ΑΝΩ ΑΚΡΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΑΝΩ ΑΚΡΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Τα Άνω Άκρια είναι χωριό και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Κόφινα στην επαρχία Μονοφατσίου του νομού Ηρακλείου. Απέχει 40 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο και βρίσκεται σε ημιορεινή έκταση στα υψώματα της βόρειας πλευράς της πεδιάδας της Μεσαράς. Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει πηγή. Τα κυριότερα προϊόντα που παράγονται είναι λάδι, σταφίδα και κτηνοτροφικά φυτά. Στον οικισμό υπάρχει Δημοτικό Σχολείο



Τόσο τα Άνω όσο και τα Κάτω Άκρια αναφέρονται σε παλιές βενετικές απογραφές. Στον Καστροφύλακα (Κ98) αναφέρονται ως Acrapano, με 160 κατοίκους και Acracato, με 154 κατοίκους.




Στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας στα Άνω Άκρια κατοικούσαν Τούρκοι και υπήρχε τζαμί με ωραίο μιναρέ. Στη θέση του τελευταίου ανεγέρθηκε ο σημερινός ναός του χωριού.
Όταν τα Άνω Άκρια έγιναν κοινότητα, υπήχθησαν σε αυτήν και το Τσιφούτ Καστέλλι, οι Ατσιπάδες και η Μουρνιά. Μαζί με τα Κάτω Άκρια αποτέλεσαν Δημοτικό διαμέρισμα με το Σχέδιο Καποδίστριας, το 1999.
Κατά την Ενετοκρατία, οι Ατσιπάδες αναφέρονται με το όνομα Azupades de Acra και 48 κατοίκους, η Μουρνιά με το όνομα Murnea και 102 κατοίκους και το Καστέλλι ως Boniffacio proprio, με 56 κατοίκους το 158


Post Top Ad

.............