ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΟΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο νομός Χανίων αποτελείται από 5 επαρχίες και 25 δήμους. Οι 5 επαρχίες είναι η Κυδωνία, ο Κίσσαμος και οΑποκόρωνας στο Βορρά και το Σέλινο και τα Σφακιά στο Νότο.


Επαρχία Κυδωνίας – το κέντρο του νομού Χανίων
Η Κυδωνία είναι η πιο πολυπληθής επαρχία, καθώς η πρωτεύουσά της, η πόλη των Χανίων, είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Κρήτης, με περίπου 70.000 κατοίκους. Η πόλη των Χανίων είναι ταυτόχρονα μια ιστορική πόλη με το γραφικό Ενετικό της Λιμάνι και την Παλιά Πόλη, και μια σύγχρονη πόλη με μοντέρνα σπίτια και κτίρια γραφείων. Η πρωτεύουσα του νομού Χανίων θεωρείται μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Η Κυδωνία είναι επίσης το συγκοινωνιακό κέντρο του νομού Χανίων. Το διεθνές αεροδρόμιο των Χανίων στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου, 14 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων, και το λιμάνι της Σούδας, 7 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης των Χανίων, είναι τα μεγαλύτερα και πιο πολυσύχναστα στη Δυτική Κρήτη.
Οι καλύτερες παραλίες βρίσκονται στα Δυτικά της πόλης των Χανίων, στα θέρετρα Πλατανιάς και Αγία Μαρίνα, που είναι και τα πιο γνωστά θέρετρα στο νομό.


Επαρχία Κισσάμου – η (όχι και τόσο) “Άγρια Δύση” του νομού Χανίων

Ο Κίσσαμος είναι η πιο δυτική επαρχία του νομού Χανίων. Λόγω της απόστασής της από την πόλη των Χανίων, αποτελεί έναν πιο ήσυχο και λιγότερο πολυσύχναστο προορισμό από τους τουριστικούς προορισμούς της επαρχίας Κυδωνίας. Ωστόσο, για τον επισκέπτη που αναζητά πραγματική χαλάρωση, αυτό αποτελεί πλεονέκτημα. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια η τουριστική υποδομή και οι παρεχόμενες ανέσεις έχουν βελτιωθεί σημαντικά.
Τα δύο πιο γραφικά μέρη της επαρχίας Κισσάμου είναι οι δυο μεγάλες της χερσόνησοι, η Ροδοπού και η Γραμβούσα, που σχηματίζουν τα δύο χαρακτηριστικά ‘‘κέρατα’’ στο χάρτη, στο Δυτικό τμήμα του νομού Χανίων. Ανάμεσά τους σχηματίζεται ο όμορφος κόλπος του Κισσάμου, όπου βρίσκεται και η πρωτεύουσα της επαρχίας, ο Κίσσαμος ή Καστέλλι.
Η πιο γνωστή παραλία του Κισσάμου είναι τα Φαλάσαρνα, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της επαρχίας.


Επαρχία Αποκόρωνα – η πιο πράσινη επαρχία του νομού Χανίων

Στα ανατολικά της πόλης των Χανίων, μετά τον κόλπο της Σούδας και εκτεινόμενη μέχρι τη Γεωργιούπολη, βρίσκεται η επαρχία Αποκόρωνα, η πιο ιδιαίτερη του νομού Χανίων. 
Η επαρχία Αποκόρωνα βρίσκεται στην ομώνυμη χερσόνησο του Αποκόρωνα. Συνδυάζει μερικά από τα πιο γραφικά ορεινά χωριά, όπως ο Βάμος, τα Δουλιανά, το Γαβαλοχώρι και οι Βρύσες, με κάποια παραθαλάσσια χωριά με υπέροχες παραλίες, όπως η Αλμυρίδα, η Πλάκα και οι Καλύβες.


Σέλινο – η επαρχία με τους πιο γνωστούς προορισμούς στα νότια του νομού Χανίων

Το Σέλινο είναι μια μεγάλη επαρχία με γόνιμη γη, γεμάτη ελαιόδεντρα, και στην οποία βρίσκονται οι δύο πιο γνωστοί τουριστικοί προορισμοί του νότιου τμήματος του νομού Χανίων: η Παλαιόχωρα και η Σούγια. 
Τα δύο αυτά χωριά έχουν καταφέρει να διατηρήσουν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα, παρέχοντας παράλληλα όλες τις ανέσεις στον επισκέπτη. Και τα δύο χωριά έχουν αρκετές όμορφες παραλίες στις γύρω περιοχές, ιδιαίτερα η Παλαιόχωρα. Η Σούγια αποτελεί πιο απομακρυσμένο προορισμό, ιδανικό για ηρεμία και χαλάρωση.



Σφακιά – η μεγαλύτερη επαρχία στα νότια του νομού Χανίων με μοναδικό φυσικό τοπίο

Τα Σφακιά είναι η μεγαλύτερη επαρχία του νομού Χανίων και η πιο παρθένα. Η απομόνωσή της ανά τους αιώνες – η οποία διακόπηκε τις τελευταίες δεκαετίες από τους ασφαλτοστρωμένους δρόμους που οδηγούν στο Βορρά – έχει διατηρήσει αυτήν τη γωνιά της Κρήτης αυθεντική και παραδοσιακή.
Στην επαρχία των Σφακίων θα βρείτε κάποιους από τους πιο ενδιαφέροντες τουριστικούς προορισμούς και αξιοθέατα του νομού Χανίων, όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς, το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, το Λουτρό, ένα από τα πιο όμορφα παραθαλάσσια χωριά στην Ελλάδα όπου φτάνει κανείς μόνο με καραβάκι, τη Χώρα Σφακίων, το Ασκύφου και το Φραγκοκάστελο.
Ο νομός Χανίων είναι ο νομός με τη μεγαλύτερη ποικιλία στην Κρήτη. Η πρωτεύουσα του, η πόλη των Χανίων, είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας, ενώ στο νομό υπάρχουν και πολλά μικρά γραφικά, παραδοσιακά χωριά. Ο νομός διαθέτει εξαιρετικές παραλίες, αλλά και υπέροχα βουνά. Όποιες και αν είναι οι ιδανικές σας διακοπές, ο νομός Χανίων θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............