ΜΕΣΟΧΩΡΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΜΕΣΟΧΩΡΙΟ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Το Μεσοχωριό είναι οικισμός με 752 κατοίκους το 2001 και πρώην κοινότητα του νομού Ηρακλείου στην επαρχία Μονοφατσίου. Η θέση του είναι στα κράσπεδα του υψώματος Ασφεντηλιάς, που έχει υψόμετρο 979 μ. Στην κορυφή του είναι εγκατεστημένος τηλεοπτικός αναμεταδότης. 


Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 55,3 χιλιόμετρα, μέσω της διαδρομής Πύργος-Ροτάσι-Μεσοχωριό. Στα βόρεια βρίσκεται η πεδιάδα της Μεσσαράς, η οποία είναι κατάφυτη από αμπελώνες και ελαιώνες. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων ρέει ο ποταμός Αναποδάρης. Οι κάτοικοι ασχολούνται ιδίως με την αμπελοκαλλιέργεια και την ελαιοκομία, όπως επίσης και με την καλλιέργεια σιτηρών και πρωίμων κηπευτικών. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στο λάδι και στη σταφίδα. Ο κύριος ναός είναι η Αγία Τριάδα και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Στον οικισμό συναντούμε και πολλά εξωκλήσια, όπως το Μιχαήλ Αρχάγγελο, τον Τίμιο Σταυρό, τον Άγιο Βλάσιο στην είσοδο του χωριού και την Αγία Παρασκευή. Από άποψη υποδομής, στον οικισμό λειτουργεί νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο και περιφερειακό ιατρείο μεταξύ άλλων.












Στο χωριό γίνεται μνεία σε συμβόλαιο του 1279 με την ονομασία Messocorio και με 162 κατοίκους το 1583. Το 13ο αιώνα ήταν φέουδο του Antonius Quirinus O ναός της Παναγίας χρονολογείται από το 1570. Στα τέλη του 19ου αιώνα υπήχθη στο Δήμο Χάρακα και το 1881 είχε 197 Χριστιανούς και 45 Τούρκους κατοίκους. Από το 1928 ως το 1998 ήταν έδρα ομώνυμης κοινότητας. Με το Σχέδιο Καποδίστριας η κοινότητα καταργήθηκε και συστάθηκε το ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα, με έναν οικισμό. Εντάχθηκε στο Δήμο Αστερουσίων









Αναφορικά με το όνομα, σύμφωνα με τούς χωριανούς, οι κάτοικοι των οικισμών Πεντάμη, Μεσοσκάφης, Καβαλαρόπετρας, Γοργιανού, Αγ. Κωνσταντίνου, Αγ Σπυρίδωνα και της Αγ. Παρασκευής ήλθαν και συγκατοίκησαν στο σημερινό χωριό του οποίου η θέση ήταν στο μέσο περίπου των οικισμών. Από τούτο το ονόμασαν Μεσοχωριό.



























Post Top Ad

.............