ΑΣΗΜΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΣΗΜΙ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Το Ασήμι είναι μεγάλος οικισμός της επαρχίας Μονοφατσίου στο βόρειο άκρο της Μεσαράς, έδρα του Δήμου Κόφινα στο Νομό Ηρακλείου. Κατά την απογραφή πληθυσμού του 2001 βρέθηκε με 1.215 κατοίκους. Η θέση του είναι πάνω στον υδροκρίτη του Γεροπόταμου και του Αναποδάρη. Η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 51 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελοκαλλιέργεια και με την ελαιοκομία, όπως επίσης και με το εμπόριο. Στο χωριό μεταξύ άλλων λειτουργούν περιφερειακό ιατρείο, νηπιαγωγείο, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, Κέντρο Υγείας, ΚΕΠ, τράπεζες, φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα και υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, έδρα της τοπικής ομάδας που ιδρύθηκε το 1968 και αγωνίζεται στην α΄ ερασιτεχνική κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Ηρακλείου .








Στο Ασήμι δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος, ο οποίος διοργανώνει εκδηλώσεις πολιτιστικού και αθλητικού χαρακτήρα. Προστάτης άγιος του οικισμού είναι ο Άγιος Τίτος και σε αυτόν είναι αφιερωμένη η κεντρική εκκλησία όπως και το πανηγύρι (στις 25 Αυγούστου). Στις 10 Φεβρουαρίου εορτάζει το εξωκλήσι του Αγίου Χαράλαμπου. Επίσης, τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα λαμβάνουν χώρα εορταστικές εκδηλώσεις στο εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής.






Κοντά στο χωριό, στη θέση Αργιώ, βρέθηκαν λείψανα από οικισμό των ρωμαϊκών χρόνων και έχουν ανακαλυφθεί ευρήματα των ελληνορωμαϊκών χρόνων.
Το χωριό για πρώτη φορά, αναφέρεται με το όνομα Ασήμι, σε έγγραφο του 1280 του συμβολαιογράφου του Χάνδακα, Μαρτσέλο. Επίσης το βρίσκουμε σε έγγραφο του 1395, ως φέουδο του Βασάλο. Το βρίσκουμε και σε ενετικές, όπως επίσης και σε τουρκικές απογραφές, αργότερα.





1 σχόλιο:

  1. ηταν καποτε ένα γνησιο γηγενες αγνο χωριο. τωρα οι ανεμαζοξαρηδες και οι κάθε λογης αξημέρωτοι το εχουν κανει αγνωριστο και δεν μπορει κανεις να περπατισει ουτε στο ιδιοτου το χωριο.Τα λαμογια όμως αυτά θαρθει ηωρα που θα εξαφανιστουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Post Top Ad

.............