ΑΧΕΝΤΡΙΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

ΑΧΕΝΤΡΙΑΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Ο Αχεντριάς ή Οχεντριάς (κάτοικοι 294 το 2001) είναι χωριό της επαρχίας Μονοφατσίου και έδρα ομώνυμου Δημοτικού διαμερίσματος του δήμου Αστερουσίων, στο Νομό Ηρακλείου. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χιλιομέτρων από την πόλη του Ηρακλείου. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία. Φημισμένο είναι το τυρί του Οχεντριά. Η θέση του είναι 12 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της έδρας του Δήμου Αστερουσίων, που είναι ο Πύργος.








Η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Δημητρίου αποτελεί αξιοθέατο. Στην περιοχή του Άγιου Νικήτα (όπου και η εκκλησία-ιερό προσκύνημα-που είχε χτιστεί κοντά σε παραλία) βρίσκεται φοινικόδασος, το δεύτερο σε σημασία και έκταση μετά το Βάι.. Άλλοι ναοί του χωριού είναι αυτοί της Κοίμησης της Θεοτόκου, του Αγίου Χαραλάμπους και του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Στις 6 Αυγούστου εορτάζεται με πανηγύρι στον Αχεντριά η Μεταμόρφωση του Σωτήρα.





Ο Χάρακας ή Αχεντριάς είναι ένα βουνό από το οποίο γίνονται οι ζεύξεις σχεδόν για όλη τη Νότια Κρήτη, αφού δεν έχει πολλά εμπόδια. Έτσι, από τον Αχεντριά εκπέμπουν πολλοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί.Σήμερα υπάρχει Δημοτικό Σχολείο στο χωριό, όχι όμως και Νηπιαγωγείο, το οποίο έχει κλείσει, καθώς τo 2007 καταργήθηκε[
Στην περιοχή του χωριού υπάρχουν πολλά σπήλαια μεταξύ των οποίων ο Αρχοντόσπηλιος στη θέση Άγιος Νικήτας (Γιαλός) και ο Χοιρόσπηλιος με ενδιαφέροντα λιθωματικό διάκοσμο.







Το Δημοτικό Διαμέρισμα του Αχεντριά με 318 κατοίκους το 2001, έχει έδρα το ομώνυμο χωριό και εκτός από αυτό συμπεριλαμβάνει τους οικισμούς:
  • Αγία Παρασκευή [ 10 κάτοικοι ] και
  • Άγιος Παντελεήμων [ 14 κάτοικοι] το 2001.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............