ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΚΗΣ ΓΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΑ ΝΟΣΤΙΜΟΤΑΤΑ ΓΛΥΚΑ ΤΗΣ ΣΗΤΕΙΑΚΗΣ ΓΗΣ


Στα παλιά τα χρόνια…..
Η Σητεία του χθες ήταν μια ήσυχη μικρή όμορφη κωμόπολη στα βόρεια παράλια της Κρήτης. Η γεωγραφική απομόνωσή της από την υπόλοιπη Κρήτη και η ιδιαίτερη και πανέμορφη ενδοχώρα, οδήγησαν τους κατοίκους να δημιουργήσουν μία εικόνα διαφορετική από τις άλλες περιοχές. Έτσι λοιπόν όλοι μιλάνε για ένα τόπο φιλήσυχο, για την Σητεία του Βιτσέντζου Κορνάρου, του Ερωτόκριτου,  για τους Στειακούς που διακρίνονται για την αγάπη τους στη ζωή, στη μουσική, στον πολιτισμό, δημιουργώντας μια κουλτούρα ζωής γεμάτη ειρήνη, εργατικότητα και δημιουργία.


Η καθημερινότητα των Στειακών ήταν σκληρή αλλά συνάμα χαρούμενη και γλυκιά. Οι άνδρες μοχθούσαν καθημερινά για τον “άρτον τον επιούσιον” και οι νοικοκυρές φρόντιζαν στην καθημερινότητά τους, στην κάθε Κυριακή, στην κάθε σημαντική θρησκευτική γιορτή και στην κάθε χαρά του σπιτιού να πλημμυρίζουν οι γείτονες με γεύσεις υπέροχες. Οι αυλές των σπιτιών γεμάτες από γιασεμί, αγιόκλημα και μπουκαμβίλιες πλημμύριζαν από μυρωδιές μοναδικές.
Η παράδοση της Σητείας είναι ξεχωριστή για τα γλυκά, όπως μοναδική είναι και η δεξιοτεχνία των γυναικών για την παρασκευή των παραδοσιακών Σητειακών γλυκών.
Τα μοναδικά ανεβατά προζυμένια καλιτσούνια γεμιστά με ντόπια γλυκιά μυζήθρα, τα ξεχωριστά ανεβατά κουλουράκια προζυμιού, τα νοστιμότατα γεμιστά σταφιδωτά είναι μερικά από τα γλυκά που φτιάχνονται μόνο στην Σητεία.




Τα υλικά της Στειακής γης, όπως το πολλές φορές παγκόσμια βραβευμένο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το μοναδικό σε γεύση και άρωμα θυμαρίσιο μέλι, τα τοπικά νοστιμότατα γαλακτοκομικά προϊόντα, η εξαιρετική τσικουδιά, τα ιδιαίτερα μυρωδικά βότανα της Σητείας, συνθέτουν τη βάση για μια ξεχωριστή Σητειακή γαστρονομία της γλυκιάς γεύσης.
Το μεράκι και η ιδιαίτερη επιδεξιότητα των χεριών της κάθε νοικοκυράς της Σητείας, αναδεικνύουν την γλυκιά παράδοση και τη συνεχίζουν με πολλά άλλα τοπικά παραδοσιακά γλυκίσματα. Τα εξαιρετικά παξιμαδάκια αμυγδάλου καθώς και πολλά άλλα αρτοποιήματα, οι προζυμένιοι λουκουμάδες με το θυμαρίσιο μέλι, τα παρασκευασμένα με μοναδική τεχνική ξεροτήγανα, τα γευστικότατα γλυκά κουταλιού, συμπληρώνουν την εικόνα μιας πλούσιας παράδοσης στην Σητεία. 






 Η Σητεία του σήμερα, είναι μια όμορφη, σύγχρονη πόλη με μοναδικά θέλγητρα και με  μεγάλη αγάπη από τους κατοίκους της για την γλυκιά παράδοση, την οποία συνεχίζουν με τον καλύτερο τρόπο.
Μπορείτε να βρείτε τα παραδοσιακά γλυκά της Σητείας σε πολλά ζαχαροπλαστεία, τα οποία διατηρώντας την αγάπη και το μεράκι του χθες και χρησιμοποιώντας τα καλύτερα υλικά της περιοχής του σήμερα, συνεχίζουν με εξαιρετικό τρόπο την τοπική γλυκιά παράδοση όπως …..στα παλιά τα χρόνια…..
ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΓΛΥΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ 
ΣΗΤΕΙΑΚΑ ΓΛΥΚΑ ΑΡΕΤΟΥΣΑ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΗΤΕΙΑ

Post Top Ad

.............