Ο ΓΡΥΠΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Ο ΓΡΥΠΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Ο Γρύπας ήταν μυθικό τέρας με σώμα λιονταριού, κεφάλι και φτερά αετού.Επίσης σε μερικές αναπαραστάσεις του φαίνεται πως έχει και ουρά φιδιού. Ο μύθος του θεωρείται ότι προέρχεται από την Μεσοποταμία. Πιθανότατα η γέννηση του μύθου ανάγεται στην εποχή της πρώτης ανακάλυψης απολιθωμάτων δεινοσαύρων από τον προϊστορικό άνθρωπο.Η ράχη του ήταν σκεπασμένη με φτερά και τα νύχια στα λιονταρίσια πόδια του ήταν δυνατά και γαμψά σαν του αετού.Τα νύχια του του γρύπα θεωρούνταν πολύτιμα το Μεσαίωνα επειδή λέγαν πως μπορούσαν να ανιχνεύσουν την ύπαρξη δηλητηρίου στα υγρά,χωρίς όμως να μπορούν να το καθαρίσουν. Το μπαλκόνι έχει παραστάσεις με τον Γρύπα, που είναι το σήμα της πόλης του Ηρακλείου



Το Τμήμα Συντήρησης Κοινοχρήστων Χώρων του Δήμου παρενέβη , μετά από αίτημα του Προσκοπείου , αφού ήταν φανερό πως είχαν σαπίσει τα μεταλλικά του στηρίγματα και υπήρχε κίνδυνος κάποια στιγμή να πέσει στο κεφάλι διερχόμενου πολίτη.
Έτσι αποσπάστηκε από το σημείο και μεταφέρθηκε στις αποθήκες του Δήμου με την προοπτική μόλις βρεθούν τα κατάλληλα μεταλλικά στηρίγματα να επανατοποθετηθεί στη Βίγλα.
Αξίζει να πούμε πως ο μεταλλικός Γρύπας της Βίγλας είχε σχεδιαστεί από το Θωμά Φανουράκη το 1961 και είχε τοποθετηθεί ψηλά στο λόφο αγναντεύοντας από εκεί όλη την πλατεία Ελευθερίας και το κέντρο της πόλης.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ


Post Top Ad

.............