ΚΕΡΑΜΟΥΤΣΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΕΡΑΜΟΥΤΣΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Το Κεραμούτσι είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου, με 340 κατοίκους το 2001. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου και βρίσκεται στο 15,4 χλμ. του δρόμου προς Κρουσώνα, 3,5 χλμ. νότια της Τυλίσου. Οι κάτοικοι απασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία. 





Στο χωριό βρίσκονται οι ιεροί ναοί των Εισοδίων της Θεοτόκου με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, του Αγίου Αντωνίου, επίσης με τοιχογραφίες του 1434, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και του Αγίου Γεωργίου. Στη θέση Φλέγα υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής, ενώ στην πλατεία βρίσκεται μια μεγάλη μουριά, που μαρτυρά ότι στα παλιά χρόνια οι κάτοικοι ασχολούνταν και με τη σηροτροφία. Επίσης, στο Κεραμούτσι υπάρχουν πολλά αρχοντικά σπίτια. Ενεργός είναι ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού. Οι κυριότερες εορτές είναι του Αγίου Ιωάννη του Κλήδονα και της Παναγίας, οπότε ο οικισμός πανηγυρίζει.




Το 1583 αναφέρεται από τον Καστροφύλακα με το όνομα Chieramuzzi με 192 κατοίκους Στα βορειοανατολικά του χωριού, στα 300 μ., στο χωματόλοφο Καστέλι σώζονται τα ερείπια του Castel Malvizin, από το οποίο έλαβε την ονομασία της όλη η επαρχία Μαλεβιζίου. Από το όνομα της επαρχίας πήρε το όνομά του και το κρασί Μαλβαζία.
Στον οικισμό γεννήθηκε ο Ηρακλής Κοκκινίδης (1842-1868) , οπλαρχηγός Μαλεβιζίου, ο οποίος έλαβε μέρος σε πολλές μάχες. Σκοτώθηκε το 1868 στη μάχη του Γαζανού ποταμού, κοντά στο Σερβιλί. Στη μνήμη του ανεγέρθηκε μνημείο (προτομή) που βρίσκεται σήμερα στο χωριό














ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............