Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΚΟΥΒΕΡΝΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Η ΒΡΑΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩΝ ΤΩΝ ΦΟΡΗΤΩΝ ΕΙΚΟΝΩΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΓΚΟΥΒΕΡΝΙΩΤΙΣΣΑΣ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΙΣ 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013



Πραγματοποιήθηκε με την παρουσία πλήθος κόσμου  αλλά και των  Δήμαρχου Χερσονήσου κ. Ζαχαρία Δοξαστάκη, του βουλευτή Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας κ. Λευτέρη Αυγενάκη, του πρώην Υπουργού κ. Στρατάκη καθώς και τοπικών φορέων και επιχειρηματιών την  Δευτέρα 12 Αυγούστου  η παρουσίαση αντιγράφων των φορητών εικόνων της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας σε ειδική εκδήλωση στο φερώνυμο ναό που βρίσκεται στον οικισμό Ποταμιές του δήμου Χερσονήσου.





Οι εικόνες αυτές λόγω της αξίας τους και της σπανιότητας τους αφαιρέθηκαν για λόγους ασφαλείας από το πρώην μοναστήρι και ένα μέρος των πρωτότυπων εκτίθενται σήμερα στο Ιστορικό Μουσείο Ηρακλείου.

Για τις εικόνες μίλησε η αρχαιολόγος Στέλλα Καλεντάκη ενώ αμέσως μετά έγινε ξενάγηση στο χώρο όπου φιλοξενούνται τα αντίγραφα των εικόνων.

Να σημειωθεί  ότι το άλλοτε εγκαταλελειμμένο μοναστήρι έχει αλλάξει όψη.













Ο ναός έχει αναστηλωθεί, ενώ  το μεγαλύτερο τμήμα των τοιχογραφιών έχουν καθαριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι επισκέπτες είχαν  την ευκαιρία να δουν από κοντά τις εκπληκτικές τοιχογραφίες που σώζονται σε άριστη κατάσταση.












Επίσης τα κτίρια του πρώην μοναστηριακού συγκροτήματος έχουν ανακαινιστεί από τον Οργανισμό με την σημαντική βοήθεια του προέδρου του κ. Μανόλη Αργυρκαη αλλά και με την επίβλεψη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και με την ευγενή χρηματοδότηση δύο γνωστών επιχειρηματιών.

Στόχος του Οργανισμού είναι μετά την ολοκλήρωση των έργων, ο χώρος της Παναγίας της Γκουβερνιώτισσας να γίνει χώρος πολιτισμού και θρησκευτικής λατρείας.
















ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............