Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΡΙΧΤΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Ο ΚΑΤΑΡΑΚΤΗΣ ΤΟΥ ΡΙΧΤΗ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Ο καταράκτης του Ρίχτη κοντά στα Εξω Μουλιανά της Σητείας είναι ένα απο τα δημοφιλή αξιοθέατα της Ανατολικής Κρήτης μια και αποτελεί σχετικά σπάνιο θέαμα για μια περιοχή που πάντα είχε ελάχιστη βροχόπτωση και έλλειψη επιφανειακών πηγών νερού. Βρίσκεται βόρεια απο το χωριό Εξω Μουλιανά και είναι προσβάσιμος μόνο μέ τα πόδια μέσα από τη κοίτη του ρυακιού.
Για να τον βρείτε θα πρέπει να ακολουθήσετε μικρά δρομάκια μέσα απο το χωριό - οπωσδήποτε ρωτάτε ντόπιους - και μπορείτε να φτάσετε μέχρι το φυσικό τέρμα του στενού δρόμου με αυτοκίνητο. Στο περισσότερο μήκος του ο δρόμος είναι τσιμεντοστρωμένος αλλά στο πλάτος χωρεί ισα ισα ένα αυτοκίνητο. Στο τέρμα του θα αφήσετε το αυτοκίνητο και θα μπείτε στη κοίτη του ρυακιού που έχει απο καθόλου μέχρι λίγο νερό να τρέχει εκτός κι αν βρεθείκατε εκεί κοντά σε εποχή που έβρεξε πρόσφατα. Η απόσταση που θα διανύσετε μέχρι το καταράκτη είναι 2200μ μέσα απο τη κοίτη, χωρίς να περιμένετε να βρείτε μονοπάτι.
Ακολουθώντας λοιπόν τη κοίτη μετά απο διαδρομή πάνω κάτω μιάς ώρας θα βρεθείτε στον όμορφο καταράκτη που θα σας ανταμείψει με ένα όμορφο θέαμα όποια εποχή και αν πάτε. Το καλοκαίρι το νερό είναι λίγο αλλά υπάρχει. Το χειμώνα είναι περισσότερο και αν τύχει να βρεθείτε στο καταράκτη λίγες μέρες μετά απο νεροποντή μπορεί να είναι και απαγορευτική η διαδρομή. Διπλα απο το καταράκτη μπορεί να βρείτε ενα πεζούλι για να απλώσετε φαγητά - άν έχετε φέρει - και άν τα ορμητικά νερά κάποια χειμωνιάτικης νεροποντής δεν το έχουν πάρει μαζί τους, πράγμα που συμβαίνει πότε πότε.

Η επιστοφή στο αυτοκίνητο σας θα είναι λιγάκι πιό κουραστική γιατί στην ίδια διαδρομή ανεβαίνετε και θα σας πάρει αρκετά παραπάνω απο μια ώρα. Υπάρχει εναλλακτική διαδρομή που μπορείτε να κάνετε ξεκινώντας απο την εκβολή στη θάλασσα όπου θα πρέπει αν οδηγήσετε ένα αρκετά οφιώδη δρόμο με πολύ κλειστές στροφές, απο τα Εξω Μουλιανά. Θα αφήσετε το αυτοκίνητο κοντά στη θάλασσα και θα περπατήσετε πρός τα πάνω. Η διαρομή απο δώ έχει μήκος το μισό - 1100 μ - και είναι αρκετά πιό εύκολη στο ανέβασμα και στην επιστροφή.

Post Top Ad

.............