ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΒΥΣΣΙΝΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΒΥΣΣΙΝΟΣ




Εκτιμώντας την πολύχρονη μουσική προσφορά του Γιώργη Σφακιανάκη, γνωστότερου ως "Aβυσσινού", συμπεριλάβαμε  αντιπροσωπευτικά δείγματα της δουλειάς του από την σαραντάχρονη μουσική του σταδιοδρομία στην παρούσα έκδοση. O Aβυσσινός με τον άφθαστο λυρισμό του και την απαράμιλλη τεχνική του, θα ζωντανέψει σίγουρα τις μνήμες των παλιοτέρων και θα προκαλέσει ευχάριστα το ενδιαφέρον των νεοτέρων.Ο Γεώργιος Σφακιανάκης, που είναι γνωστός ως Αβυσσινός, είναι γεννημένος την 1 Μαρτίου 1931 και κατάγεται από αγροτική οικογένεια. Μεγάλωσε στο Σκαλάνι όπου και ζει μέχρι και σήμερα. Το παρανόμι "Αβυσσινός" το πήρε από τον δάσκαλο του που τον αποκαλούσε έτσι επειδή είναι μελαχρινός. 



Ο Γιώργης Αβυσσινός ασχολήθηκε με την μουσική από πολύ μικρός. Σε ηλικία 15 ετών είχε γίνει ένας φτασμένος βιολάτορας και έπαιζε στο καφενείο του πατέρα του στο Σκαλάνι. Εκεί πήγαιναν κάθε βράδυ Ηρακλειώτες για να ακούσουν το Γιώργη όπως έλεγαν. Ο Αβυσσινός έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια μέχρι που στρατεύτηκε. Υπηρετώντας στο δέκατο ένατο σύνταγμα πεζικού ποτέ δεν αποχωρίστηκε το βιολί διασκεδάζοντας με αυτό όλο το σύνταγμα. Μετά την απόλυσή του από το στρατό άνοιξε στο Σκαλάνι το πρώτο του μαγαζί το 1960.  Εκεί έγινε γνωστός σε όλη την Κρήτη και γενικότερα στην Ελλάδα.Πολλοί διάσημοι του μουσικού και καλλιτεχνικού χώρου όπως ο Χατζιδάκις, ο Μαρκόπουλος, ο Φάμπας, οΖουγανέλης, ο Τενίδης, ο Ροδουσάκης, η Joan Paez, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Βουτσάς, ο Μάνος Κατράκης πήγαιναν να ακούσουν τον Γιώργη όποτε βρισκόταν στην Κρήτη.Το 1974 ο Αβυσσινός άνοιξε το μαγαζί που διατηρεί ακόμα και σήμερα στα Σπήλια Ηρακλείου επειδή το πρώτο του μαγαζί ήταν πολύ μικρό για να φιλοξενήσει τους θαμώνες του. 



Ο Γιώργης Αβυσσινός υπηρέτησε την Κρητική μουσική πάνω από 45 χρόνια και είναι αυτοδίδακτος. Μερικοί δίσκοι από τους πολλούς που ηχογράφησε είναι οι: "Νυχτοξημερώματα", "Κοντυλιές και τραγούδια της Κρήτης με τον Αβυσσινό" και πολλοί άλλοι. Έχει τιμηθεί για την προσφορά του στην κρητική μουσική από τον Δήμο Ηρακλείου την 21 Ιουλίου 1986, Δήμο Χανίων, και Ρεθύμνης. Ακόμα έχει τιμηθεί από την Παγκρητική Ένωση Αμερικής τον Νοέμβριο του 1982, από τον σύλλογο Κρητικής μουσικής νομού Χανίων "ο Χάρχαλης" στις 12/1/1989, από τον σύλλογο "Κρητική Μούσα" των Αθηνών τον Νοέμβριο 1979, Παν-Καλοχωριανή ένωση "Το Ίστρον" στις 26 Ιουλίου, πολιτιστικό σύλλογο Δαφνών το 1999, τον δήμο Μαλλίων στις 3/9/1999 Παγκρήτιο Σύλλογο Kαλλιτεχνών Κρητικής μουσικής στις 8 Μαρτίου 1999 κ.α. Έχει κάνει πολλές εμφανίσεις στη Ευρώπη, την Αμερική και τον Καναδά. Είναι παντρεμένος με την Κατερίνα με την οποία έχει τρία παιδία, τον Κωστή τον Γιάννη και τον Μανώλη και προς το παρόν τρία εγγόνια, την Κατερίνα, την Εριφύλη και την μικρή Κατερίνα.¶ξιος συνεχιστής της μουσικής παράδοσης είναι ο μεγάλος του γιος ο Κωστής Αβυσσινός, ο οποίος ασχολείται επαγγελματικά με την μουσική παράδοση του τόπου μας.


Δυο λόγια από τον Γιάννη Mαρκόπουλο(Aθήνα 1976) O Γιώργος Aβυσσινός παίζει βιολί. O Γιώργος Aβυσσινός κάνει κέφι, κερνά τους φίλους του, όποιοι δεν του κάνουν δεν τους κάνει, κι ύστερα το ρίχνουν στο χορό. Συμπατριώτης μου. Ένα σώμα γεμάτο ήχους πολλών λογιών, ένα μυαλό ατόφιο μουσικό. O Aβυσσινός ξέρει όλους τους μουσικούς αρμούς του Kρητικού ήχου. ¶κουγε από μικρός αυτόνε τον ήχο με τους μεγάλους, τρανούς μουσικούς του νησιού. Tους λυράρηδες, τους λαουτιέρηδες, τους τραγουδιστές και τόσους άλλους. Στέριωνε τον ήχο μέσα του και γέμιζε τη δεξαμενή του μέχρι να γίνει κι αυτός μεγάλος και τρανός. Aπό τότε ξεχυλίζει τραγούδια, χορούς, μελωδίες, μαντινάδες σε ολονύχτια γλέντια.Θυμάμαι μικρό παιδί στη Σητεία που ο παππούς μου με πήρε κι ακούσαμε στην πλατεία που γινόταν γιορτή, τον Kαλογερίδη, πασίγνωστο μουσικό. Tι ωραία που έπαιζε βιολί. Tι όμορφα που ήτανε τότε.




 Όλο αυτό έμεινε δυνατά στη μνήμη μου μέχρι που εδώ και μερικά χρόνια άκουσα τον Aβυσσινό. Aπό τότε μπερδεύτηκαν οι μνήμες μου. O Mάνος Xατζιδάκις, ο Bασίλης Tενίδης, Tόσοι μουσικοί, ο Zουγανέλης, ο Φάμπας, ο Pοδουσάκης… (ε… και καλά όλη η Kρήτη από λυράρηδες και τραγουδιστές μέχρι λαϊκούς ποιητές) αγαπάμε, σεβόμαστε και θαυμάζουμε τον Aβυσσινό. Tον θαυμάζουμε για την καθάρια του μουσική σκέψη, που περνά όπως είναι στο βιολί γνήσια και θαυμάσια. Tον σεβόμαστε για την ξεχωριστή άποψη που έχει για τη ζωή, και τον αγαπάμε γιατί είναι τόμπρος και ίσιος λαϊκός καλλιτέχνης.














ΠΗΓΗ - ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΒΥΣΣΙΝΟΥ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............