Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Ο ΤΡΥΦΙΤΣΙΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΣΤΕΛΛΙΟΥ ΠΕΔΙΑΔΟΣ Ο ΤΡΥΦΙΤΣΙΟΣ

Ο πρώτος ( ίσως ) ποδοσφαιρικός σύλλογος της Κρήτης ιδρύθηκε πριν 100 περίπου χρόνια (το 1909) στο Καστέλι Πεδιάδος την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Τον ονόμασαν « Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ» από το όνομα του ΕΝΩΤΙΚΟΥ Αρχηγού Πεδιάδος Αντωνίου Τρυφίτσου, που είχε σκοτωθεί 25 Ιουνίου 1897.
Δε γνωρίζουμε πότε έγινε ανενεργός ούτε ακριβώς με ποιους έπαιρνε μέρος και με ποιες ομάδες.





Υποθέτουμε ότι οι Καστελλιανοί που ίδρυσαν τον Ποδοσφαιρικό σύλλογο «Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ» , παρακινήθηκαν από τους Άγγλους στρατιώτες που στρατοπέδευαν στο Καστέλλι. Και φανταζόμαστε ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταξύ των Άγγλων στρατιωτών και της ποδοσφαιρικής ομάδας « Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ»

Ο Καστελλιανός Γεώργιος Χαραλαμπάκης  σε διηγήσεις του αναφέρει για μια μπάλα που έπαιζαν οι Άγγλοι στα ανοιχτά χωράφια της « Κάτω Ρίζας» (πολύ κοντά στο σημερινό Δημοτικό γήπεδο)  :
«….περνούσαν οι Καστελλιανοί από την Κάτω Ρίζα και βλέπανε τους Εγγλέζους να παίζουν τόπι. Ο παππούς μου και οι άλλοι χωριανοί σταματούσαν και κοιτάζανε. Γι αυτούς ήταν κάτι το παράξενο. Δεν είχαν ξαναδεί τέτοιο παιχνίδι…»


ΤΟ ΜΕΙΝΤΑΝΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΙ

Τη δεκαετία του 1990 σε εργασίες αναπαλαίωσης σπιτιού στο χωριό Καρδουλιανώ , ο Καστελλιανός εργολάβος Μανουσάκης Αντώνιος, βρήκε μερικά έγγραφα , τα οποία αποδείκνυαν πως στο Καστέλι από το 1909 υπήρχε  ποδοσφαιρικός Σύλλογος Ο ΤΡΥΦΙΤΣΟΣ. Ήταν στελέχη αποδείξεων συνδρομής στον ποδοσφαιρικό σύλλογο!!
Τα στελέχη αυτά το 1922 τα είχε στην κατοχή του ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Καστελλίου και τα χρησιμοποιούσε διαγράφοντας τα σχετικά με την ομάδα με μια γραμμή!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ
(πηγή: Γ.Κ. Πολιτών Λόγος 2011 τεύχος 3)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............