Ι ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΛΙΘΙΝΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ι ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΣΤΙΣ ΛΙΘΙΝΕΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ


Πρόκειται για μονόχωρο καμαροσκεπή ναό με πλάγιο καμαροσκεπή ορθογώνιο χώρο που έχει προσκολληθεί σε δεύτερη οικοδομική φάση στην βόρεια πλευρά του. Στο εσωτερικό του ναού διατηρούνται ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες σε σχετικά καλή κατάσταση, που χρονολογούνται με ασφάλεια βάσει γραπτής επιγραφής στο έτος 1415. 


Ο ιδιαίτερα εκτεταμένος χριστολογικός κύκλος δεκαεπτά συνολικά παραστάσεων καταλαμβάνει πλήρως το ανατολικό τμήμα της καμάρας, ενώ επεκτείνεται και στο δυτικό, όπου συνυπάρχει με τμήμα της Δευτέρας Παρουσίας η οποία προεκτείνεται στην άνω ζώνη της καμάρας από τον δυτικό τοίχο. 
Ενδιαφέρουσα τοιχογραφία στον νότιο τοίχο του πλάγιου χώρου περιλαμβάνει έναν μεγάλο φυλλοφόρο σταυρό καθώς και παράσταση της Σύναξης των Αρχαγγέλων. Παρά το γεγονός ότι οι τοιχογραφίες αυτές συνδέονται με την προσθήκη του πλάγιου χώρου, δεν πρέπει να απέχουν πολύ χρονικά από τις τοιχογραφίες του κυρίως ναού, καθώς υπογραμμίζουν τον ταφικό χαρακτήρα του προσκτίσματος που πιθανόν να φιλοξένησε τον τάφο του κτήτορα. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............