ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 27 Απριλίου 2013

ΤΑ ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ


Για το Σάββατο του Λαζάρου ο ελληνικός λαός έχει καθιερώσει όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και τα «Λαζαράκια».
Πρόκειται για μικρά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά. Είναι, ουσιαστικά, το σχήμα ενός ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες.
“Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…” Για το Σάββατο του Λαζάρου ο ελληνικός λαός έχει καθιερώσει όμορφα έθιμα. Ένα από αυτά είναι και τα «Λαζαράκια».




Πρόκειται για μικρά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά. Είναι, ουσιαστικά, το σχήμα ενός ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. 
“Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις” έλεγαν, μια και ο αναστημένος φίλος του Χριστού πίστευαν πως είχε παραγγείλει: “Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…” Όσα παιδιά είχε η οικογένεια τόσα «Λαζαράκια» έπλαθαν και στη θέση των ματιών έβαζαν δυο γαρίφαλα.







Στην Κω το έθιμο διαφοροποιείται λίγο . Εκεί φτιάχνουν «Λαζαράκια» οι αρραβωνιασμένες κοπέλες σε μεγάλο όμως μέγεθος (στο μέγεθος μικρού παιδιού για την ακρίβεια). Το γέμιζουν με χίλια δυο καλούδια και το στέλνουν στο μέλλοντα σύζυγό τους.

Τα ψωμάκια αυτά, εκτός από «Λαζαράκια», λέγονται και «Λαζάρηδες», τα «Λαζαρούδια» ή «Λαζόνια».


http://www.metrogreece.gr

Post Top Ad

.............