ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Στο Νεραϊδόσπηλιο ( Επαρχία πεδιάδος ) ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΧΟΡΕΥΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2013

ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Στο Νεραϊδόσπηλιο ( Επαρχία πεδιάδος ) ΟΙ ΝΕΡΑΙΔΕΣ ΧΟΡΕΥΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΟΥΣΑΝ

Ετσά μου τα πανε…ετσά τα γράφω….

0 Νεραϊδόσπηλιος
(επαρχία Πεδιάδος- Ηράκλειο Κρήτης)


Στο Νεραιδόσπηλο οι Νεράιδες χορεύανε και τραγουδούσανε. Ο Στεφανής από το Σγουροκεφάλι έπαιζε πολύ ωραία τη λύρα και οι Νεράιδες τον έπαιρναν τις νύχτες να τις διασκεδάσει. Έλα σου όμως που αυτός αγάπησε  μια απ αυτές, την πιο όμορφη.
Έπαιζε τη λύρα διασκέδαζαν οι Νεράιδες μα ο καημός του ήταν μεγάλος. Πως θα έπαιρνε την αγαπημένη του από εκεί και να την κάμει δική του ? Μια γριά από το χωριό που ήτανε και  Μαμή πραχτικιά και κάτεχε από αυτά, τον ορμήνεψε :
« Άμε , του λέει , όπως κάνεις καθ΄ αργά και όντε κοντεύουνε να κράξουνε οι πετεινοί, ν΄ αρπάξεις την αγαπητικιά σου από τα μαλλιά , να τηνε κρατείς καλά όμως γιατί αυτή θα γενεί τη μια όφης, την άλλη σκύλος, την άλλη σκορπιός μα μη φοβηθείς γιατί αυτό θα γίνεται μέχρι να λαλήσουν οι πετεινοί».




Έκαμε αυτός όπως του πε η γρά και μόλις λαλήσανε οι πετεινοί , η αγαπητικιά του ξανάγινε όμορφη , οι άλλες Νεράιδες εξαφανίστηκαν και αυτός την επήρε στο χωριό, στο σπίτι του. Εκάμανε ένα όμορφο γιο.
Ένα χρόνο και παραπάνω που ήτανε μαζί αυτή δεν ήνοιξε το στόμα τση να βγάλει άχνα. Εστεναχωρούτανε ο Στεφανής μα ήκανε υπομονή γιατί την εγάπανε.
Μια μέρα όμως εξαναπήε στη γρα να τη ρωτήξει ήντα να κάμει.
« Άμε – του λέει- στο σπίτι, άψε καλά το φούρνο, πάρε ύστερα το κοπέλι και πες τση , στα ψώματα : ‘Αφού δε μιλείς θα τονε κάψω!΄


Ήκαμε όπως τον  ορμήνεψε η γρά και την ώρα που ήλεγε πως θα κάψει το κοπέλι, η Νεράιδα ήπαιξε μια μουγρά « Μη το κοπέλι μου!!» και το ήρπαξε και εξαφανιστήκανε.
Εγιάγυρε αυτή στο Νεραιδόσπηλο μα οι άλλες Νεράιδες δεν τηνε δεχτήκανε γιατί ήκαμε κοπέλι σαν τσι αθρώπους. Οπίσω στο σπίτι όμως δε γιάγυρε.
Επήε σε μια βρύση , στη Λούτρα, κοντά στο Νεραιδόσπηλο, λίγο πιο πέρα από τσι Κάτω Αστρακούς . Εκεί τηνε θωρούμε ακόμη και δα , πότε –πότε, να κρατεί το κοπέλι στην αγκαλιά τση. Ακούμε και τσι άλλες Νεράιδες που τραγουδούνε μα δεν έχουνε μπλιό λύρα….



ΤΑ ΝΕΡΑΙΔΟΓΛΕΙΜΜΕΝΑ


Οι νεράιδες πάνε τις νύχτες στα σπίθια , κρυφά, μπαινουν εκειά που κοιμούνται αμοναχά τα μικιά κοπέλια και τους ρουφούν το αίμα. Τα Νεραιδογλειμμένα κοπέλια είναι κίτρινα και αδύνατα…





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............