικρό ελληνικό λιμάνι στον Νότο της Πελοποννήσου, όπου έχει αναπτυχθεί μια μικρή εμπορική πόλη με εύκολη επικοινωνία για εμπορικές συναλλαγές με  Μαρόκο-Τυνησία-Αλγέρι. Στη δραστήρια πόλη έχει δημιουργηθεί επίσης μια πολύγλωσση στοά μασόνων, ενώ σ’ ένα παλιό αρχοντικό έχει στεγαστεί το κέντρο των κοριτσιών από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης-ένας ολόκληρος κόσμος από γυναίκες, που η υπόσχεση για μια καλύτερη ζωή τις έφερε στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, μια ομάδα Παλαιστινίων κομάντος επιδιώκουν την κατάληψη ενός πλοίου που μεταφέρει πολεμικό υλικό από την Πελοπόννησο στο λιμάνι της Χάιφα.

Η  Σάρα (Εύα Ψυλλάκη), στην προσπάθειά της να ανακαλύψει τους δολοφόνους της Εβραίας μάνας της, έρχεται αντιμέτωπη με σκοτεινές αλήθειες που αφορούν στην παράνομη δράση του πατέρα της σε σχέση με το ύποπτο  φορτίο του πλοίου.  Παράλληλα διατηρεί  μία νοσηρή ερωτική σχέση με τον Κουρτ, Νεοναζί υποτακτικό  του πατέρα της, προσπαθώντας να του εκμαιεύσει πληροφορίες. Ο εκδότης της εφημερίδας όπου εργάζεται, την παρακινεί να αναζητήσει στοιχεία σε ένα παλιό αρχοντικό όπου στεγάζονται 17 γυναίκες από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, σε μάταιη αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.  Στη ζωή της εισβάλει αναπάντεχα ο αρχηγός μιας ομάδας Παλαιστινίων κομάντος, που την βάζει σε υποψίες αλλά και προσωπικά  διλήμματα... Η συνάντησή τους καταλήγει στην δραματική σύγκρουση  δύο ασυμβίβαστων κόσμων,  αυτών της Εβραίας και του Παλαιστίνιου.  

Παίζουν: Θεοδόσης Ζάννης, Εύα Ψυλλάκη, Μανώλης Παπαδάκης, Γιώργος Κοψιδάς, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Ερρίκος Λίτσης κ.α.


Για περισσότερα στοιχεία για την Ευα Ψυλλάκη επισκεφτείτε evapsillaki.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............