... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ ΤΟΥ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙΟΥ ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ


Η αρχή του παζαριού τοποθετείται την περίοδο της Τουρκοκρατίας.




Η λαϊκή παράδοση…
« Ένας Τούρκος από το Γαλατά φόρτωσε το γάιδαρο κεντανέ (Πράσα) . Πέρασε όμως το πρωί εκείνης της Παρασκευής, ( μέρα αργίας για τους Μουσουλμάνους) από το Τζαμί στο Αρκαλοχώρι (κοντά στον Άγιο Νεκτάριο)  να προσευχηθεί . Τελειώνοντας την Προσευχή βγήκαν οι Μουσουλμάνοι και έκαναν ανάρπαστο τον κεντανέ. Του άρεσε και το επανέλαβε  την επόμενη εβδομάδα. Σιγά σιγά και άλλοι χωρικοί έφερναν τα προϊόντα τους να τα πουλήσουν έξω από το Τζαμί την Παρασκευή μετά την Προσευχή »

Στη συνέχεια το παζάρι άλλαξε μέρα και από Παρασκευή γίνεται ως τις μέρες μας Σάββατο.



Στην κατοχή…
Το παζάρι   ήταν το άλλοθι και τόπος συνάντησης στα χρόνια της κατοχής. Οι Καστελλιανοί οι Βιαννίτες και όλοι από τη γύρω περιοχή συναντιόντουσαν στο παζάρι για να μεθοδεύσουν τις κινήσεις τους και να ενημερωθούν. Η σημασία του παζαριού του Αρκαλοχωρίου ήταν τεράστια και καθιέρωνε τις τιμές των αγροτικών προϊόντων και των ζώων.




Το Αρκαλοχώρι είναι η καρδιά του εμπορίου της ενδοχώρας του Νομού μιας και  είναι σταυροδρόμι και ενώνει το νότιο και ανατολικό τμήμα του νομού με την πόλη του Ηρακλείου.
 Οι άνθρωποι από τα γύρω χωριά συνδύαζαν την επίσκεψη τους στο παζάρι με άλλες δουλειές σε υπηρεσίες και τράπεζες. Με την καθιέρωση του πενθήμερου   το παζάρι έχασε λίγο από την αίγλη του.



Από την Παρασκευή μαζεύονταν από όλη την Κρήτη οι άνθρωποι με φορτωμένα τα γαϊδουράκια με τα προϊόντα τους. Έσερναν και ζώα να τα πουλήσουν. Κότες , κουνέλια, κατσίκες, άλογα, γαϊδούρια, γουρουνάκια.



ΕΤΟΣ 1977

Για την εξυπηρέτηση των πωλητών και των αγοραστών λειτούργησαν τα χάνια του Νταναλογιώργη , του Κοζυραντώνη, του Λαμπρομανώλη, του Βογιατάκη και του Κρασανού.










Σήμερα οι πάγκοι των μικροπωλητών θυμίζουν τις λαϊκές αγορές στις γειτονιές των μεγάλων πόλεων με πλούσια τα ελέη..





Το παζάρι αντιστέκεται στο χρόνο…

Το Αρκαλοχώρι είναι μια κωμόπολη της επαρχίας Μονοφατσίου στο Νομό Ηρακλείου, του Δήμου Μινώα Πεδιάδος.
Φαίνεται να κατοικήθηκε από τα Μινωικά χρόνια όπως μαρτυρά  το σπήλαιο του Προφήτη Ηλία, της Ινάτου και η αρχαία Πρίανσος.






ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ / ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΥΣΑΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............