... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΑΚΙΑΝΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 19 Ιουλίου 2013

... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Η ΑΓΙΑ ΑΝΝΑ ΣΤΗΝ ΓΕΡΑΚΙΑΝΗ ΛΑΓΚΑΔΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Η Αγία Άννα στη Γερακιανή Λαγκάδα ( Γεράκι Πεδιάδας)

Στο βάθος της Γερακιανής λαγκάδας βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Άννας.
Είναι χτισμένο περίπου το 1850  πάνω σε βράχο στα ερείπια άλλης ομώνυμης εκκλησίας.  . Από κάτω του ( από το ιερό) αναβλύζει πηγή με παγωμένο, πεντακάθαρο νερό.  «Κουκιά να φας εδά και πιεις νερό από την Αγιά Άννα σε μισή ώρα θα πεινάς. Το νερό έρχεται από ξένο κράτος , δεν κατέχουνε από πού και είναι πάντα παγωμένο!»  Μας λένε οι βοσκοί  ) . Γύρω από την εκκλησία συναντούμε τις μάντρες των βοσκών .



 Τα βουνά Βουργιωμένο, Σαρακινός και Αφέντης  την περικλείουν. Τα χωριά Αρμάχα και Γεράκι υδρεύονται από εκεί.  Πρίνοι,  Καρυδιές, πρόβατα, και ψηλά βουνά συνθέτουν ένα μοναδικό, καταπληκτικό  τοπίο.
Η πρόσβαση γίνεται από το χωριό Γεράκι με καλό χωματόδρομο.
Η θέα μαγευτική. Βλέπουμε μέχρι τη θάλασσα  της Αγίας Πελαγίας στα Βόρεια!
Ο Θρύλος…









Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Άννας καταστράφηκε από τους Τούρκους. Η περιοχή ανήκε σε Μπαρίτες Τούρκους.
Η εικόνα της Αγίας έφυγε να μην πέσει στα χέρια αλλόθρησκων και πήγε στην Κερά Φωτεινή , στη Χαύρα (300 μέτρα βόρεια της εκκλησίας) στη σχισμή ενός βράχου.
Τη βρίσκανε οι πιστοί , την έφερναν πίσω αλλά αυτή ξαναέφευγε μέχρι που κρύφτηκε βαθειά στο βράχο και εκεί είναι ακόμα…
Την εκκλησία της Αγίας Άννας και φυσικά την ευρύτερη περιοχή την επισκέπτονται πλήθος τουρίστες κατά τους θερινούς μήνες. Γίνεται μεγάλο πανηγύρι και πλήθος πιστών πηγαίνει στη Χάρη της. (25 Ιουλίου)
Συνηθίζεται ακόμα και σήμερα κάποιοι προσκυνητές να πηγαίνουν με τα πόδια από τα γύρω χωριά. Οι βοσκοί καλοδέχονται τους επισκέπτες- προσκυνητές και είναι πάντα προετοιμασμένοι να προσφέρουν καλό κρασί τυρί και άφθονο κρέας από τα ζώα τους…






Κατά τον Αντώνη ΘΒασιλάκη (ερευνητή προϊστορικών γραφών)  Στο όρος Λυκαίο της Πελοποννήσου (Αρκαδίας), όπου λατρευόταν ο Δίας Λαφύστιος (από εκεί ήρθε με τους Αρκάδες , η λατρεία , στην Γερακιανή λαγκάδα) και γινόταν κρυφά ανθρωποθυσίες, υπήρχε η πηγή κοντά στο ιερό με τις τρεις νύμφες που λατρευόταν σε αυτήν. Μια από αυτές ήταν η Αγνώ (η σημερινή Άννα). Σε εποχή ξηρασίας, ο ιερέας , έκοβε ένα κλαδί βελανιδιάς και τάρασε  να νερά της πηγής. Τότε σηκωνόταν σύγνεφο και άρχιζε να βρέχει. 







(εγκ. Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάννικα).Και φυσικά , η πηγή στην Γερακιανή λαγκάδα , είναι από την μινωική εποχή. Γύρω στο 1952-53, πάνω από την Αγιά Άννα , στο σόπατο, σύνορο νομού Ηρακλείου - Λασυθίου,  βρεθήκαν μινωικά κεραμικά. Εκεί πρέπει να είναι ο βωμός του Δια. Η περιοχή είναι αρχαιολογικά, ανεξερεύνητη.




ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............