ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Το πολεμικό Μουσείο Χανίων στεγάζεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα και μπορείτε να δείτε εκθέματα από τις πολεμικές δραστηριότητες των Κρητικών των νεωτέρων χρόνων, τόσο στη Κρήτη, όσο και έξω από αυτήν. Επίσης στο Μουσείο υπάρχει μεγάλη συλλογή σπανίων φωτογραφιών και διαφόρων αναμνηστικών από τους πολέμους για την ελευθερία της Κρήτης, όπως επίσης από τους Βαλκανικούς και τους δυο Παγκόσμιους πολέμους.



Tο Πολεμικό Μουσείο Χανίων στο Στρατόπεδο Τζαμπανάκη, βρίσκεται στην συμβολή των οδών Ι. Σφακιανάκη και Τζανακάκη δίπλα στο Δημοτικό Κήπο. Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται ήταν Ιταλικός Στρατώνας και oικοδομήθηκε το 1870 σε σχέδια του Ιταλού Αρχιτέκτονα Μαγκούζο.
Το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, στα πλαίσια της εκπλήρωσης της αποστολής του και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς στην πόλη των Χανίων, ίδρυσε παράρτημα, το οποίο εγκαινιάστηκε τον Ιούλιο του 1995.


Η αποστολή του Μουσείου είναι η συγκέντρωση, διαφύλαξη, συντήρηση και έκθεση πολεμικών και άλλων κειμηλίων της περιόδου κυρίως από το 1821 έως το 1940, που αφορούν στη συμβολή των Κρητών στον Μακεδονικό και τον Βορειοηπειρωτικό Αγώνα (1903 - 1922), στους Βαλκανικούς Πολέμους (1912 - 13), στην Μικρασιατική Εκστρατεία (1919 - 1922), στον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη της Κρήτης και την Εθνική Αντίσταση κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής (1941 - 45).


Το κτήριο καθώς και το στρατόπεδο Ζομπανάκη, έκτασης 2,646 τ.μ., ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, η οποία με την υπ'αριθμ.22/25-9-91 απόφαση την παρεχώρησε στο Πολεμικό Μουσείο για την στέγαση του Πολεμικού Μουσείου Χανίων. Το παράρτημα Χανίων υπάγεται επομένως διοικητικά στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών και στη συνέχεια στο Γ.Ε.ΕΘ.Α. και διοικείται από 6/μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 28210 44156
Διεύθυνση Τζανακάκη 100, Χανιά
e-mail: parxania@otenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............