ΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΚΡΗΤΗ

Η ονομασία Σίδερο προέρχεται από τον Άγιο Ισίδωρο, ναυτικός στον αυτοκρατορικό στόλο τον 2ο αιώνα μ.Χ., με καταγωγή από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ο οποίος σύμφωνα με την ορθόδοξη χριστιανική βιβλιογραφία μαρτύρησε στην Χίο περι το 215.


Η τοποθεσία Κάβο Σίδερο βρίσκεται στο πιο ανατολικό σημείο της Κρήτης: μοναδική περιοχή, άγρια, άνυδρη, ανεμοδαρμένη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Κάποια αρχαία θεότητα συνυφασμένη με την ζωή των ναυτικών πιθανότατα λατρευόταν στην σημερινή τοποθεσία που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγίου Ισιδώρου. Άλλωστε η ευρύτερη περιοχή αυτης της λεπτής χερσονήσου ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ίτανο και είναι χαρακτηριστικό το ότι διατηρούνται 
θεμέλια κτηρίων και οικιών από την Μινωική εποχή, λόγω του ότι έμεινε ακατοίκητη για χίλια κ πλέον χρόνια, ίσως και επειδή υπήρξε αγαπημένος τόπος των κάθε λογής πειρατών, οι οποίοι εφορμούσαν στα παραπλέοντα πλοία.



Τον μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας αυτόν τόπο απειλούν σχέδια τουριστικής ανάπτυξης αγγλικών συμφερόντων εταιρίας, η οποία σχεδιάζει την δημιουργία θερέτρου. Για την ώρα το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει σταματήσει αυτό το σχέδιο, μετά και από την μεγάλη κινητοποίηση των οικολογικών ομάδων της Κρήτης αλλά και της παγκόσμιας κινητοποίησης για την προστασία συτής της παρθένας περιοχής.


ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΑΒΒΑ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟ



ΦΩΤ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ http://ionkeftiu-cretanbull.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............