ΚΑΛΕΣΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΚΑΛΕΣΙΑ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Στα Άνω Καλέσια, που είναι κτισμένα σε υψόμετρο 170 μ., βρίσκεται ο ναός του Αγίου Γεωργίου. Ο οικισμός αριθμεί 300 κατοίκους με βάση την απογραφή του 2001. Πρόσφατα η ονομασία Καλέσα έγινε Καλέσια τόσο για τα Άνω (ή Απάνω) όσο και για τα Κάτω Καλέσια (τα οποία βρίσκονται σε απόσταση 300-400 μέτρων).






Τα Κάτω Καλέσια είναι χωριό στην επαρχία Μαλεβιζίου. Από το 1998, με το Νόμο Καποδίστρια αποτελεί οικισμό στο Δημοτικό διαμέρισμα Καλεσίων (Δ. δ. Καλεσίων), το οποίο έχει συνολικά 896 κατοίκους, με βάση την πληθυσμιακή απογραφή του 2001. Στα νότια του χωριού, σε απόσταση 300-400 μέτρων, υπάρχει και ο οικισμός Άνω Καλέσια. Σε απόσταση 7 χλμ. βρίσκεται η πηγή της Αγίας Παρασκευής, από την οποία υδρεύονται και τα δύο χωριά.
Στα Κάτω Καλέσια είναι ο ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, παλαιός με ξυλόγλυπτο τέμπλο και παλιές φορητές εικόνες, όπως επίσης και ο ναός των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ο οποίος εγκαινιάστηκε το 1968. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την αμπελουργία και την ελαιοκομία. Κύρια προϊόντα είναι το λάδι και η σταφίδα. Στον οικισμό λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
Πρόσφατα η ονομασία Καλέσα έγινε Καλέσια τόσο για τα Άνω Καλέσια όσο και για τα Κάτω.

























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............