... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Η ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

... ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - Η ΑΦΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Από το καλοκαίρι του 1922 άρχισαν να φθάνουν σποραδικά οι πρώτοι πρόσφυγες στο Ηράκλειο, κάποιοι στρατιώτες, μαζί με Κρητικούς εφέδρους που επέστρεφαν από το μέτωπο. Το πρώτο όμως μεγάλο  προσφυγικό κύμα που περιελάμβανε 1.000 ανθρώπους και προέρχονταν από τη Χίο και τον Πειραιά έφθασε στο Ηράκλειο στις 12 Σεπτεμβρίου του 1922. Μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είχε φθάσει το σύνολο των προσφύγων που επρόκειτο να δεχτεί η πόλη.





Τα μέρη προσωρινής διαμονής στα οποία μοιράστηκαν οι πρόσφυγες ήταν: το σχολείο αρένων Κοκκινάκη, το Παρθεναγωγείο Αγίου Μηνά,  η Αρμενική εκκλησία, ο Τεκές Μπαλτα Τζαμί, το Α΄ Γυμνασιακό Παρθεναγωγείο, ο Τεκές «παρά το Γυμναστήριο» , το Μουσουλμανικό σχολείο, το Βεζύρ τζαμί , το Βαλιδέ τζαμί, η μεγάλη οικία Ζεκιργιαδάκη, το παλαιό Καπνοκοπτήριο, η οικία Καλοκαιρινού «παρά το Βαλιδέ τζαμί», η οικία Σινά «παρά τον Άγιο Ματθαίο» , το θέατρο και οι αποθήκες του Τελωνείου ( ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 7-1-1922) Αργότερα στα μέρη αυτά προστέθηκε ο Μεγάλος Στρατώνας στην πλατεία των Τριών Καμαρών , οι αποθήκες Καλοκαιρινού στη Χανιόπορτα, όπου μεταφέρθηκαν οι πρόσφυγες από το χειμερινό θέατρο (ΝΕΑ ΕΦΗΜΕΡΙΣ 24-1-1923) και τέλος κάποια σπίτια που επιτάχθηκαν στην πόλη ή στα περίχωρά της. 






Πηγή από το Δήμο Ηρακλείου διαθέτει τον αναλυτικό κατάλογο των προσφύγων.
Τα 12.070 άτομα που καταγράφηκαν στις 87 της επιτροπής πολιτογράφησης περιέχονται σε 530 σελίδες ενός χαρτόδετου τετραδίου. 

Στους παρακάτω πίνακες βλέπουμε στοιχεία που αφορούν τους 12.070 πολιτογραφηθέντες πρόσφυγες.







Πηγή: Κ&Ν ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ (Μικρασιάτες Πρόσφυγες στο Ηράκλειο) Πεπραγμένα Η΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου (2002)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............