ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 20 Απριλίου 2013

ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Τα Σταυράκια είναι χωριό και πρώην κοινότητα της επαρχίας Μαλεβιζίου με 697 κατοίκους (το 2001) και αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα στον ομώνυμο Δήμο του νομού Ηρακλείου. Απέχει από το Ηράκλειο 13 χιλιόμετρα , βρίσκεται σε γήλοφο , ενώ έχει και πολλά αμπέλια.








 Ιεροί ναοί μέσα στο χωριό είναι του Αγίου Γεωργίου, της Παναγίας, του Αγίου Νικολάου του Αγίου Σπυρίδωνα και ο πιο πρόσφατος του Αφέντη Χριστού. Υπάρχουν επίσης τα εξωκλήσια του Αγίου Γεωργίου , του Αγίου Ιωάννου και του Αγίου Παντελεήμονος. Πανηγυρίζει στις 27 Ιουλίου. Στο χωριό μεταξύ άλλων λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο. Η οικονομία του χωριού βασίζεται στα κύρια προϊόντα, σουλτανίνα και ελαιόλαδο.





Το χωριό αναφέρεται σε συμβόλαια του 1301 με την ονομασία Stavrachi. Αναφέρεται επίσης στο Catasticum ecclesiarum et monasteriorum comunis του 1320 Stavrachi μεταξύ των χωριών της Paracandia, δηλαδή στην περιοχή κοντά στο Χάνδακα, που ήταν ιδιοκτησία του βενετικού κράτους. Στον Καστροφύλακα αναφέρονται δύο οικισμοί. Πρόκειται για τα Stavrachia Catto με 258 και Stavrachia Apano με 76 κατοίκους.

















Post Top Ad

.............