ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΕ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ ΚΡΗΤΗ

Εκπαιδευτικός θεσμός, μαθητική φαντασίωση, «αγκάθι» για τους γονείς, τονωτική «ένεση» για τον κλάδο του τουρισμού. Ορισμένες από τις διαστάσεις της εκδρομής που κάθε Ελληνας δικαιούται να κάνει μόνο μία φορά στη ζωή του. Η Γ' Λυκείου του σχολικού έτους 2008-’09 εξαργύρωσε το δικαίωμα αυτό τις προηγούμενες εβδομάδες και τώρα ετοιμάζεται για τις εισαγωγικές εξετάσεις. Εμείς κάνουμε τον απολογισμό.




Oι πρώτες πενταήμερες - ή πενθήμερες, πιο σωστά - σχολικές εκδρομές, αποκλειστικά για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του λυκείου, ξεκινούν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Μια εκδρομή που για τους μαθητές σήμαινε και σημαίνει πάρα πολλά, αφού για αρκετούς από αυτούς σηματοδοτεί το πέρασμα στην ενηλικίωση.
Για ορισμένους είναι η πρώτη φορά που διανυκτερεύουν για τόσες συνεχείς ημέρες εκτός σπιτιού, για άλλους μια ευκαιρία να ξεπεράσουν τα όρια και να αφήσουν για πάντα πίσω την παιδικότητα.
Τα παιδιά θα μεγαλώσουν, θα πάνε δεκάδες εκδρομές, διακοπές, γαμήλιο ταξίδι, η ανάμνηση όμως της πενταήμερης θα μείνει χαραγμένη στη μνήμη τους.Παρά την απότομη «ανάπτυξη» των σημερινών παιδιών, η πενταήμερη εξακολουθεί να στέκεται ως ένα ορόσημο, που περιμένουν πώς και πώς και που δύσκολα ξεθωριάζει.


Κάπως έτσι συνέβη και φέτος: Οι πρώτες εκδρομές ξεκίνησαν στις 23 Μαρτίου και οι τελευταίες ολοκληρώθηκαν μία εβδομάδα περίπου πριν από το Πάσχα (19 Απριλίου), με σχεδόν 270.000 μαθητές από όλη την Ελλάδα να συμμετέχουν σε αυτές, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.
Οι πέντε κατά σειρά δημοφιλέστεροι προορισμοί για το 2009 ήταν η Κρήτη (Χανιά και Ηράκλειο), η Θεσσαλονίκη, η Ιταλία (ως γνωστόν πενταήμερες πραγματοποιούνται και στο εξωτερικό), η Ρόδος και η Ισπανία.
Ψηλά στις προτιμήσεις βρέθηκαν επίσης η Κέρκυρα, αλλά και η Αθήνα (που φαίνεται να αποτελεί πόλο έλξης για τους μαθητές της επαρχίας), ενώ ένας υπολογίσιμος αριθμός μαθητών πήγε στη Γερμανία.
Πάντως, η οικονομική κρίση επηρέασε και τις πενταήμερες αφού πέρσι είχαν συμμετάσχει σε αυτές περίπου 350.000 μαθητές, μια μείωση της τάξης του 25% σε σχέση με το 2008, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η προτίμηση ξένων προορισμών, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι πιο οικονομικοί από τους ελληνικούς ή πιο ελκυστικοί, συγκριτικά μιλώντας («value for money»).
Διπλή ανάγνωση εκτός από νεανική φαντασίωση, οι πενταήμερες αποτελούν και μια τεράστια επιχειρηματική διεργασία που τονώνει την εγχώρια τουριστική βιομηχανία.
Βάσει υπολογισμών, ο τζίρος που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τις πενθήμερες σχολικές εκδρομές ανέρχεται σε 30 περίπου εκατομμύρια ευρώ, κόστος που επωμίζονται, κατά το μεγαλύτερο μέρος, οι γονείς των παιδιών.
Ως εκ τούτου, το πού και το πώς θα πάνε διακοπές τα παιδιά είναι ένα θέμα που απασχολεί μια σειρά από εμπλεκομένους. Οι γονείς μέσω των συλλόγων και των ομοσπονδιών τους αναρωτιούνται -εδώ και αρκετά χρόνια- για την ουσία της «δωρεάν παιδείας» και ζητούν από το κράτος να πληρώσει για τις εκδρομές, αφού αυτές (θεωρητικά) αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.


Πολλές φορές όταν κάποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα έξοδα, αναλαμβάνει το δεκαπενταμελές». Σε εκείνο το οποίο θέλει να επιστήσει την προσοχή είναι το θέμα της υγείας. «Θα πρέπει όλοι οι γονείς των οποίων τα παιδιά έχουν κάποιο πρόβλημα, ακόμη και απλό (π.χ. μια αλλεργία), να ενημερώνουν τους καθηγητές για παν ενδεχόμενο».
Χοντρές πλάκες
*Τα αγόρια φορούν τα ρούχα των κοριτσιών, βάφονται, στολίζονται και εκτίθενται στην κριτική επιτροπή καλλιστείων της τάξης.
*Τα παιδιά συντονίζουν τα ρολόγια τους και την καθορισμένη ώρα τραβούν το καζανάκι, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η αποχέτευση του ξενοδοχείου.
*Τα παιδιά πετούν χταπόδια και ψάρια στην πισίνα, τα οποία προκαλούν αμηχανία στους ανυποψίαστους τουρίστες.
*Μαξιλαροπόλεμος και μάχη μέχρις τελικής πτώσεως, που εκνευρίζει τους ξενοδόχους και αναστατώνει τους λοιπούς ένοικους.
Με αεροπλάνα και βαπόρια
aλλά και με τρένα και, κυρίως, με τα κατεξοχήν μέσα μεταφοράς για τις πενταήμερες, τα πούλμαν, μετακινήθηκαν φέτος (2009) οι μαθητές της Γ’ Λυκείου για τις ανάγκες της καθιερωμένης πενταήμερης. Με πούλμαν μετακινήθηκαν 185.000 μαθητές, με αεροπλάνο 26.000 (ελέω εξωτερικοού), με πλοίο 54.000 και με τρένο 5.000, ένα οικονομκό μέσο που κερδίζει διαρκώς έδαφος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............