ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΛΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΕ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΒΟΛΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Για δεύτερη χρονιά ο Δήμος Ηρακλείου συνδιοργανώσε τη Γιορτή Τσικουδιάς στον Καράβολα. την Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου Μια εκδήλωση με έντονο το παραδοσιακό χρώμα της Κρήτης, βασισμένη στο τοπικό μας κέρασμα που παράγεται αυτή την περίοδο σε όλο το νησί.




Παραγωγή τσικουδιάς με το ρακοκάζανο που είχε στηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, Κρητικοί Χοροί από το Λαογραφικό Όμιλο Χνάρη και Μουσική από τους καταξιωμένους κρητικούς καλλιτέχνες, Βαγγέλη Αλεξάκη – Γρηγόρη Παραγιουδάκη, Μιχάλη Κουνάλη, Νεκτάριο Σαμόλη και Γιώργη & Νίκο Στρατάκη.



Η λέξη τσικουδιά προέρχεται από τα τσίκουδα, δηλαδή τα υπολείμματα της μουστοποίησης των σταφυλιών -τσάμπουρα, φλούδες και κουκούτσια.  Στην Κρήτη ονομάζεται τσικουδιά ή ρακή. Ξεχωρίζει από όλα τα άλλα τσίπουρα διότι αποτελεί απόσταγμα μόνον από τα τσίκουδα, χωρίς την προσθήκη κανενός άλλου αρωματικού φυτού. 


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΑΚΗΣ 
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΖΑΝΑΡΗΔΕΣ




Ο θεσμός του ρακοκάζανου θεσμοθετήθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο γύρω στο 1920 όπου και δόθηκαν άδειες για τα ρακοκάζανα στους Κρητικούς αγρότες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα παραγωγής τσικουδιάς από τα σταφύλια που παρήγαγαν.

Τα γλέντια ακόμη και την ώρα της παραγωγής της τσικουδιάς στις κρητικές καζανιές είναι ονομαστά. Γύρω από τη "ρούμπα" (το σωληνάκι, απ΄ όπου βγαίνει η πρώτη ρακή), συγκεντρώνονται μέλη οικογενειών, παρέες, καλεσμένοι - φίλοι και γλεντάνε.




Στη διάρκεια της εκδήλωσης προσφέρθηκαν παραδοσιακή μουσταλευριά καθώς και άλλα εδέσματα και γλυκά φτιαγμένα από τις γυναίκες που εξυπηρετούνται στα προγράμματα Βοήθεια στο Σπίτι και ΚΗΦΗ, όπως επίσης και άφθονη τσικουδιά και κρασί των ντόπιων οινοποιών μας.



ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΑΡΗΣ ΜΠΟΛΑΚΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΓΙΑΛΙΤΑΚΗΣ


ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 
ΣΙΣΑΜΑΚΗΣ και ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ


Συντελεστές της εκδήλωσης: Δήμος Ηρακλείου, Κοινωφέλης Επιχείρηση Δ.Η, 3η Δημοτική Κοινότητα, Λαογραφικός Όμιλος Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης.



ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............