Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Ο ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΣ και ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ



Ο Ρούσος Κούνδουρος (1823-1907) υπήρξε οπλαρχηγός και πολιτικός της Κρήτης που έλαβε μέρος στην Κρητική Επανάσταση του 1866 καθώς και στους αγώνες για την απελευθέρωση της Κρήτης μέχρι το 1897 αλλά και αργότερα.
Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κούνδουρος. Ο Ρούσος γεννήθηκε στα Σφακιά, στον Εμπρόσγιαλο (σημερινή Χώρα Σφακίων), το 1823. Από νέος αναμίχθηκε στο εμπόριο, ακολουθώντας τα βήματα του πατέρα του, αλλά και άλλων συγγενών του, φτάνοντας να αποκτήσει δικό του καράβι. Έγινε δε πρόεδρος εμπορικής εταιρείας με έδρα το Ηράκλειο, δραστηριότητες τις οποίες εγκατέλειψε πριν την Επανάσταση του 1966, όταν μπήκε στην πολιτική


Εκλέχθηκε κατ' επανάληψη πληρεξούσιος Σφακίων, από την αρχή της επανάστασης του 1866 και συμμετείχε στην Επαναστατική Συνέλευση. Πήρε επίσης τη θέση του «γενικού διοικητικού συμβούλου». Σαν οπλαρχηγός λάμβανε μέρος σε μάχες για την επανάσταση της Κρήτης, την πολιορκία του Καστελλίου Κισσάμου, στα Σφακιά αλλά και αλλού και στην Κρητική επαναστάση 1866-1869 και 1897-1898.

Πατέρας του ήταν ο Ιωάννης Κούνδουρος. Είχε παντρευτεί την Μαρία Μανουσέλη, κόρη του Καλλικρατιανού Ανδρέα Μανουσέλη και απέκτησαν οκτώ παιδιά, δυο αγόρια και έξη κορίτσια: τον Μανούσο Κούνδουρο (1860-1933), αγωνιστή και πολιτικό που ηγήθηκε της επανάστασης και της ιδέας της αυτονόμησης της Κρήτης, τον Γιάγκο (Ιωάννη) (1864-1927) ο οποίος εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη, τη Σοφία σύζυγο Νικολάου Κατσουλογεώργη (αργότερα παντρεύτηκε το Ρούσο Χριστοδουλάκη όταν ο πρώτος της σύζυγος πέθανε), την Αργυρώ σύζυγο Μανούσου Μπαϊρακτάρη, τη Δέσποινα σύζυγο Εμμανουήλ Αναγνωστάκη, την Ελένη σύζυγο Ευαγγέλου Σταυρίδου, την Ξανθίππη σύζυγο Νικολάου Κουντουράκη, τη Χρυσάνθη σύζυγο Γεωργίου Πλουμίδου. Ο εγγονός του Λασθένης έπεσε ηρωικά μαχόμενος στον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940.


πηγη - βικιπαιδεια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............