ΠΙΤΣΙΔΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΠΙΤΣΙΔΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Τα Πιτσίδια είναι χωριό της επαρχίας Πυργιώτισσας, στο νομό Ηρακλείου με 657 κατοίκους το 2001. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 80 μέτρων σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα του κόλπου της Μεσαράς.Οι κύριες ασχολίες των κατοίκων είναι η γεωργία (ελαιόλαδο), η κτηνοτροφία η αλιεία και ο τουρισμός. Στον οικισμό λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο.


Στο χωριό βρίσκεται και το Ιππικό κέντρο ‘Μελανούρη’ που οργανώνει εκδρομές σε πολλές κοντινές παραλίες και άλλες περιοχές όπως το Αγιοφάραγγο και η κοιλάδα Μεσαράς. Υπάρχουν οι ιεροί ναοί του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Ιωάννη, του Αγίου Παντελεήμονος στο όρμο Κομμό και του Αγίου Στεφάνου




Το Δημοτικό διαμέρισμα των Πιτσιδίων έχει συνολικά 781 κατοίκους, με βάση την απογραφή του 2001.Απαρτίζεται από:
  • τα Πιτσίδια [ 657 ]
  • τα Μάταλα [ 100 ]
  • το Νέο Καλαμάκι [ 24 ]



Είναι το παλιότερο χωριό της περιοχής και αναφέρεται από τον ιστορικό Στέργιο Σπανάκη σαν το τόπο εγκατάστασης των στρατιωτών του Νικηφόρου Φωκά, διοικητή του Βυζαντινού στρατού Στους στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά οφείλει το χωριό τη σημερινή του ονομασία. Οι στρατιώτες του Νικηφόρου Φωκά κατάγονταν από την Πισιδία στα νότια της Μικράς Ασίας και ήταν γενναίοι μαχητές. Έδωσαν, λοιπόν, το όνομα της χώρας τους, Πισιδία, στο χωριό. Αναφέρεται στον Καστροφύλακα (Κ100) με 89 κατοίκους και το όνομαPizzidhia το 1583. Ονομαστοί για την ανδρεία τους ληταν και οι κάτοικοι του χωριού, οι οποίοι κατά την παράδοση, εξόντωσαν τους Τριαμάτες στο Σκιλλοχωριό.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............